|

Moda siyasetin diğer yüzüdür

İtalya'da satışa çıkarılan 'mülteci kostumü'nü eleştiren modacı Zehra Özkaymaz, “Mültecilerin acılarıyla dalga geçiyorlar. Acılar ticarete dönüştürülecek bir şey değil” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/01/2016 Pazar
Güncelleme: 04:05 - 30/01/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Geçtiğimiz Cuma günü Feshane'de başlayan Zeruj Outlet Village Fest'de 110 girişimci kadın ürünlerini sergiliyor. Üç gün süren festival bugün sona erecek. 'Outlet Köyü' konseptiyle düzenlenen festivalde kadın ve çocuk giyiminden züccaciyeye kadar binlerce ürün yer alıyor. Festivalin organizatörü genç yaşında moda dünyasında isim yapmış biri: Zehra Özkaymaz. Kadınlar arası dayanışmayı sergilemek ve başarılı girişimci kadınların önünü açmak için iki yıldır bu festivali düzenleyen Özkaymaz, bugüne kadar festivalde 150 bin kişiyi ağırladıklarını söylüyor. Festivale sadece Türkler değil Ortadoğu ülkelerinden gelen müşteriler de ilgi gösteriyor. Hatta Özkaymaz'a göre bu festivalde en çok para harcalayanlar da onlar. Çünkü Arap kadınları giyinmeyi çok seviyor bunu fark eden dünyaca ünlü markalar bile artık en pahalı ürünlerini tesettürlü kesim için üretiyor.



YENİ MERKEZ KATAR


Özkaymaz Türkiye'deki tesettür modasının Ortadoğu'nun gölgesindekaldığına dikkat çekiyor ve yeni Ortadoğu'nun moda merkezinin Katar olduğunu söylüyor. Bunun sebebini maddi güce ve siyasi sebeplere dayandıran Özkaymaz, “Dubaili bir kadın festivalimizde tek standımızdaki ürünlere 5 bin lira ödedi. Böyle olunca biz de onların giyeceği kıyafetleri üretmeyi tercih ediyoruz.” Özkaymaz, hedeflerinin Türk tesettür modasını Ortadoğu'ya taşımak olduğunu da söyledi.



MÜSLÜMANLARI EZİK GÖSTERİYORLAR


Geçtiğimiz hafta İtalya'da başlayan karnaval kutlamaları için tasarlanan “mülteci çocuk kostümü” Amazon.it sitesinde satışa sunulmuş ve tepki çekmişti. Özkaymaz mültecilerin yaşadığı acılarının ticarete dönüştürülmesine tepki gösteriyor. Özkaymaz, tasarlanan kostümlerin renklerinde de Müslümanların ezik olduğu ve dışlandığı mesajının verildiğinin altını çiziyor.







Ticari kaygı tesettüre yöneltti


Son zamanlarda kurumsal markalar kendi ürünlerinin yanı sıra eşarptan abiyelere kadar birçok tesettür ürünü üretmeye başladı. Daha önce böyle bir girişimi olmayan Dolce&Gabbana da abaye üretimine başlayan firmalar arasında. Zehra Özkaymaz, “Herkes ticarette tutunmak için tesettüre yönelmeye başladı ve tesettürü ticarete alet etti" diyerek tepki gösteriyor. Zeruj Festivaliyle tasarımcı kadınların kendine güveninin yerine geldiğini söyleyen Zehra Özkaymaz, başörtüsü probleminin kadınlar üzerinde bıraktığı psikolojik etkiyi bu projelerle kırdığını şu sözlerle dile getiriyor. “2000'li yıllarda başörtüsü problemlerinden dolayı evine kapanan kadınlar bu girişimlerimiz sayesinde kendi ürünlerini tasarlamaya ve satışa sunmaya başladı. Artık markalaşmaya bile gidiyorlar”


#mülteci kostumü
#Moda
#Zehra Özkaymaz
8 yıl önce