|

Kıssadan hisseden kendime pay çıkarıyorum

Yunus Emre-Aşkın Yolculuğu dizisinde Tapduk Emre'nin kızını canlandıran oyuncu Pelin Orhuner, “Bacım Sultan'ı gözlerimle oynuyorum. Tüm mana gözlerimde” diyor. Orhuner, Tapduk Emre’nin anlattığı kıssadan hisselerde kendi yaşantısı için pay çıkardığını dile getiriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/01/2016 Pazar
Güncelleme: 04:12 - 30/01/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Geçtiğimiz yaz Ramazan boyunca seyirciyle buluşan Yunus Emre dizisi bu defa haftalık olarak yeniden ekranlarda. TRT 1'de yayınlanan dizide Yunus Emre'nin hayatı anlatılıyor. Geniş oyuncu kadrosuyla dikkat çeken Yunus Emre-Aşkın Yolculuğu'nda Tapduk Emre'yi canlandıran Payidar Tüfekçioğlu ve Pelin Orhuner ile buluştuk.Daha önce ekranlarda sunucu olarak izlediğimiz Orhuner'in ilk tarihi çalışması. “Makyaj ve kıyafet oyuncuyu başka bir karaktere bürüyor. Kıyafeti giydiğim anda kendime otomatik olarak çeki düzen veriyorum. Bacım Sultan'ı gözlerimle oynuyorum. Tüm mana gözlerimde” diyen Orhuner, tarihi bir dizide rol almanın mutluluğunu yaşıyor.



13. YÜZYIL
A GİDİYORUM


Orhuner, günlük yaşantısında enerji dolu tavırlarıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Bacım Sultan karakterinin kendisini sakinleştirdiğini ve olgunlaştırdığını dile getiriyor. O dönemin kıyafetlerini giydiğinde kendini birden 13. Yüzyılda bir dergahta hissettiğini söyleyen Orhuner, Tapduk Emre'nin dizide anlattığı kıssadan hisselerden çok etkilendiğini belirtiyor ve ekliyor: “Bu kıssadan hisseleri dinleyip kendi yaşantıma pay çıkarıyorum.”







GÖZLERİMLE OYNUYORUM


Orhuner, dizi de yer alması için teklif geldiğinde yaşadığı duyguları ise şöyle anlatıyor: “Yunus Emre dizisinde oynamam için teklif geldiğinde çok heyecanlandım. Hem Yunus Emre'yi anlatan bir dizide oynayacaktım hem de şeyh kızı Bacım Sultan'ı canlandıracaktım. Bunlar benim için büyük sorumluluklardı. Rolü aldığımda hemen o dönemdeki kadınların yürüyüşünden konuşmasına kadar her şeyi araştırdım. Bakışlarımı bile o döneme uyarlamam gerekiyordu. İlk başta zorlanacağımı düşünmüştüm ama çok fazla zorlanmadım. Dizide Bacım Sultan'ı yaşıyorum.”



Dizilerde yer almadan önce çekingen bir yapısı olduğunu söyleyen Orhuner, oyunculuğun kendisine güven verdiğini ve eleştirileri değerlendirmesine yardımcı olduğunu belirtiyor.







Hikayeleri ezberlemek üç günümü alıyor


Yunus Emre'nin hocası olarak bilinen Tapduk Emre'yi ise Payidar Tüfekçioğlu canlandırıyor. Böyle önemli bir karakteri ekranlara yansıtmanın sorumluluk istediğini söyleyen Tüfekçioğlu, “Tapduk Emre insanlığı çevresine anlatan, dergahtaki dervişleri doğru yola sokmaya çalışan ve nefsin köreltilmesi için dersler veren bir şeyh. Bu rolü üstlenmek sorumluluk istese de benim için çok zor olmadı. O dönemin tüm ayrıntılarını öğrendim. Sopamın nasıl durması gerektiğine kadar araştırdım” diyor. Dizi de anlattığı eğitici kıssalarla akıllara kazınan Tüfekçioğlu, kıssalara çalışmanın oldukça zor olduğunu ve üç gün boyunca sadece hikayelere çalıştığını söylüyor.



Türkan Şoray'ı örnek alıyorum


Diziden sunuculuğa kadar her alanda imzası olan Orhuner, 2012 yılında “Bir Hikayem Var” adlı sinema filminde de yer almıştı. Filmde Türkan Şoray'ı canlandıran Orhuner, “ Çevremdeki herkes beni Türkan Şoray'a benzetiyor. Bu benzetme benim için çok önemli. Oyunculuğumda Şoray'ı örnek alıyorum ve kendisiyle aynı filmde yer almak istiyorum” diyor.






#Yunus Emre-Aşkın Yolculuğu
#Tapduk Emre
#Pelin Orhuner
8 yıl önce