|

Alt lig oyuncusuyuz 500 T yolcusuyuz

Tuzlaspor, geçen hafta oynanan Kadıköy’deki Fenerbahçe maçına futbol kulüpleri arasındaki maddi imkanların dengesizliğine dikkat çekmek için 500T ile gitti. Babası 500T şoförü olan futbolcu Emre Azim, maça gelip giderken bu hattı kullananlardan. Genç futbolcu Doğan Ateş ise “Akbilimde sadece 4 lira vardı dönüşte param kalmamıştı” sözleriyle o günü anlatıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/01/2016 Pazar
Güncelleme: 21:04 - 30/01/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Cevizlibağ – Tuzla Şifa Mahallesi durakları arasında sefer düzenleyen 500T'yi şimdiye kadar ya içinde yapılan kavgalar ya da sosyal medyada hazırlanan komik fotoğraflarla anılıyordu. İstanbul'un en uzun otobüs hattı olan bu seferdeki yolculuk, yaklaşık iki buçuk saat sürerken 75 duraktan geçiliyor. 500T bu kez farkındalık oluşturma amacıyla kullanıldı. Türkiye Kupası maçında Fenerbahçe ile oynayan Tuzlaspor, maça bu otobüsle gitti. Maç öncesinde Tuzlaspor tesislerine gelen otobüse oyuncular ve yöneticiler kendi akbillerini kullanarak bindiler. Basın mensuplarının da binmesiyle otobüs tam olarak doldu ve alıştığımız normal görünümüne döndü. Deplasman yolculuğu sırasında nişanlısına evlenme teklif eden, büyüğüne yer veren ve akbilinden “yetersiz bakiye” sesi gelene kadar kendi hikayesine hikaye katan neşeli olaylar gerçekleşti. Kimisi bu otobüse ilk kez binerken kimi oyuncular için ise “500T'de sıradan bir gün”dü.





TOP KARŞILIĞI TRANSFER


Takımların altyapıdan oyuncu çıkartmaları istenirken maddi destek anlamında atılan somut adımlar ne yazık ki yeterli seviyeye ulaşamıyor. Süper lig kulüplerinin altyapı takımları bile zaman zaman saha konusunda sıkıntı yaşıyor. Forma ve top karşılığı transfer edilen oyunculara günümüzde de rastlamak mümkün. Altyapı üzerinde oluşan bu beklenti bulutu 2. ve 3. liglerin olumsuz maddi durumunu gölgeliyor ve A takım seviyesindeki profesyonel liglerin asıl sorunlarını konuşmayı engelliyor. Tüm bu olumsuz şartlara dikkat çeken Tuzlaspor, “demokratik eylem hakkı”nı kullanmış oldu.



Farkındalık oluşturduk




Tuzlaspor kulüp başkanı Ahmet Çabuk'un yönlendirmesi sonucu bir farkındalık oluşturma düşüncesiyle ortaya çıkan bu fikri başkan yardımcısı ve basın sorumlusu olan Levent Ayaz şöyle anlatıyor: “4 yıl önce amatör ligde mücadele ediyorduk. Her sene bir lig atlayarak 2. lige geldik. Geldiğimiz yeri unutmadığımızı göstermek mizahi yönü olan, Tuzla ile özdeşleşmiş 500T ile maça gitme fikri oluştu. Amacımız alt liglerde oynayan kulüplerin üst lig kulüpleriyle arasında bulunan maddi uçuruma dikkat çekmekti. Kendimizi bu konuda sorumlu hissettik, bunu bir görev olarak bildik. Farkındalık yaratma konusunda başarılı olduğumuzu düşünüyorum.”



Düğün nasıl olur bilmiyorum




Bir başka ilginç olay da kafilede bulunan Nihat Yılmaz tarafından gerçekleştirildi. Tuzlasporlu futbolcu, Gaziantep'te hemşirelik yapan nişanlısını arayarak otobüste evlenme teklif etti. Yılmaz o anları şöyle anlatıyor: “Nişanlıyız, evlilik teklifi düşünüyordum fakat böyle bir şey aklıma gelmemişti. Otobüste kısa bir video çekip hatıra olarak göndermek istiyordum. Bunu duyan muhabir arkadaşlar bir anda çevremi sarıp soru sormaya başladılar. Sonra canlı yayına bağlandık ve ben de evlenme teklif ettim. Düşünmeden 'evet' dedi. Düğün nerede nasıl olur bilmiyorum, futbol hayatım yön verecek.”



Nihat benden cesur çıktı




Takıma devre arasında katılan Doğan Ateş, 500T ile maça gideceklerini ilk duyduğunda şaka zannetmiş. Bu olayın takımı maç havasından çıkartma ihtimalini de düşünen Ateş, takımın olumlu etkilendiğini düşünüyor. Başarılı orta saha oyuncusu, “Otobüs çok kalabalıktı, çoğu arkadaşımız ayakta gitti. Akbilimde 4 lira vardı ve normal şartlarda geri dönüş için bakiyem kalmamıştı. Evlenme teklifini aslında ben sevgilime yapacaktım ancak Nihat nişanlıydı ve benden daha cesur çıktı ve önce davrandı” diyor.



Bize motivasyon oldu




Tuzlaspor teknik direktörü Ferruh Özgün, 500T ile maça gitmenin dikkat çekici yönüne değinerek takıma olumsuz yansımasından korktuğunu ifade ediyor. Özgün, “Basının ilgisi, oyuncuları futboldan uzaklaştırır diye düşündüm. Ancak yolculuk gayet eğlenceli geçti ve bu motivasyonla maça çıktık. Bize olumlu yansıdığını düşünüyorum” diyor.



İlk tranfer paramla protez göz taktıracağım




1-0 biten Fenerbahçe - Tuzlaspor maçında, takımın stada 500T ile gelmesi kadar ilgi çeken bir olay da 17 yaşındaki Emre Azim'in oyuna girişi oldu...





1998 doğumlu Emre'nin bir gözü küçükken geçirdiği kaza sebebiyle görmüyor. Beş yıldır Tuzlaspor'da forma giyen genç oyuncu hakkında Teknik Direktör Ferruh Özgün şöyle konuşuyor: “Bir gözünün görmediğini geldiğimden 15 gün sonra anladım. Profesyonel olmayı hak eden iyi bir oyuncu. Yorulan Fenerbahçe'ye karşı kontra atak şansı yakalanır diye düşündüm, maçtaki oyuna girişi taktiksel bir hamleydi.” Sözleşmesini okumadan imza atan Emre, ilk transfer parasıyla protez göz taktırmak istiyor. Sonraki hedefi ise ailesine bir ev almak.



BABASI 500T ŞOFÖRÜ


“Dört büyüklerden biri olan Fenerbahçe'ye karşı oynamak tarifsiz bir duyguydu” diyen Azim, maçtan iki gün önce profesyonel olmuş. Deplasmana 500T ile gideceklerini haber aldığında şaşırdığını söyleyen genç oyuncu, “Çok ilginç geldi. Eğlenceli bir ortamda maça gitmiş olduk. Maçı kazanmak istiyorduk fakat olmadı” diyor. İlk kramponunu alan babası Mahmut Azim, 500T şoförü. Maç günü vardiya sebebiyle takımı babası götürememiş. Kendisi de idmanlara gelip giderken bu otobüsü kullanıyor.






#Cevizlibağ – Tuzla Şifa Mahallesi
#500T
#Fenerbahçe
#Emre Azim
#Doğan Ateş
#Ferruh Özgün
8 yıl önce