|

Obama da vasat bir öğrenciydi Başkan oldu

Mehmet İlker Vakfı'nın davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Amerikalı eğitimcilerin arasında bulunan Obama'nın öğretmeni Hope Kuo Staab, ABD Başkanı Obama'nın okulda vasat bir öğrenci olduğunu söylüyor. Staab “Obama'nın bugünki başarısının altında paylaşmaya önem vermesi ve iyi bir kişilik sahibi olması yatıyor” diyor.

Merve Sena Kılıç
00:00 - 27/03/2011 Pazar
Güncelleme: 22:48 - 26/03/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Obama da vasat bir öğrenciydi Başkan oldu
Obama da vasat bir öğrenciydi Başkan oldu
Türkiye'ye ilk kez gelen ve çok sevdiğini anlatan Obama'nın öğretmeni Hope Kuo Staab, bu kadar etkileneceğini tahmin etmiyormuş. Staab Türkiye hakkında da şunları dile getiriyor: “Birçok ülkeyi dolaştım fakat Türk insanındaki kadar pozitif enerjiyi hiçbir ülkede görmedim. İnsanlar ülkelerinden gurur duyuyorlar ve geleceğe umutla bakıyorlar. Bu da yaşamlarını güzelleştiriyor.”

Obama'nın 5. Sınıftan 12. Sınıfa kadar eğitim gördüğü Punahou School'da yaklaşık 30 yıldır Sosyal Bilgiler ve Çince öğretmenliği yapan, bugün aynı okulda müdürlük görevini sürdüren Çinli Hope Kuo Staab, bir grup Amerikalı eğitimciyle birlikte Mehmet İlker Vakfı'nın davetlisi olarak Türkiye'ye geldi. Hope Kuo Staab ile misafirlerin onuruna Hidiv Kasrı'nda verilen yemekte buluştuk. Hope Hanım, bugün Amerika'nın Hawaii eyaletinde, anaokulundan üniversiteye kadar tüm kademelerde eğitim verilen ve 4 bin öğrencinin eğitim gördüğü Punahou School okulda müdür olarak görev yapıyor.

OBAMA VASAT BİR ÖĞRENCİYDİ

Yaklaşık 30 yıldır görev yaptığı okulda Çinve Sosyal Bilgiler öğretmenliği yapan Hope Kuo Staab, Obama'nın Punahou School'da 5. sınıftan 12. sınıfa kadar eğitim gördüğü okuldaki öğrencilik yıllarını anlattı. Obama'nın Hawaii'de doğduktan sonra üvey babasıyla Endonezya'ya göç ettiğini, sonra tekrar kendi okullarına dönüp mezun olduğunu hatırlatıyor. Amerika'nın ilk zenci başkanı olma başarısını gösteren Obama'nın okul yıllarında vasat öğrenci olduğunu ifade eden Staab, Obama'nın bireysellikten çok paylaşmayı, yardımlaşmayı tercih ettiğini dile getiriyor. Obama'nın özellikle takım oyunları konusunda öne çıktığını belirten Staab, şunları anlatıyor: “Obama, basketbolu çok seviyordu. Bu özelliği nedeniyle okulun basketbol takımında da çok başarılı performanslar sergiledi. Şuan maddi, manevi güce sahip olan Obama o zaman diğer öğrenciler kadar şanslı değildi. Okul giderlerini karşılayabilmek için çalışması gerekiyordu. Bu yüzden öğrenciliğinin yanı sıra bir yandan da okulda çalışarak harçlığını çıkarıyordu. Dondurmayı çok sevdiği için dondurma satıyordu.” Staab, Obama'nın bugün de dondurmayı çok sevdiğini gülerek aktaıyor.

VEFALI BİR İNSAN

Başkan Obama'nın çok vefalı bir insan olduğunu da söyleyen öğretmeni, ABD Başkanı'nın vakit buldukça okula gelip kendilerini ziyaret ettiğini anlatıyor. Punahou School'un Müdürlüğün görevini de sürdüren Staab, Obama'nın başkan olmadan önce her noelde okula gelip eski takım arkadaşlarıyla basketbol oynadığını kaydediyor. Staab, Obama'nın ilginç bir özelliğine de dikkat çekiyor: “Tek başına yıldızının parlamasından rahatsız olan Obama çevresindekilerle başarısını paylaşmaktan mutluluk duyardı. Ailesiylede bağları kuvvetli olan Obama sık sık onların yanına gelirdi, bugün de fırsat buldukça ziyaret etmeye devam ediyor. Halen kızkardeşi Hawaii'de yaşıyor. Hatta babannesi başkanlık seçiminden 2 gün önce vefat ettiğinde yoğun çalışmalarına rağmen cenazeye katılmıştı”

OKULUNU UNUTAMIYOR

Obama'nın Hawaii'de olduğu dönemlerde zaman buldukça okula gelerek öğrencilere konuşma yaptığını dile getiren Staab, şöyle devam ediyor: “Öğrencilere en çok hatırlattığı şey, kendisinin de okul sıralarındayken çok başarılı bir öğrenci olmaması... Büyük başarılara imza atmak için mutlaka okul birincisi olmak gerekmediğini sıkça dile getirir. Kendisinin çok başarılı olmadığını, ama çok çalıştığını yıldızının bu şekilde parladığını ifade eder.” Staab, Obama ile ilgili şu tespitlerini de paylaşıyor: "Obama yurtdışını çok dolaştığı için özellikle Endonezya'da yaşadığı sürede o bölgedeki yaşam standartlarının ne kadar kötü olduğunun farkında olduğu için bugün bütün dünyaya karşı sevgi ve anlayış içerisinde olmasının arkasında bu yatıyor."



13 yıl önce