|

Almanya'daki Türkler nerede oy kullanacak? Yurt dışı seçmen için oy verilecek temsilcilikler belli oldu

Almanya’da yaşayan Türk seçmenler, 2023 seçileri için cumhurbaşkanı ve milletvekillerini belirlemek için sandık başına gidiyor. 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde yurtiçinde 60 milyon 697 bin 843, yurtdışında ise 3 milyon 416 bin 498 kişi oy kullanacak. Yurt dışı seçmen, 74 ülkedeki 177 temsilcilikte 27 Nisan’dan 9 Mayıs'a kadar oy kullanma işlemi yapabilecek. Peki yurt dışı seçmen nerede, hangi temsilciliklerde oy kullanacak?

09:30 - 27/04/2023 Perşembe
Güncelleme: 09:31 - 27/04/2023 Perşembe
Yeni Şafak
14 Mayıs 2023 seçimleri için yurt dışında oy kullanılacak temsilcilikler açıklandı
14 Mayıs 2023 seçimleri için yurt dışında oy kullanılacak temsilcilikler açıklandı

Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi kapsamında yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin oy verme işlemleri başladı.

Türkiye'nin Avrupa'ya açılan sınır kapıları Kapıkule, İpsala, Pazarkule, Hamzabeyli ve Dereköy​​​​​​​'de yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar oy kullanabilecek. Kapıkule'ye giriş, çıkış ve gar olmak üzere 3, İpsala, Pazarkule, Hamzabeyli ve Dereköy sınır kapılarına ise 1'er sandık kuruldu. Bir başkan, bir kamu görevlisi üye ve son genel seçimde Türkiye genelinde en çok oy alan üç siyasi partinin bildirdiği kişilerden oluşan yurt dışı sandık kurulları sınır kapılarındaki oy verme alanlarındaki yerlerini aldı.

Sınır kapılarında oy verme saatleri kaç?

Sınır kapılarındaki oy verme işlemi 24 saat esasıyla gerçekleşecek ve 14 Mayıs Pazar günü saat 17.00'da sona erecek.

Sınır kapılarında kimler ve nasıl oy kullanılacak?

Gümrükte oy kullanmak isteyen yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmen, sınır kapılarında belirlenen perona gelerek oy kullanmak istediğini bildirecek.

Sandık kurulu başkanı, Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS) üzerinden seçmenin, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadığını kontrol edecek, kayıtlı ise oy kullanıp kullanmadığını sorgulayacak.

Oy kullanmadığı anlaşılan seçmen, sandık kurulu mührüyle mühürlenmiş oy pusulası ve zarfıyla mührü alarak, kapalı oy verme yerine gidecek ve oyunu kullanacak.

Oy kullanılacak gümrük kapıları hangileri?

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin tatil günleri dahil 24 saat süreyle oy kullanılabileceği gümrük kapıları şöyle: "Gürbulak, Aktaş, Türkgözü, Sarp, Kapıkule, Pazarkule, İpsala, Hamzabeyli, Karkamış Üzümlü, Esendere, Kumlu, Cilvegözü, Öncüpınar, Çobanbey, Dereköy, Akçakale, Habur Kapıköy karayolu, Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Çardak, Diyarbakır, Hasan Polatkan, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Süleyman Demirel, İstanbul, Sabiha Gökçen, Adnan Menderes Erkilet, Konya, Dalaman, Bodrum-Milas, Samsun Çarşamba, Trabzon, Zonguldak Çaycuma havalimanları ile Kuşadası, Ayvalık, Çeşme, Derince, Mersin, Taşucu, Bodrum ve Samsun."

Yurt dışında oy verme saat kaçta başlayacak, kaçta bitecek?

Dış temsilciliklerde oy verme işlemi, o temsilcilik için ilan edilen tarih aralığında hafta içi ve hafta sonu yerel saatle 09.00 ile 21.00 arasında, başkonsolosluklara bağlı şehirlerde ise yerel saatle 09.00 ile 18.00 arasında yapılabilecek.

Almanya'daki Türkler nerede oy kullanacak?

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, bu kapsamda Almanya'da 26 temsilcilikte oy verme işlemi gerçekleştirilebilecek. Bunlar:

  • Berlin, Düsseldorf, Essen, Essen/Dortmund, Essen/Siegen, Frankfurt, Frankfurt/Fulda, Frankfurt/Limburg, Hamburg, Hamburg/Kiel, Hannover, Hannover/Bremen, Karlsruhe, Karlsruhe/Mannheim, Kassel, Köln, Köln/Aachen, Mainz, Mainz/Saarbrücken, Münih, Münster, Münster/Bielefeld, Nürnberg, Nürnberg/Regensburg, Stuttgart ve Stuttgart/Ulm başkonsoloslukları olacak.

ABD’deki Türkler nerede oy kullanacak?

Yurt dışı seçmen ABD'de 9 temsilcilikte oy kullanabilecek. Bunlar:

  • Boston, Houston, Los Angeles, Miami, New York, New York/Long Island, New York/South Jersey ve Şikago başkonsoloslukları ile Vaşington Büyükelçiliği olacak. ABD'de 29 Nisan'dan itibaren oy kullanmaya başlanacak.

Fransa'daki Türkler nerede oy kullanacak?

Fransa'da da 9 temsilcilikte oy verilebilecek. Bunlardan
Bordo, Liyon, Marsilya, Nant, Paris, Strazburg
başkonsolosluklarında 27 Nisan'dan,
Lyon/Clermont-Ferrand, Paris/Orleans
ve
Strazburg/Mulhouse
başkonsolosluklarında ise 29 Nisan'dan itibaren tercih yapılabilecek.

Avusturya'daki Türkler nerede oy kullanacak?

Avusturya'da ise 6 temsilcilikte oy verilebilecek.

Yunanistan ve Bulgaristan'daki Türkler nerede saat kaçta oy kullanacak?

Komşu ülkeler Yunanistan'da Atina-Pire, Gümülcine, Rodos ve Selanik başkonsolosluklarında oy verme işlemlerine 29 Nisan'da başlanacak. Bulgaristan'da 4 Mayıs'tan itibaren 3, Gürcistan'da 5 Mayıs'tan itibaren 2, Irak'ta ve İran'da ise 5 Mayıs'tan itibaren 3'er temsilcilikte oy verilebilecek.

Azerbaycan'da 2023 seçimleri için nerede oy kullanacak?

Azerbaycan'da ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de 3'er temsilcilikte oy kullanma işlemi gerçekleştirilebilecek.

14 Mayıs 2023 seçimleri yurt dışında oy kullanılacak temsilcilikler hangileri?

  1. Bunun dışında Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı, Çin Halk Cumhuriyeti, Hollanda, Kanada, Rusya Federasyonu'nda 4'er, Avustralya, Bosna Hersek, Belçika, İsviçre, Kazakistan, Pakistan'da 3'er, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Danimarka, Güney Afrika, İspanya, İtalya, Japonya, Kosova, Libya, Mısır, Moldova, Özbekistan, Romanya, Sırbistan, Suudi Arabistan ve Ukrayna'da 2'şer temsilcilikte oy verilebilecek.
  2. Arnavutluk, Bahreyn, Belarus, Cezayir, Çekya, Estonya, Fas, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İsrail, Karadağ, Katar, Kırgızistan, Kore, Kuveyt, Kuzey Makedonya, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Macaristan, Malezya, Malta, Nijerya, Norveç, Polonya, Portekiz, Singapur, Slovakya, Sudan, Tanzanya, Tayland, Türkmenistan, Umman, Ürdün ve Yeni Zelanda'da ise birer temsilcilik yurt dışı seçmeninin oy kullanması için açık olacak.
  3. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci tura, yani 28 Mayıs Pazar gününe kalması halinde ise belirtilen temsilciliklerde 20-24 Mayıs'ta oy kullanılabilecek.

Yurt dışındaki Türk seçmenler kime oy veriyor?

24 Haziran 2018 genel seçim sonuçlarına göre yurt dışı sandı sonuçları neticesinde AK Parti yüzde 51,73, CHP yüzde 17,75, HDP ise 17,31 oranında oy almıştı. 24 Haziran Cumhurbaşkanı seçim yurt dışı sonuçlarına göre, Recep Tayyip Erdoğan oyların yüzde 60,24’ünü alırken, Muharrem İnce oyların yüzde 24,53’nü almıştı. Almanya'da Türklerin AK Parti’yi tercih ettiği gözlemleniyor. 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan genel seçimlerde de sandığa giden Türklerin yüzde 53,65’i AK Parti’yi seçmişti. HDP’nin Almanya’daki oy oranı yüzde 17 civarında, CHP’nin ise yaklaşık yüzde 16’da kalmıştı.

Almanya’daki oylar seçim sonuçlarını ne kadar etkiliyor?

Almanya’daki seçmenlerin oyları, aritmetiksel olarak Türkiye’deki oyların yaklaşık yüzde 2'sini oluşturuyor.

24 Haziran 2018 milletvekili seçimi yurtdışı sonuçları

24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı seçimi yurtdışı sonuçları


#seçim 2023
#Yüksek Seçim Kurulu
#Almanya
#ABD
#Fransa
1 yıl önce