|

Besinler güneşe kalkan oluyor

Havalar ısınıyor, yaz yüzünü göstermeye iyiden iyiye başladı. Beslenme desteğiyle de daha sağlıklı bir yaz geçirmek mümkün. Bu hafta güneşin zararlı etkilerine kalkan olacak bol beta karoten, C vitamini, E vitamini, likopen içeren birkaç tarif paylaşalım istedik.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/04/2018 Pazar
Güncelleme: 00:39 - 15/04/2018 Pazar
Yeni Şafak
Sıcak havalarda vücudumuzun kaybettiği su daha da artıyor.
Sıcak havalarda vücudumuzun kaybettiği su daha da artıyor.

Hava ısınıyor. Sıcak havalarda vücudumuzun kaybettiği su daha da artıyor. Bununla beraber güneş ışınlarının cilt üzerinde olumsuz etkileri var. Yaz güneşi, iklim koşulları değiştiğinden beri çok daha yakıcı. Güneş, cilt lekelerine neden olduğu gibi yaşlanma belirtilerini de hızlandırıyor. Cildi yaz güneşinin etkisiyle lekelenmekten ve kırışıklıklardan korumak için kullanılan koruyucu kremlerin yanı sıra, beslenme desteğiyle de daha sağlıklı ve güzel bir yaz geçirebiliriz. Elbette ilk yapmamız gereken bol bol su içmek, çocuklarımıza da içirmek. Bunun yanında sağlıklı bronzlaşmak için bol bol beta karoten ve C vitamini almamız gerekiyor. Ayrıca domatesteki likopen, siyah üzümde bulunan resveratrol, üzüm çekirdeğindeki antosiyaninler, E vitamini bizi kanserden koruduğu gibi yaz güneşinin zararlı etkisini de azaltıyorlar.

RENK KODLARI VAR

Peki bir besinde beta karoten olduğunu nasıl anlayacağız? Vitaminlere verdiğimiz renk kodları var. Örneğin C vitamini koyu kırmızı ve koyu yeşil renkli sebze meyve bol bulunuyor. Aynı şekilde A vitamininin bitkisel formu karoten de sarı, turuncu ve beyaz bitkilerde var. Yani yaz aylarında havuç, kayısı, elma, yenidünya gibi meyveleri, brokoli, karnabahar, çağla, erik, yeşil yapraklı sebzeleri tüketmek bize çok iyi gelecektir. Ben bu hafta güneşin zararlı etkilerine kalkan olacak bol beta karoten, C vitamini, E vitamini, likopen içeren birkaç tarif paylaşalım istedim. Sağlıklı, mutlu pazarlar dilerim.


Domates Dolması
MALZEMELER:

* 4 domates * 1 fincan zeytinyağı * 4 diş sarımsak * 1 avuç reyhan * 1 avuç maydanoz * 2 avuç bayat ekmek içi * 1 çay kaşığı kekik * Tuz

YAPILIŞI:

Tavaya zeytinyağını koyalım ve dövülmüş sarımsak, doğranmış reyhan ve maydanoz, ekmek içi, kekik ve tuzu ilave edip kavuralım. Domateslerimizin tepesini düz kesip içlerini boşaltalım. Ters çevirip biraz suyunu akıtalım. Hazırladığımız içi domateslere dolduralım. Bir tepsiye pişirme kağıdı serip üzerine doldurulmuş domatesleri dizip 180 derece önceden ısıtılmış fırında 7-8 dakika pişirelim. Afiyet olsun.


Kremalı Havuç Salatası
MALZEMELER:

* 5 kg havuç * 1 çay bardağı sirke

* 4-5 diş sarımsak * 1 su bardağı krema * 1 çay bardağı yoğurt * Yeşil soğan * Taze hardal yaprağı ya da tercih ettiğimiz bir yeşil yapraklı sebze * 1 tatlı kaşığı tuz * 1 fincan zeytin yağı

YAPILIŞI:

Havuçları temizleyip kök ve uçlarını keselim.

Bir tencereye havuçla beraber, su, sirke, tuz ve sarımsak koyup kaynatalım.

Havuçları soğuk sudan geçirelim ve kalınca çubuklar halinde doğrayalım.

Zeytinyağına biraz tuz ekleyip havuçları yağlayalım.

Yeşillikleri doğrayalım ve karıştıralım.

Havuç salatasını tabağa alalım.

Kremayı yoğurtla karıştıralım ve üzerine dökelim.

Salatamız hazır, afiyet olsun.

#Besin
#Güneş
#Domates Dolması
#Kremalı Havuç Salatası
6 yıl önce