|

Müslüman birine nasıl aşık olursun

Hindu Kraliçe Padmini ve Müslüman hükümdar arasında geçenleri anlatan Bollywood yapımı film protestolara neden oldu. Filmin gösteriminin ardından Müslümanlara yönelik linç olayları arttı. Kraliçenin ait olduğu Rajput Kastı üyelerinin eylemleri şiddete dönüştü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/02/2018 Pazar
Güncelleme: 05:20 - 3/02/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
​Hindistan son yılların en tartışmalı filmiyle çalkalanıyor
​Hindistan son yılların en tartışmalı filmiyle çalkalanıyor

Hindistan son yılların en tartışmalı filmiyle çalkalanıyor. 14. yüzyıl Hindu kraliçesi ve Müslüman bir hükümdarın aynı hikayede birlikte anılmasına tepki gösteren Hindular günler süren protestolar gerçekleştirdi. Müslümanları linç kampanyalarına dönüşen şiddet olayları filmin gösteriminin ardından tırmandı. “Padmavati” isimli Bollywood filmi , Malik Muhammed Jayasi’nin Padmavat adlı epik bir şiirini anlatıyor.

Film henüz çekim aşamasında hem Müslüman hem de Hindu toplulukların tepkisine neden oldu. Ocak 2017’den bu yana, Rajput kast üyeleri film setini tahrip etmekten , yönetmene dayak atmaya kadar çok çeşitli şiddet yöntemleri uyguladı.Filmin yasaklanması ile ilgili başvuruların ardından film yapımcıları Yüksek Mahkeme’ye gitti. 18 Ocak tarihinde mahkeme filmin yayınlanmasına karar verdi. Bir yıl süren tartışmaların ardından film, yönetmeni ve yapımcılarının çabasıyla vizyona girdi.


AŞK SAHNESİ YOK

Filmde kraliçe ile Delhi Sultanı Alauddin Khijli arasında bir aşk yaşanması Padmini’nin ait olduğu Rajput kastı mensupları tepki gösterdi. Kastın üyeleri filmin gerçeği yansıtmadığını bir Rajput kraliçesinin halk önünde dans etmesinin yasak olduğunu savundu. Diğer yandan Müslümanlar da, Delhi Sultan’ın bir barbar ve cani gibi gösterilmesine tepki gösterdi. Filmin yönetmeni Sanjay Leela Bhansali ise tüm eleştirileri reddetti. Filmde böyle bir aşk sahnesi olmadığını söyledi. Yönetmen, Bhansali kraliçenin sadece kocasının önünde dans ederken görüldüğü bir sahne kullandığının altını çizdi. Dans sırasında kraliçenin göbeğinin görülmesine gösterilen tepkilerin ardından ise filmin son versiyonunda kraliçenin göbeği kapatıldı.


KRALİÇE KENDİNİ YAKIYOR

Filmle ilgili bir diğer tartışma konusu ise Jahour geleneği oldu. Kraliçe Padmini, jahour adı verilen ve bir kadının onurunu koruması için kendini yaktığı geleneği uygulamaya karar verir. Yani Hindu kraliçe Müslüman bir hükümdarın eline geçmektense kendini öldürmeyi tercih eder. Filmin ardından tekrar gündeme gelen ve halen bazı eyaletlerde sürdürülen jahour geleneğinin kadınları aşağıladığı tarışmaları başladı. 700 yıl önce Hindistan egemen sınıfı ve Rajput kastının dayattığı bu geleneğinin kadın sömürüsünü ve tecavüzü meşrulaştırdığı savunuldu. Ayrıca “Padmavat” şiirinin Khijli’nin 200 yıl sonra yazıldığına dikkat çeken tarihçiler şiirdeki unsurların Rajput kastı tarafından gereksiz bir şekilde yüceltildiğine dikkat çektiler.

OYUNCUNUN KAFASINI KESENE ÖDÜL

Ülkenin Gujarat, Madya Pradeş ve Racastan gibi eyaletlerde filmin gösteriminin ardından isyanlar arttı. Hatta Hindistan Halk Partisi’nin bir üyesi olan Suraj Pal Amu, yönetmen Bhansali’nin ya da kraliçeyi canlandıran oyuncunun kafasını kesene bir buçuk milyon dolar ödül vereceğini duyurdu.


Başbakan sessiz kaldı

Dünyadaki Müslümanların %10’u yani yaklaşık 150 milyonu Hindistan’da yaşıyor. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ülkede karmaşaya neden olan ve Müslümanlara yönelik nefret dalgasına dönüşen olaylar karşısında herhangi bir açıklama yapmadı. 2014’te Başbakan olmasından bu yana Modi'nin partisi BJP Hindu milliyetçiliği yaptığı ve Müslümanlara karşı düşmanca politikalar izlediği gerekçesiyle eleştiriliyor. BJP partisi ikitidara geldği günden bu yana Müslümanlara yönelik linç olayları arttı. BJP parti mensuplarının birçoğu Hindistan'ın sadece Hindu'ların ülkesi olduğunu savunuyor.

#Hindistan
#Sinema
#Bollywood
6 yıl önce