|

Amerika'daki Türk ailelerin Ramazan coşkusu

Amerika’daki Müslümanlar Ramazan’ı iftarlarda bir araya gelerek geçiriyor...

Yeni Şafak
08:00 - 18/06/2016 Cumartesi
Güncelleme: 06:40 - 18/06/2016 Cumartesi
Diğer
Amerika'daki Müslümanlar hep birlikte sofralarda buluşuyor.
Amerika'daki Müslümanlar hep birlikte sofralarda buluşuyor.

Şüphesiz en zor olan memleketinden uzakta yaşamak... Türkiye'den binlerce kilometre uzakta, farklı bir kıta da dili, dini ve kültürü farklı bir ülkede ayrı bir Ramazan coşkusu yaşanıyor. Türkiye'de kurulan iftar sofralarının özlemini duyan aileler birbirlerini davet ederek Ramazan ruhuna uygun şekilde Ramazan ayını yaşamaya çalışıyor. İşte Amerika'da Ramazan coşkusu...


Amerika'da yaşayan Müslümanlar için Ramazan bu yıl farklı bir şekilde yaşanıyor. Etnik süpermarketlerden Ramazan ayına uygun yiyeceklerini alan Müslüman aileler, ülkelerinden çok uzakta olsa da Ramazan'ın ruhunu yaşatmaya devam ediyor. Ramazan boyunca müşteriler hurma, helal taze et, çeşitli baharatlar ve bol meyve alarak Ramazan ayını dinimize uygun yaşıyor. Bazı şehirlerde yer alan camilerin avlularına kurulan iftar çadırları ile Müslümanlar arasında dayanışma sağlanıyor. Amerika'da her gün iftarın verildiği camilerden birisi de, Türk toplumunun en büyük camisi olarak bilinen Ulu Camii. Birçok Müslümanı buluşturan Ulu Camii Ramazan ayının ikinci gününden itibaren orucunu birlikte açmak isteyen Müslümanlar ile doluyor.

New Jersey eyaletinin Paterson şehrinde bulunan Ulu Camii'ye gelen Türk ve Müslümanlar, iftarda birlikte olmanın keyfini çıkarıyor. İftarların daha iyi sosyal doku oluşmasında önemli rol oynadığını bilen Müslümanlar böylelikle ülkelerinden çok uzakta birbiriyle dayanışma içinde olabiliyor.

Ulu Camii avlusunda yankılanan ezan sesiyle iftarlarını açan Müslümanlar her Ramazan bu tatlı telaşın yanında biraz buruk bir Ramazan geçiriyor. Buruk olmasının sebebi ise ülkelerinden çok uzakta olmaları. Ancak yinede insanlar Ramazan'ın uhrevi ruhuna uygun bu mübarek ayı yaşamaya devam ediyor.

Ülkesini özleyen Türk aileler bu ay ile birlikte gurbette çok daha farklı bir Ramazan geçiriyor. Amerika'da bulunan Türk öğrencileri'de sofralarına davet eden aileler böylelikle gelen gençlerinde kendilerini yalnız hissetmeden ülkelerindeki gibi Ramazan ayını coşkuyla yaşamasını sağlıyor. Son yıllarda yapılan araştırmalarda ise Amerika'da yaşayan Müslümanların %72'sinin göçmen olduğu ortaya çıktı. 2009 yılında Müslüman nüfuslu ülkelerden 115 bin kişi daha, Amerika'da yasal göçmen statüsü kazandı. Uzmanlar ise Amerika'da Müslümanların sayısının her yıl düzenli olarak arttığını söylüyor.

#Amerika'da
#Ramazan
#İftar
8 yıl önce