Türkiye Libya'da hangi savunma sistemlerini konuşlandırabilir?

Hasan Hız
11:56, 16/01/2020, PerşembeG: Güncelleme: 11:57, 16/01/2020, Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye Libya'da hangi savunma sistemlerini konuşlandırabilir?
HAWK orta menzil hava savunma sistemi.

Libya'da darbeci Hafter güçlerinin Moskova'daki müzakere masasını terk etmesinin ardından Türkiye, Trablus'taki askeri tedbirlerini üst seviyeye çıkarmış durumda. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin son günlerde bölgeye elektronik harp araçları ve hava savunma erken ikaz sistemlerini göndereceği iddia ediliyor. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları henüz bu iddiaları doğrulamadı. Peki, Türkiye Libya'da hangi silah sistemleri konuşlandırabilir? Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz'la konuştuk:

Türkiye, Moskova'daki müzakere masasından kalkan Libya'nın darbeci generali Hafter'e en üst düzeyde uyarısını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Libya'daki kardeşlerimize saldırılarını sürdürmesi halinde, darbeci Hafter'e hak ettiği dersi vermekten de asla geri durmayacağız" diye konuştu.

Hafter'in Trablus'u ele geçirmek için savaşın devam edeceğini açıklaması, Türkiye'nin sahadaki adımlarını da hızlandırdı.

  • Milli Savunma Bakanlığı henüz iddiaları doğrulamasa da bölgeye elektronik harp ekipmanları ve hava savunma erken ikaz sistemlerini gönderileceği iddia ediliyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/01/16/11/27/resized_e6d71-7160cd47resized_0ad122d5c2a79turanoguz.jpg
Türkiye'nin savunma sistemlerini kurabilmesi için öncelikle alt yapının tamamlanması gerektiğine dikkat çeken Oğuz, "Öncelikle
Hava Savunma Erken İkaz ve Komuta Kontrol Sistemi (
HERİKKS)'in kurulması şart.
Bu sadece hava savunma sistemleriyle değil, radarlarla bir anlam ifade eder.
Bu, 120 kilometrenin üzerinde etkili menzile sahip
3 boyutlu hava savunma radarı Kalkan'ı
da götüreceğimiz anlamına geliyor" dedi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/01/16/11/32/resized_89a11-eadf390a37600780_2064206490256302_5140458984339144704_o.jpg

Türkiye'nin Libya'da elektronik karıştırma sistemlerini devreye alabileceğini vurgulayan Oğuz, "Milkar-3A3 etkili bir sistem.
V/UHF bandında yapılan tüm görüşmeleri dinleyebiliyor ve karıştırabiliyor.
ASELSAN'ın yerli ve milli imkanlarla geliştirmişti.
Türkiye halihazırda Suriye ve yurt içindeki operasyonlarda aktif şekilde kullanıyor" ifadelerine yer verdi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/01/16/11/51/resized_e9b47-e50fe82b07_atilgan.jpg

Libya Ulusal Mutabakatı'nın mevcut gözlemlenmiş bir radar ağı olmadığının altını çizen Oğuz, şöyle devam etti:

  • "Türkiye, elindeki hava savunma sistemlerinden bir bölümünü buraya gönderecektir. Atılgan ve HAWK sistemlerini gönderebiliriz. Biz Suriye sınırını şu anda HAWK'larla koruyoruz. Elimizde 8 bataryamız var. Bunlardan 1-2 tanesini Libya'ya gönderebiliriz. Belki Katar da 'Doğu Blok'u ülkelerinden HSS satın alabilir ve buraya konuşlandırabilir ancak kendi sistemlerini kuramaz. Çünkü onların ellerinde büyük sistemler bulunuyor"

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/01/16/11/35/resized_2c5e9-ec0cb486kalkan.jpg
Orta irtifa mobil hava savunma radarı Kalkan-2'nin de bu seçenekler olduğunu vurgulayan Oğuz, "
Bu sistemlerin komuta kontrolünü yapabilmek için bir ağ yapısı altında kurulması ve komutanın ona göre yapılması gerekiyor
" diye konuştu.

"HEDEF VURACAK SİSTEMLER EN SON GİDER"

Hedefleri vuracak sistemlerin en son gidebileceğini belirten Oğuz, şunları söyledi:

  • "Sistemler kurulmadan bu araçlar görev yapamaz. Bu yüzden önce TSK personeli gidiyor. Nereye konuşlanacağını, nerelere konulacağını tanımlıyor. Orada tüm altyapısı hazır edilecek ve onunla birlikte çalıştırabileceğimiz bir komuta kontrol sistemi kurulacak ve sonra da hava savunma sistemlerinin kendileri götürülecek.
    Atılgan gibi sistemler kendi başına çalışabileceği için her zaman götürülebilir" değerlendirmesinde bulundu
    .
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026