|

Fes ve şalvar geri geliyor

Genç tasarımcı Diana Ferjane ve iş arkadaşı Elias El Haddad fes ve şalvarı yaptığı tasarımlarla geri getiriyor. Fesin bir Osmanlı stili olduğunu söyleyen Haddad, "Ben ve benim gibi tasarımcılar, kendi değerlerimizle nasıl modern olunabileceğini tüm dünyaya gösterecek. Nasıl ki Amerikalılar kovboy şapkasıyla, Fransızlar bereyle, Ruslar şapkayla özdeşleşiyor bizim bölgemiz de fesin bu yeni haliyle özdeşleşsin istiyorum" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/10/2016 Pazar
Güncelleme: 20:33 - 29/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

İki genç modacı moda rüzgarını batıdan değil doğudan estirmek için yola çıktı ve fes ile şalvarı yeniden tasarladılar. Geleneksel giysileri günümüz gençlerine sevdirmek ve aynı zamanda kendi değerlerine sahip çıkmalarını sağlamak için kolları sıvayan Diana Ferjane ve arkadaşı Elias El Haddad şalvar ve fesi yeniden sokaklara taşımak istiyor. Bunun için de hedefleri özellikle batıdaki gençlere şalvar ve fesi giydirmek.



Beyrutlu tasarımcı Elias El Haddad, fesin bir Osmanlı stili olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Aslına bakılırsa fes kültürümüze sonradan girmiş ve hemen benimsenmiş. Festen sonra da şapka kullanılmış. Biz Batıdan ne geldiyse hemen onu sahiplenmişiz. Kendi değerlerimizi bir kenara bırakıp ona sarılmışız. Ben de madem fese sahip çıkamıyoruz o zaman onu modernize ederek kadın ve erkeğin beraber kullanabileceği bir ürün haline gelsin istedim. Ben ve benim gibi tasarımcılar, kendi değerlerimizle nasıl modern olunabileceğini gösterecek. Nasıl ki Amerikalılar kovboy şapkasıyla, Fransızlar bereyle, Ruslar şapkayla özdeşleşiyor bizim bölgemiz de fesin bu yeni haliyle özdeşleşsin istiyorum."



KADINLAR DA FES GİYEBİLİR


Feslerin her iki tarafına şerit ekleyerek püskülleri temsil ettiğini ifade eden Haddad, "Sadece kırmızı değil farklı renklerde fes tasarlayarak bu başlığı insanların her türlü kıyafetiyle kombinlemesine olanak sağlıyorum. Hazırlık aşamasında olan kıyafet koleksiyonuyla da İstanbul, Beyrut, Fas, Marokko ve Mısır'da bir oryantal stili yaygınlaştırmak isteyen Haddad, "Ben yaptığım bu koleksiyonla hem bir kültürü yaşatacağım hem de fese yeni bir soluk getirdim. Ayrıca sadece erkekler değil kadınlar da kullanabilir" şeklinde konuşuyor.







ZANAATKARLIK YOK OLUYOR


6 aylıkken iç savaş yüzünden ailesiyle terk ettiği ülkesinde moda tasarımı eğitimi alan 34 yaşındaki moda tasarımcısı Diane Ferjane'nin ürünlerini ise genellikle yabancılar tercih ediyor. Tasarım işine ilk olarak sinema ve tiyatro endüstrisine kostüm yaparak başlayan Ferjane de Haddad gibi tasarım işiyle uğraşıyor. Geleneksel Lübnan kıyafetlerini modernize eden Ferjane, "Lübnan, maalesef geleneksel bir ülke değil. Zanaatkarlık git gide yok oluyor. Elias ve benim gibi tasarımcılar geleneksel tasarımları ayakta tutmaya çalışıyor. Ben de oryantal dokusu olan kıyafetler tasarlamaya özen gösteriyorum. Çünkü geleneksel dokular kayboluyor. Ortadoğu'da tasarımcılar artıyor ama insanlar büyük markaları takip etmekten vazgeçmiyor ne yazık ki. Kendi kültürel değerlerini taşıyan ürünlerdense popüler kültürün bi parçası olan ürünleri tercih ediyorlar. İnsanların yeni fikirleri ve yeni tasarımcıları kabul etmesi zaman istiyor" diyor.







Kıyafet koleksiyonu geliyor


Beyrutlu Elias El Haddad 22 yaşında iş yönetimi üzerine yüksek lisans eğitimi almak için Fransa'ya gitmiş. Eğitimini tamamladıktan sonra Fransa, İşviçre ve Londra arasında bankacılık sektöründe çalışan Haddad, bu sektörde geleceğini göremediği için 31 yaşında Beyrut'a geri dönmüş. Lübnan'da girişimciliğin arttığı bir dönemde bunun bir parçası olmak için de kendi markası olan 'Boshies'i kurmuş. Yurtdışında gördüğü tasarım ürünlerini ülkesinde de görünce kendilerine ait olan tasarımların olması için çalışmaya başlamış. İlk olarak fes tasarlayan Haddad, önümüzdeki süreçte Ortadoğu'ya ait etnik desenlerden oluşan kıyafet koleksiyonu hazılığında içinde. Değerlerinden vazgeçmeden oryantal bir stil ortaya çıkarmak isteyen Haddah, "Nasıl Amerikalılar kovboy çapkasıyla, Fransızlar bereyle, Ruslar şapkayla özdeşleştiriliyorsa bizim bölgemizinde fesin bu yeni haliyle özdeşleşsin istiyorum" diyor.


#Diana Ferjane
#Elias El Haddad
7 yıl önce