|

Ödüllü mimarlar pazar tasarlıyor

Üniversite yıllarında hayal ettikleri mimarlık şirketini kurmayı başaran Pınar Gökbayrak, Ali Eray ve Burçin Yıldırım, 2015 yılı Genç Mimar Ödülü'nün sahipleri. Senegal Hükümeti'nin isteği doğrultusunda kent pazarı tasarlayan genç mimarlar, yol kenarlarındaki pazarların daha düzenli ve temiz olması için çalışıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/02/2016 Pazar
Güncelleme: 18:38 - 27/02/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden sınıf arkadaşı olan 3 mimar arkadaş, yıllar önce kafa kafaya verip kendi mimarlık şirketlerini kurdular. Şirkete baş harflerinden oluşan PAB ismini veren Pınar Gökbayrak, Ali Eray ve Burçin Yıldırım, 2007 yılından beri İstanbul'da farklı deneyimlerini bir araya getiriyor. Yapı ölçeğinden kentsel tasarım projelerine kadar değişik alanda üretim yapan mimarlar bugüne kadar ulusal yarışmalarda pek çok ödüle sahip olmakla beraber “Dünyanın En Başarılı Genç Mimarları Seçkisi”nde yer alıyorlar. 2015 yılı Genç Mimar Ödülü'nün de sahibi olan PAB Mimarlık şimdilerde Afrika'daki yaşam alışkanlıklarını değiştirecek bir projeye imza atıyor. Senegal hükümetinin isteği doğrultusunda “kent pazarları” tasarlıyorlar.



KÜLTÜREL ALIŞKANLIKLAR DİKKATE ALINDI


Türkiye'deki semt pazarlarının gündelik hayat kültürünün bir parçası olduğunu söyleyen PAB Mimarlığın kurucu ortaklarından Ali


Eray, pazarların aynı zamanda sosyalleşmeyi sağlayan önemli bir kamusal alan olduğundan bahsediyor. Tasarladıkları pazarları sadece alışveriş amaçlı bir işlevle tanımlamak yerine, Senegallilerin gündelik hayatlarında aile ve arkadaşlarıyla paylaştıkları alanlar olarak görülmesi gerektiğini belirten Eray, “İklimin de elverişli olması nedeniyle pek çok sosyal faaliyet ve eğlencenin sokaklarda yapıldığı Senegal'deki bu gelenek kent pazarına da entegre edildi” diyor.







DEĞİŞEN İHTİYAÇLARA CEVAP VERİYOR


Genç mimarlar yerel iklimi göz önünde bulundurarak modüler ve esnek bir tasarım ile kent pazarlarının farklı kentlerdeki değişken ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışmışlar. Ülke çapında kolayca uygulanabilmesi için yerel ve ekonomik malzemelerle tasarladıkları projelerinin, Dakar kent merkezi gibi prestijli alanlarda katma değeri yüksek bir ticaret ortamının oluşmasını sağlamak istiyorlar.



13 FARKLI ŞEHRE PAZAR


Geçen sene Bakü'de, 330 hektarlık bir yeni yerleşim merkezi tasarladıklarını söyleyen Burçin Yıldırım, “Şimdi de Senegal'de farklı noktalara adapte olabilecek şekilde kent pazarları tasarladık. Öncelikli hedef, yangın geçirmiş olan Kaolack Pazarı'nı yeni yerine taşımak, ardından ise başkent Dakar başta olmak üzere toplam 13 farklı şehirde farklı ölçeklerde kent pazarlarını kullanıma açabilmek” diyor.







Ödüller ofisimize heyecan katıyor


Bugüne kadar mimari yarışmalarda birincilik elde eden PAB Mimarlığın aldığı en son ödül Gökçeada Lise Kampüsü projesi. Ulusal mimarlık yarışmasında birincilik elde ettiklari bu projenin yanı sıra tüm profesyonel kariyerleri göz önünde bulundurularak Arkitera 40 Yaş Altı Genç, Mimar Ödülü'nü 2015 yılı sonunda aldılar. Kendileri için güzel bir motivasyon olduğunu söyleyen Pınar Gökbayrak, "Bundan önce çeşitli ödüller aldık. Ancak onların her biri belirli proje içindi. Ödüller bir yandan kariyerimizde doğru yolda olduğumuzu göstermesi açısından çok motive ve teşvik edici, diğer yandan da bize ayrı bir sorumluluk yüklüyor. Bu tür ödüllerin ofisimize kattığı heyecan ve sorumluluk bilinci dışında tüm sektöre de ivme kattığını düşünüyoruz" diyor.



#İstanbul Teknik Üniversitesi
#mimarlık şirketi
#Pınar Gökbayrak
#Ali Eray
#Burçin Yıldırım
8 yıl önce