|

Berfo Ana'nın son umudu Erdoğan

Başbakan Erdoğan, “Cumartesi Anneleri” ile biraraya geldi. Görüşmeye 12 Eylül ihtilalinde gözaltında alındıktan sonra bir daha haber alınamayan Cemil Kırbayır'ın annesi 103 yaşındaki Berfo Kırbayır da katıldı.

Şamil Kucur
00:00 - 6/02/2011 Pazar
Güncelleme: 00:58 - 6/02/2011 Pazar
Yeni Şafak
Berfo Ana'nın son  umudu Erdoğan
Berfo Ana'nın son umudu Erdoğan

Kayıp yakınlarını bulabilmek için 306 haftadır Galatasaray Lisesi önünde Cumartesi günleri eylem yapan “Cumartesi Anneleri” ilk kez bir Başbakan'la görüştü. Başbakan Erdoğan, Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde 12 kayıp ve faili meçhul ailesi ile İnsan Hakları Derneği (İHD) üyelerini kabul etti.

BAŞBAKAN'A DOSYA

Kayıp yakınları hazırladıkları dosyayı Başbakan Erdoğan'a sundu. Bazı kayıp ve faili meçhul yakınları kendi araçlarıyla Başbakanlık Ofisi'ne gelirken, bir grup Cumartesi Annesi de yürüyerek ofise geldi. Erdoğan'la görüşmeye 12 Eylül ihtilalinde gözaltına alındıkta sonra bir daha kendisinden haber alınmayan Cemil Kırbayır'ın 103 yaşındaki annesi Berfo Kırbayır da katıldı. Özel araç içinde gelen Kırbayır, basın mensuplarının yoğun ilgisiyle karşılaştı.

ÇABA GÖSTERECEĞİZ

Annelerin taleplerini dinleyen Başbakan Erdoğan, 8 yıldır faali meçhullerin önlendiğini, bu konuyla mücadelede hükümetin kararlı olduğunu, kayıp yakınlarının acılarını dindirmek için de hükümet olarak her türlü çabayı göstereceklerini söyledi. 30 yıl geçmiş vakalarda sonuç almanın kolay olmadığını ifade eden Erdoğan, yine de bunun bir mazeret olamayacağını, gerekli her türlü çabanın gösterileceğini belirtti.

DEVLET MUHATAP ALDI

İHD İstanbul Şube Başkanı Abdülbaki Boğa, Türkiye'de kayıp ve faili meçhul cinayetlerin sayısının 17 bin 500 olduğunu söyledi. Boğa, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın ailelerin hikayelerini tek tek dinleyerek not aldığını belirterek, şunları söyledi: "Kendisi faali meçhul cinayetlerin, gözaltında kayıpların bir insanlık sorunu olduğunu söyledi. Üç talepte bulunduk. Özel bir yasayla kurulacak bir komisyonunun bu olayları araştırması gerektiğini söyledik. Gerçekleri ortaya çıkarmak için bağımsız ve tarafsız bir komisyonun oluşturulması gerektiğini ifade ettik.' Kayıp Tolga Baykal Ceylan'ın annesi Kadriye Ceylan ise, " Oğlumun bedenin bulunarak bana teslim edileceğini umut ediyorum" dedi.


Zaten en az 3 olmalı

Polisleri askerlikten muaf tutan Meclis'te yasalaşması üzerine bir grup polis, aileleriyle birlikte Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne gelerek Erdoğan'a teşekkür etti. Grup, sabah saatlerinde Dolmabahçe'ye gelen Başbakan'ı kapıda çiçeklerle karşıladı. Makam aracından inen Erdoğan'da kendisini alkışlayan polisleri alkışlayarak ailelerin yanına gitti. 1.5 yaşındaki Elisa'yı seven Erdoğan, isminin anlamını sorunca babası, “Cennette Peygamber efendimizi karşılayan melek” cevabını verdi. Erdoğan, çocuklara oyuncak ve diş fırçası hediye etti. Bu arada elindeki bebeği gösteren 3 yaşındaki Ebrar, “Benim bebeğim var ama bunu sevmiyorum” dedi. Erdoğan, uzattığı bebeği de beğenmeyen Ebrar'a “Bugüne kadar hediyelerimi reddedeni hiç görmedim” dedi. Ebrar'a beğendiği bebeği veren Erdoğan, “Diğer bebek de sende kalsın. Evde kardeşin yok mu?” diye sordu. Erdoğan, çocuğun kardeşi olmadığını söylemesi üzerine “Annene söyle bir kardeş getirsin. Zaten 3 olması lazım en az” ifadesini kullandı.


13 yıl önce