|

Eriğin mevsimi geldi

Osmanlı saray mutfağından, Anadolu yerel sofralarına, erikli kebaplar, çorbalar ve içeceklere rastlamak mümkün. İçerdiği vitaminlerle sinir sistemi sağlığından cilt ve göz sağlığına kadar her şeye faydalı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/07/2018 Pazar
Güncelleme: 07:59 - 29/07/2018 Pazar
Yeni Şafak
Eriğin mevsimi geldi
Eriğin mevsimi geldi

Mevsim her rengiyle eriğin mevsimi. Yeşilinden kırmızısına, sarısına çeşit çeşit lezzetle beraber, sağlık ve güzellik te getiriyor erik. Yemeklere ekşi bir tad eklemek için salçayı kullanmaya başlamadan önce Anadolu'nun bir çok yerinde erik kullanılıyordu. İçerdiği A, C, B grubu vitaminlerle sinir sistemi sağlığından cilt ve göz sağlığına, potasyum, kalsiyum ve diğer minerallerle kemikleri korumadan kan dengesini sağlamaya, anti oksidanlar vasıtasıyla yaşlanma belirtileri ve kanserle savaşmaya kadar, bir çok fayda sağlayan eriksiz bir yaz akşamı geçmemeli aslında.

Farklı damaklara uygun lezzetleri, mutfakta farklı amaçlarla kullanımına da imkan verdiğinden, tatlısından tuzlusuna, hemen her şeyi yapmak mümkün. Osmanlı saray mutfağından, Anadolu yerel sofralarına, erikli kebaplar, çorbalar ve içeceklere rastlamak mümkün. UNESCO’nun kültür mirası kabul ettiği güzelim Gaziantep mutfağında da bir “Erik Tava”var. Bugün, oldukça basit bir kaç erikli tarifle sofraları şenlendirelim istiyorum. Sağlıklı, mutlu pazarlar dilerim.

Erik Sızbalı (Abaza Mutfağı)
MALZEMELER
Yarım kilogram ekşi erik

1 su bardağı süzme yoğurt

2 yemek kaşığı kaymak

2 yemek kaşığı acıka

2-3 yeşil soğan

1 tutam kişniş

1 yumurta
Yapılışı

Erikleri kısık ateşte pişirelim, ezip çekirdeklerini çıkartalım. Yumurtayı haşlayıp halka halka doğrayalım. Yeşil soğanı doğrayalım. Erik püresi, yoğurt, acıka, kaymak ve kişnişi karıştıralım. Yeşil soğan ve haşlanmış yumurta ile süsleyip servise alalım.

Erikli Et Yemeği(Bursa)
MALZEMELER
200 gram yeşil erik

500 gram dana kuşbaşı
1 büyük kuru soğan

1 fiske tuz

3 bardak su

1 tatlı kaşığı karabiber
Yapılışı

Dana kuşbaşını kısık ateşte suyunu salıp çekene ve kızarana kadar pişirelim. Eriklerin çekirdeklerini çıkartalım. Eti tavadan aldıktan sonra kalan yağ içinde soğanı ve erikleri kavuralım. Eti ilave edip karıştıralım ve suyu ekleyelim. Kapağını kapatıp kısık ateşte pişirelim. Pişme işlemi bitince, tuz ve karabiber ekleyelim. Afiyet olsun.


Erikli Tatlı Börek
MALZEMELER
300 gram un

150 gram tereyağı

1 su bardağı soğuk süt

1 tatlı kaşığı tuz

Bir çay bardağı toz şeker

250 gram tatlı kırmızı erik
Yapılışı

Unu eleyip ortasını açalım. Süt, tuz, bir fiske şeker ve tereyağını unun ortasında karıştıralım. Yavaş yavaş unu çekerek bir hamur yapalım. Üzerini streç film ile örtüp buzdolabında yarım saat dinlendirelim. Eriklerin çekirdeklerini çıkartıp ikiye bölelim. Bir tepsiyi hafifçe yağlayalım. Hamuru merdane ile açıp tepsiye yayalım. Üzerine erikleri dizelim ve kalan toz şekeri serpelim. 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında yarım saat pişirelim. Afiyet olsun.

#Erik
6 yıl önce