|

Hedefim Mevlit'i dünyaya taşımak

'Mevlit Kantat' dünya turnesine hazırlanıyor. Atina Acropol'den Notre Dame Katedrali'ne, pek çok özel mekanda sahnelenecek. Zidan, Gerard Depardiu, Albano, Antonio Banderas, Kevın Costner kendi dillerinde okuyacak Mevlit Kasidesi'ni. Tabii projenin organizatörü Ahmet San gerekli parayı bulabilirse

Arzu Akyol
00:00 - 7/05/2011 Cumartesi
Güncelleme: 22:47 - 6/05/2011 Cuma
Yeni Şafak
Hedefim Mevlit'i dünyaya taşımak
Hedefim Mevlit'i dünyaya taşımak

Besteci Selman Ada'nın kantat formunda senfonik bir eser olarak bestelediği Süleyman Çelebi'nin Mevlid Kasidesi'nin dünya prömiyeri, 20 Nisan'da İstanbul Kongre Merkezi'nde yapıldı. Birçok tartışmayı da beraberinde getiren konserin organizatörü Ahmet San'la Mevlit Kantat'ı ve daha pek çok şeyi konuştuk.

Mevlit Kantat'ın prömiyeri nasıl geçti?

İyiydi ama istediğim boyutta değildi. Prömiyeri Sultan Ahmet Meydanı'nda yapacaktık. Ancak hava koşulları bizi kapalı mekana sevketti. Dolayısıyla sahne görkeminden yoksundu. Fakat çok güzel bir DVD-CD kaydı gerçekleştirdik. Dünya starlarına da şiiri okutacağız. İstanbul görüntüleriyle birleştirip dünya pazarına DVD-CD halinde sunduğum vakit mutluluğum tam olacak.

Nerden geldi aklınıza bu proje?

Getirebileceğimiz tüm dünya starlarını Türkiye'ye getirdik. Yeknesak konserler beni artık mutlu etmiyor. Şimdi daha farklı projeler üretiyorum. İşte böyle bir zamanda Selman Ada Hoca'yla tanıştım. Onun böyle bir eser vücuda getirdiğini öğrendim. Üç yıldır da raflarda duruyormuş. 'Hocam gelin bunu Türkiye sınırlarını aşacak boyutlara getirelim' dedim ve bu yola çıktık.

Neden 'Kantat' formunda. Biraz riskli değil mi?

Süleyman Çelebi de zamanında cesaretli olmasaydı İslam aleminin en güzel eserlerinden biri olan Mevlit'i yazmamış olurdu. Neden müstesna bir yaşamı olan Peygamber Efendimiz'in doğumunu ve yaşamını bu şiir vasıtasıyla dünyaya dinletmeyelim?

İstanbul Mevlithanlar Birliği Başkanı sert biçimde eleştirdi sizi…

Eleştirsin. Onların tekelinde mi Mevlit'in nasıl okunacağını söylemek?

Avrupalı ve Amerikalıların İslam fobisini yenmelerine yardımcı olabilir mi?

Zaten Selman Hoca'nın yazma sebebi de o. İslam dini en barışçıl, en hümanist din.

Hz. Muhammed'in doğumunu, özelliklerini anlattığın takdirde zaten zihinlerdeki paranoya da otomatikman ortadan kalkar.

Dünyada nerelerde sahnelenecek?

Atina Acropol'den Notre Dame Katedrali'ne, Köln Katedrali'nden Grozni'deki cami bahçesine kadar açık alanlarda sahneleyeceğiz.

BU PROJEDE KENDİMİ ÇOK YALNIZ HİSSETTİM
U2'dan daha fazla heyecan veriyor demişsiniz

Ben aynı sezon 8 stat konseri yaptım. Michael Jackson, Madonna, Metallica… Şimdi benim açtığım kanallardan, genç arkadaşlarım çok başarılı organizasyonlar yapıyor. İlkleri seviyorum. Bu proje için şu ana kadar cebimden harcadığım para 500 bin dolar. Ne devletten ne de başka bir kimseden 1 TL destek almadım. Ama bunu Fransa'da Notre Dame Katedrali'nde Gérard Depardieu' ye okuttuğum vakit yer yerinden oynayacak. Bunun kaynaklarını oluşturmaya çalışıyorum.

Başka kimler var?

Amacım yabancıların konser sırasında şiiri broşürden okuyacağına, kendi dilinde, önemli bir celebritynin sesinden dinlemesi. Janet Jackso'la anlaşmıştım zaten. Zidan Arapça, Fransızca, Gerard Depardiu Fransızca, Albano İtalyanca, Antonio Banderas İspanyolca, Kevın Costner İngilizce kayda sokmak istediğim sanatçılar. Prensip olarak da para haricinde başka bir sıkıntısı olmayan bir aşamadayım.

Böyle bir organizasyondan dilinizde kalan tadı merak ediyorum

Neticede yalnızsın. Şov başlıyor, bitiyor. Herkes parasını alıyor, dağılıyor. Sen her şey bitene kadar orada durmak zorundasın. Ama bu projede ben kendimi çok daha yalnız hissettim. Çok kırgınım. Biz bize izlediğimiz projelere milyon dolarlar veriliyor. Ben doğru adam değilim belki onlara göre. Mevlit'i Depardiu'ya, Banderas'a, Costner'a kendi dillerinde okumayı kabul ettirip bunun kaynağını bulamamak ağrıma gidiyor. Ama bulacağım. Yani ben bu projeyi Beyaz Saray'ın bahçesinde bile görüyorum.


PARA YÜZÜNDEN DÜNYA STARI OLAMADILAR
Kaç yıl oldu bu işlerde?

38 yıl oldu. 18 yaşımda başladım.

Neden bu işi seçtiniz?

Profesyonel spor yapmasını bilmem, enstrüman çalmam, sesim yok. Dolayısıyla ben dedim ki bu insanları yönetmek daha zevkli. Şimdi artık farklı projelerle devam ediyorum.

Ünlü starları getirme dönemi bitti mi yani?

Sadece dostlarım için. Mesela bu sene iki konser Ricky Martin yapıyorum. Şimdi hedefim sadece Mevlit'i dünyaya taşımak.

Türkiye'den neden dünya starı çıkmıyor?

Sanatçılar yönetilmeyi istemiyorlar.

Peki neden istemiyorlar?

5 TL alırken, 100 TL alma noktasına geldikleri vakit, o 95 TL'den müteşekkir olacaklarına, senin alacağın 50 TL'nin 40 TL'sinin peşine düştükleri için. Sadece para.

Tarkan'la ayrılmasaydınız şimdi dünya starı olmuş muydu?

Tartışmam bile. Bir Ricky Martin, bir Enrique Iglesias gibi olmuştu.

Kırgınlık var mı?

Ee, tabii. Hepsine de emek verdim. Hayallerimi yarı yolda bıraktılar.

Star doğulur mu olunur mu?

Star kumaşı sonradan olacak bir şey değil.

Siz gördüğünüzde tanır mısınız star olacak kişiyi?

Tabii anlarım. Kız olsun erkek olsun ışığının nerelere gidebileceğini çok rahatlıkla bilebilirim. Benim nefesim kuvvetlidir. Üfleyip, aurası olan yıldızların etrafındaki bulutları dağıtırım. Yıldızın parlamasına ve sonra da zırhlanıp yara almamasına yarayabilecek bilgi ve becerim tartışmasızdır.

Hala teklif geliyor mu?

Çook. Ama yapmayacağım. Hemen duymamazlığa geliyorum.

Siz kimleri dinliyorsunuz?

Joy FM Fransızca şarkılar dinliyorum. Eller havaya falan, hiç haz almadığım şeyler.


POPSTARDAN PİŞMANIM

Popstar sizi de popüler yaptı?

Tabi 35 yıl bu işi yaptıktan sonra, Popstar'la tanınmak üzücü bir durum.

Pişman mısınız bu deneyimden?

Hem çok sevindim hem çok üzüldüm. Çok sevindim çünkü gündemi müzikle işgal etmek güzeldi. Çok üzüldüm, çünkü o insanları bir hayal dünyası içerisine soktuk, sonra pat diye çekildik ve tepetaklak düştüler. Kendimi Med Yapım'ı ama en çok da DMC'yi suçluyorum. En azından 5-6 kişinin albümlerini çıkartıp, onlara destek olmalıydı. Çok umutlandırdık. Şan şöhret gördüler. Sonra bir anda pat diye madden ve manen yalnız bırakıldılar.


Mevlit turneye çıkıyor

Michael Jackson'dan Madonna'ya Metallica'dan U2'ya pek çok dünya starını ayağımıza getiren ünlü organizatör Ahmet San, şimdi bizim kültürümüzün önemli bir değeri olan Mevlit'i dünyayla tanıştırmaya hazırlanıyor.



13 yıl önce