|

Torna tezgahında başladı patent liderliğine yükseldi

Ortopedi uzmanı Cevdet Alptekin'in 1972'de hastası için tornacıya verdiği siparişle başlayan girişim süreci, “Türkiye'nin en fazla patente sahip KOBİ'sini” doğurdu. Firma, kendi markasıyla 40 ülkeye ihracat yapıyor

Aa
00:00 - 25/10/2006 Çarşamba
Güncelleme: 22:15 - 24/10/2006 Salı
Yeni Şafak
Torna tezgahında başladı patent liderliğine yüksel
Torna tezgahında başladı patent liderliğine yüksel

Tıbbi malzeme üretimine bir doktorun torna tezgahındaki girişimiyle başlayan Hipokrat Tıbbi Malzemeler A. Ş., kendi geliştirdiği ileri teknoloji ürünlerle dünya çapında bilinen markalar arasına girdi. Türkiye'de ortopedi kürsüsünün ilk dönem mezunlarından Cevdet Alptekin, 1972 yılında doktorluk yaptığı sırada ithalatın yetersiz olması nedeniyle çaresiz kalması sonucu bir hastası için tornacıya malzeme ısmarlamasıyla, sektöründe dünya çapında iddialı hale gelen bir firmanın da temellerini attı.

14 MİLYON DOLARLIK CİRO

Alptekin ve ortaklarının kurduğu Hipokrat, kısa sürede büyüyerek Türkiye'de ortopedik tıbbi malzemeler sektörünü de doğuran şirket haline geldi. 1998 yılında büyükler dalında TÜBİTAK Teknoloji Geliştirme Vakfının KOBİ dalındaki teknoloji ödülünü alan firma, son olarak Türk Patent Enstitüsünden 2005 Patent Ligi ödülüne de sahip oldu. Kendi geliştirdiği teknolojilerle 24 patent alarak “En fazla patente sahip KOBİ olma” unvanını kazanan firma, kendi markasıyla ürettiği 8 bin çeşit ortopedi malzemesini Guatemala'dan Japonya'ya kadar 40 ülkeye ihraç ediyor. Hipokrat Genel Müdürü Mehmet Çaylı, ortopedi hekimlerine yönelik atroplastik protez, spinal ve travma ürünleri üretimiyle geçen yıl 14 milyon dolar ciro gerçekleştirdiklerini ve 3 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını belirtti.

18 yıl önce