|

Lezzet ve sağlık Türk mutfağında

Bütün dünyayı saran hızlı beslenme kültürü ve pratik tarifler ile gün geçtikçe hazır gıdaları tüken modern çağın bir parçasına dönüştük. Ben bugün, az bilinen yöresel lezzetlerden alternatifler sunup lezzetli ve sağlıklı Türk mutfağından örnekler vermek istedim.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/03/2018 Pazar
Güncelleme: 06:39 - 18/03/2018 Pazar
Yeni Şafak
Türk Mutfağı, hak ettiği üne ve yaygınlığa kavuşmak için hepimizin katkı ve desteğini bekliyor.
Türk Mutfağı, hak ettiği üne ve yaygınlığa kavuşmak için hepimizin katkı ve desteğini bekliyor.

Dünyanın en zengin ve lezzetli mutfaklarından biri olan Türk Mutfağı, hak ettiği üne ve yaygınlığa kavuşmak için hepimizin katkı ve desteğini bekliyor. Yıllarca, hatta yüzyıllarca yemek tariflerinin sırlarını yazmak ve öğretmekten geri duruşumuz bu damak şenlendiren, hayret uyandıran mutfağı uzun bir uykuya yatırmıştı. Tariflerimiz sadece köylerimizde ve özel ilgi duyanların mutfaklarında bulunan az rastlanır tadlar olurken, biz bütün dünyayı saran hızlı beslenme kültürü ve pratik tarifleri, gün geçtikçe de hazır gıdaları tüketerek modern çağın bir parçasına dönüştük. Bu başka bir mutfak. Başka bir mutfak, başka bir kültür demektir. Ünlü bir düşünür “insan yediği şeydir“ diyor.

YÖRESEL LEZZETLERDEN ALTERNATİFLER

Çağımızda beslenmeye bağlı hastalıkların çoğalma nedenlerinden biri de artık kendi yemeklerimizle donattığımız sofralar kurup yemiyor oluşumuz. Yemek sadece karın doyurmaz, kültürü de oluşturur ve onu yaşatacak olan yemeği pişirenlerdir. Günün hızlıca yeyip bir an önce işe koşmak telaşını en azından hafta sonları üzerimizden attığımızda, kendi mutfağımızdan tadlarla sofralarımızı zenginleştirelim ve misafirlerimize illa Türk mutfağından bir şeyler ikram edelim. Ben bugün, az bilinen yöresel lezzetlerden alternatifler sunup, bu önerim için bir adım atmak istiyorum. Yine Anadolu'nun dört bir yanını dolaşalım ve bu toprakların kadim ustalarından tarifleri paylaşalım.



Ekşili çorba -Adana, Osmaniye

MALZEMELER:

* 1 çay bardağı nohut * 1 çay bardağı kuru fasulye

* 1 çay bardağı buğday * 3-4 tane taze fasulye

* 2 yaprak lahana * 1 patlıcan * 2 diş sarımsak

* 1 kabak * 5 yemek kaşığı nar ekşisi * 1 yemek kaşığı salça

* 1 fincan sıvıyağ * Tuz n 2- 2.5 litre su

YAPILIŞI
: Nohut, fasulye ve buğdayı bir gece önceden ıslatalım. Ertesi gün suyunu süzelim ve bir tencereye alalım. Tuzu ve suyu ilave edelim, haşlayalım. Fasulye, patlıcan, kabak ve lahanayı çok ince doğrayalım. Sırasıyla fasulye, patlıcan, lahana ve kabağı tenceredeki nohut, kuru fasulye ve buğday karışımına atalım. Yumuşayıncaya kadar pişirelim. Sarımsakları doğrayalım. Bir tavada salça ve sarımsağı yağla birlikte kavuralım. Çorbaya ilave edelim. En son nar ekşisini ekleyerek servise alalım.

Et sarması-Gaziantep

MALZEMELER:

* 500 gram koyun sırt eti * 4 yemek kaşığı kuyruk yağı * 1 çay bardağı zeytinyağı * 1 silme yemek kaşığı salça * 4-5 yemek kaşığı antepfıstığı * Kırmızı biber

* Karabiber * Tuz

YAPILIŞI:
Etleri sarılacak şekilde el büyüklüğünde parçalara ayıralım. Bir streç filmin arasında döverek hafifçe inceltelim. Fıstıkları ıslatalım ve kabuklarını alalım. Kıyılmış kuyruk yağı ve fıstıkları tuz ve baharatla karıştıralım. Tuzladığımız etlere fıstıklı içi koyup saralım, kürdanla tutturalım. Bir tavayı kızdıralım. Etleri bu tavada kızartıp bir tencereye dizelim. Salçalı su hazırlayalım, etlerin üzerini geçmeyecek kadar koyup kısık ateşte pişirelim.

Sirkeli havuç -Manisa

MALZEMELER:

* 2 havuç * 3 kuru soğan * 1 fincan pirinç * 3 yemek kaşığı kıyma * 2 yemek kaşığı tereyağı * 1 silme yemek kaşığı salça * 2 yemek kaşığı sirke * Tuz ve karabiber

YAPILIŞI
: Havuç ve soğanları temizledikten sonra, birbirine yakın incelikte verev doğrayalım. Bir tavada kıymayı kavuralım, içine havuçları ekleyip pişirelim. Ardından soğan, tereyağı ve pirinci ilave edelim. Biraz su ekleyip kaynatalım. En son salçayı sulandırarak ilave edelim ve kısık ateşte biraz daha pişirip dinlendirelim.
#Türk Mutfağı
#Lezzet
#Et Sarması
6 yıl önce