Güvenilir arabulucu: Türkiye son dönemde ön plana çıkıyor

Nur Banu Aras
04:00, 26/03/2026, PerşembeG: Güncelleme: 07:52, 26/03/2026, Perşembe
Yeni Şafak
Güvenilir arabulucu: Türkiye son dönemde ön plana çıkıyor
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan

Türkiye, son dönemde Orta Doğu’da artan gerilimde yeniden kritik bir diplomatik rol üstlenerek dikkatleri üzerine çekiyor. İsrail ile İran arasında tırmanan tansiyon ve ABD’nin bölgedeki askeri-siyasi varlığı, Ankara’nın çok yönlü dış politika yaklaşımını bir kez daha ön plana çıkardı. 28 Şubat’ta ABD’nin İsrail desteğiyle İran’a saldırmasının ardından Türkiye, hem Batı ile olan ilişkilerini hem de bölge ülkeleriyle kurduğu diyalog kanallarını etkin şekilde kullanmaya başladı. Son dönemde arabuluculuk rolüyle ön plana çıkan Türkiye, taraflar arasında doğrudan temasın zorlaştığı alanlarda “güvenilir arabulucu” rolünü pekiştirmeyi hedefliyor.

OYUNA GELMEYİN UYARISI

Edinilen bilgilere göre, Türkiye son haftalarda hem Tahran hem de Washington nezdinde temaslarını artırdı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, hem Körfez ülkelerini ziyaret etti hem de mevkidaşlarıyla görüşmeler yaptı. Yapılan görüşmelerde Ankara’nın temel önceliğinin, bölgesel bir çatışmanın önüne geçmek ve gerilimi diplomasi yoluyla kontrol altına almak olduğunun muhataplara iletildiği öğrenildi. Ankara ABD ile İran arasında yürüttüğü arabuluculuk diplomasisinin yanı sıra İran ve Körfez ülkeleri arasında da sakinleştirici bir rol üstleniyor. Türkiye savaşın Körfez ülkelerini içine alacak boyuta gelmemesi için İran ile Körfez ülkeleri arasında gerilimin artmamasına dönük girişimlerini sürdürüyor. Bu kapsamda Türkiye’nin Körfez ülkeleri ile yaptığı görüşmelerde oyuna gelmemeleri yönünde telkinde bulunduğu öğrenildi.


Kara gün dostu Türkiye'ye teşekkür: İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Türkçe mesaj
Dünya
Kara gün dostu Türkiye'ye teşekkür: İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Türkçe mesaj
Önce Amerika diyenler de hedefte
Dünya
Önce Amerika diyenler de hedefte
Dışişleri Bakanı Fidan İranlı mevkidaşı Erakçi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
Dünya
Dışişleri Bakanı Fidan İranlı mevkidaşı Erakçi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026