|

Beşinci mevsim caz

İstanbul Nisan ayında başlayıp Temmuz’a uzanan iki Caz Festivali’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Yüzlerce müzisyeni ağırlayacak “İstanbul Caz Festivali” ile “PSM Caz Festivali’nde” cazı farklı türlerde harmanlayan pek çok konser var.

Seray Şahinler Demir
04:00 - 31/03/2019 Pazar
Güncelleme: 14:35 - 30/03/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
İstanbul Caz  Festivali
İstanbul Caz Festivali

İstanbul’da 2 aya yayılacak bir caz şöleni için hazır mıyız? Önümüzde Nisan’dan Temmuz’a uzanan dopdolu iki caz festivali var. İlk durağımız Zorlu Performans Sanatları Merkezi. PSM Caz Festivali bu yıl 25 Nisan’da başlayacak ve 1 Haziran’a kadar sürecek. Ardından İKSV tarafından düzenlenen 26. İstanbul Caz Festivali start verecek. Festival bu yıl 29 Haziran-19 Temmuz tarihleri arasında cazseverlerle buluşacak. Programda neler mi var? Bakalım…

Bu yıl 3.sü düzenlenen ve 5 haftaya yayılacak olan PSM Caz Festivali, gitar müziğinde devrim yaratan sanatçı John McLaughlin & The 4th Dimension modern klasik müziğin önemli isimlerinden Olafur Arnaldsi Grammy ödüllü trompetçi Chris Botti, ünlü piyanistimiz Fazıl Say, yarım asrı aşkın kariyeriyle müziğin efsanelerinden biri olan Enrico Macias gibi isimleri izleyiciyle buluşturacak.


VAPURDA BULUŞALIM

300’den fazla yerli ve yabancı sanatçıyı ağırlayacak İstanbul Caz Festivali’nde ise ilk albümü The Epic ile büyük ses getiren ve pek çok ödüle layık görülen Kamasi Washington, kendi odasından yayımladığı videolar ile büyük üne kavuşan Jacob Collier, cazın önde gelen piyanistlerinden Bill Charlap Trio, kuşağının en yetkili caz piyanistlerinden Shai Maestro Trio öne çıkanlar arasında.

Festivalin konukları arasında Türkiye’den de önemli isimler olduğunu belirtelim. Müdavimler için bir sürpriz daha var. Festivalin sevilen etkinliklerinden “Caz Vapuru” 9 yıl sonra yeri dönüyor. Boğaz turuyla müziğin buluştuğu deniz üstü konserleri izlemek istiyorsanız 14 Temmuz’u şimdiden not alın.


HER MÜZİĞİN CAZI ZORLUDA

Sanatsal üretim sürecinde farklı türlerin buluşması hem ortaya çıkan eserin özgünlüğünü hem de izleyicinin aldığı keyfi artırıyor. Bu kapsamda Caz Festivali’nde farklı türleri buluşturan konserlere dikkat çekmek istiyorum. Geleneksel cazın yanı sıra yeni isimler ve projeler her iki festivalin programında da göze çarpıyor diyebilirim.

PSM Caz’ın “Her müziğin cazı” söylemiyle düzenlediği program blues’dan elektroniğ, indie’den klasiğe, poptan rocka uzana geniş bir yelpaze sunuyor. Aynı konsept İstanbul Caz Festivali programında da göze çarpıyor. Portekizli folk-rock grubu Dead ComboFransız 2 Mayıs’ta, tekno prodüktörü French 79 ve David Santos’un “tek kişilik orkestra” olarak bilinen projesi Noiserv 11 Mayıs’ta, Alman DJ, prodüktör ve müzisyen Christian Löffler 10 Mayıs’ta, piyanoyla harikalar yaratan Hollandalı besteci ve müzisyen Joep Beving ile caz ve elektronik müziğin mükemmel bileşimine sahip Belçikalı grup Stavroz 17 Mayıs’ta (ayrı sahnelerde) Yeni İngiliz Caz’ın en yetenekli isimlerinden Kamaal Williams 22 Mayıs’ta, Amerikalı rap sanatçısı Akua Naru, enerjisi bir an bile düşmeyen Diablo Swing Orchestra 1 Haziran’da sahnede olacak.

“Caza dokunan eller İstanbul’da” sloganıyla düzenlenen İstanbul Caz Festivali’nde ise “Farklı müzik geleneklerinden caza dokunan eller” konseptinde keyifli konserler var. Ayaralanabilir mikrononal gitarı keşfeden Tolgahan Çoğulu ve bağlama icracısı Sinan Ayyıldız 6 Temmuz akşamı verecekleri konserde keşfedilmeye değer melodiler sunacak. Piyanist ve besteci Alfredo Rodriguez ile Afro-Kübalı perküsyon ve sokak stilini harmanlayan Pedrito Martinez 8 Temmuz’da, Azerbaycan folk müziğini cazla harmanlayan Elchin Shirinov 7 Temmuz’da konser verecek. 35 yıl sonra aynı kadroyla yeniden bir araya gelen 80 ve 90’ların kült grubu Mozak ise yeni sözleriyle izlemeye değer! 26. İstanbul Caz Festivali hakkında detaylı bilgi caz.iksv.org adresinde.

#PSM Caz
#Caz Vapuru
#İstanbul Caz Festivali
5 yıl önce