|

Uçak gemimizi yapacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Burgazada korvetinin denize indirilmesi ve Kınalıada korvetinin ilk kaynak töreninde Türkiye’nin atacağı tarihi adımın müjdesini verdi. Erdoğan, “Artık biz kendi uçak gemimizi yapar hale geleceğiz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/06/2016 Pazar
Güncelleme: 00:22 - 19/06/2016 Pazar
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Tersane Komutanlığı'nda düzenlenen Burgazada Korveti'nin denize indirilmesi ve Kınalıada Korveti'nin ilk kaynak törenine katıldı. Savunma sanayi açısından çok önemli iki töreninin bir arada gerçekleştirildiğini ifade eden Erdoğan, hem Burgazada Korveti'ni denize indireceklerini hem de Kınalıada Korveti'nin kaynak töreninin yapılacağını söyledi. Bunların 8 gemiden oluşan MİLGEM Projesi'nin üçüncü ve dördüncü gemileri olduğunu dile getiren Erdoğan, daha önce MİLGEM kapsamında Heybeliada ve Büyükada'nın donanmanın hizmetine sunulduğunu belirtti. Erdoğan, bu iki geminin hem ulusal hem de uluslararası birçok tatbikatta donanmayı gururla temsil ettiğini, göğüsleri kabarttığını aktaran Erdoğan, bu başarı grafiğine birer yeni halka daha eklendiğini belirtti. İcra Konseyi'nin başında Başbakan Binali Yıldırım'ın gemi inşa yüksek mühendisi olarak bulunduğunu ifade eden Erdoğan, “Az önce kendisine dedim ki, 'Bu süreler uzun değil mi?' O da katıldı. 'Süreler uzun' dedi. Artık bu süreleri bizim 1,5-2 yıla indirmemiz lazım. Çok daha seri üretimler yapmamız lazım” dedi.



İLK ADIMI ATTIK


Bu imkana, bu güce artık Türkiye'nin sahip olduğunu belirten Erdoğan, “Biz artık yüzde 60'la falan yetinemeyiz. Şimdi tabi en önemli atmamız gereken adımlardan bir tanesi, ilk adımı attık ama bunu tamamlamamız lazım. Kendi gemilerimizdeki makinelerimizi de üretmek suretiyle artık bu süreci hızlandırmamız gerekiyor” diye konuştu.



Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: Bundan sadece 1,5 ay önce 30 Nisan'da Deniz Kuvvetlerimiz için tarihi nitelikte bir projenin ilk adımını atmış, çok maksatlı amfibi hücum gemimiz Anadolu'nun sac kesme törenini gerçekleştirmiştik. Dikey uçuş yapabilen uçakların da iniş kalkış yapabileceği ilk gemi olacak Anadolu'nun tamamlanmasıyla ülkemiz bu alanda çok farklı bir lige yükselecektir. İnşallah bugün olduğu gibi ülke güvenliğimiz açısından kritik önemi olan bu tür projelerinin sayılarını artırarak sürdüreceğiz.



İNANIRSANIZ BAŞARIRSINIZ


Bu amfibi türü Anadolu gemisinden sonra artık biz kendi uçak gemimizi yapar hale geleceğiz ve uçak gemimizi inşallah yapacağız. Silahlı Kuvvetler kendi uçak gemisine de sahip olacak, bunu da başaracağız. Hiçbir engel yok. İnanırsanız başarırsınız, azmederseniz başarırsınız. Şu anda evelallah bu azim ve kararlılıkta olan bir hükümet ve bir devlet vardır. Türkiye'nin bilhassa savunma sanayi ve askeri konularında atalete düşme, durma lüksü yoktur. Her şeyden önce coğrafya buna izin vermiyor.”







Hayalet gemi


MİLGEM Projesi kapsamında üretilen ada sınıfı korvetlerden üçüncüsü milli savaş gemisi Burgazada Korveti'nin yapımına, 17 Aralık 2014'te İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda başlandı. Gemi, sözleşmelerde yer alan inşa zaman planından 3 ay önce tamamlanarak, denize indirildi. Geminin, denize inmesinden sonra da donatım faaliyetlerine devam edilerek, test aşamasından sonra hizmete girişi yapılacak. Geminin Ekim 2018'de teslim edilmesi planlanıyor. Su üstünde saatte 29 deniz mili üzerinde sürat yapabilen, 99,5 metre boyunda ve 14,4 metre genişliğindeki gemide çift pervaneden oluşan sevk sistemi yer alıyor. Radarların çok zor tespit edebildiği Burgazada Korveti, su üstü harbi, deniz altı savunma harbi, hava savunma harbi, keşif gözetleme, komuta kontrol, asimetrik savunma harbi görevlerini icra edebiliyor. Toplam 8 gemiden oluşan MİLGEM Projesi'nin dördüncüsü olan Kınalıada Korveti'nin de kaynak töreni yapıldı.


#Burgazada korveti
#Milli uçak gemizi
8 yıl önce