|

Aile hekiminde memnuniyet yüzde 80

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu'nun düzenlediği Aile Hekimliği Çalıştayına katıldı. Prof. Dr. Gümüş, aile hekimliğinde yüzde 80'lere yakın memnuniyet olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
14:37 - 27/02/2016 Cumartesi
Güncelleme: 12:40 - 27/02/2016 Cumartesi
AA

Fedarasyon'da konuşan Prof. Dr. Gümüş, hastaların hekimlere ulaşımının arttırıldığını, kamu hastanelerine başvurunun geçmişe göre üç kat fazla olduğunu söyledi.



Kaliteyi planlayacak yeni bir vizyonu çalıştıklarını ifade eden Gümüş, "Bundan sonra daha kaliteli, daha iyi sağlık hizmetini nasıl veririz, buna çalışıyoruz. Önemli olan daha az hastalanan insanımız olsun, hastalandıktan sonra da etkin tedavi yapalım, bütün bu kategoriyi çalışıyoruz. Sizlerin tecrübeleri bizler için çok önem arz ediyor. Örnegin Şırnak ilimizin farklı bir konumu var, Malatya'nın başka, İstanbul'un başka sorunları var. Bütünleşik sağlık hizmetleri konusunda bütün bu birimleri kendi lokasyonlarını değerlendirerek, o ile, o bölgeye yönelik olarak da revizyonlarını bizim yapmamız gerekecek" diye konuştu.



Prof. Dr. Gümüş, memnuniyet verilerine bakıldığında, hastanelerin arttığını ancak aynı oranda sağlık personelinin artmadığını kaydetti.



"Aile hekimi sayısını arttırmayı hedefliyoruz"


Hastanelerde personelin, hastaları özveriyle karşıladığını aktaran Gümüş, bundan sonraki süreçte sağlıkta insan kaynağını arttırmayı değerlendirdiklerini belirtti.



Gümüş, şu bilgileri verdi:


"Bu yıl 7 bin hekim mezun oluyor tıp fakültelerinden. 5 sene önce alınan 10 bin kişilik kontenjandan yavaş yavaş mezun olmaya başlıyor öğrenciler. Seneye 9 bin, 10 binlere doğru gidiyoruz. Yani 5 bin mezundan 10 bin mezuna bunlar mezun olarak karışımıza gelecekler. İnsan kaynakları planlamamızda bunların bir kısmı doktor, bir kısmı aile hekimi olacaklar, belki bir kısmı da, üzerinde çalışıyoruz, klinik hekim olabilir mi acaba diye düşünüyoruz. Gelecek dönemde aile hekimliğimizin güçlü bir noktaya gelmesi gerekiyor. Bugün 22 bin aile hekimimiz var, 3 bin 500 kişiye bir aile hekimi düşüyor, Türkiye ortalaması bu. Bunu bu yıl gelen 7 bin mezundan 4 binini aile hekimliğine verelim, bu sayıyı bir anda 26 binlere çıkaralım. Sonuç olarak 3 bin 500 kişiye düşen bu rakamı bununla beraber 2 bin 500 olarak planlıyoruz."



Eyüp Gümüş, doktorların özlük hakları noktasında bir kayıp yaşamaması için de çalıştıklarını, aile hekimliği sistemini topluma iyi bir şekilde tanıtmaları gerektiğini söyledi.



"En yüksek memnuniyet aile hekimliğinde"


İl bazında da değerlendirme yapıldığında, birçok aile hekiminin kendisini iyi bir noktaya getirdiğini gördüklerini belirten Gümüş, şöyle konuştu:


"İl bazında da baktığımızda memnuniyet oranlarına, en yüksek memnuniyetin aile hekimliğinde olduğunu görüyoruz. Yüzde 80'lere yakın memnuniyet var. Kamu hastanelerinde bu, yüzde 70'lere düşüyor. Özel sektörde yüzde 55'lere düşüyor. Yani vatandaş aile hekimliğinden memnun. TÜİK rakamlarına göre bu veriler. İstanbul'da diyabet hastasını yüzde 8 azalttık. Akciğer kanserinden ameliyata gidecek hasta ve akciğer kanseri oranlarını yüzde 8 azalttık. Bütün bunlar koruyucu sağlık hizmetleriyle oluyor. Aile hekimlerimizin fiziki mekanlarında da bazı sorunlar var biz bunlara da müdahale edip düzelteceğiz. Nasıl hastaneler yapıyorsak aile hekimliği içinde gerekli fiziki koşulları sağlayacağız."



Prof. Dr. Gümüş, 135 bin doktor olduğunu, bakanlığın bunları doğru organize etmek için çalıştığını sözlerine ekledi.

#aile hekimliği çalıştayı
#Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş
8 yıl önce