|

Dedesini övdü ordudan atıldı

Dedesi Şili eski diktatörü Pinochet'nin 1973 yılında yaptığı kanlı darbeyi öven yüzbaşı Pinochet Molina, Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet'i kızdırdı. Bachelet'in çağrısıyla hareket geçen ordu, torun Molina'yı ihraç kararı aldı

Santiago
00:00 - 15/12/2006 Cuma
Güncelleme: 01:10 - 15/12/2006 Cuma
Yeni Şafak
Dedesini övdü ordudan atıldı
Dedesini övdü ordudan atıldı

Pazar günü ölen Şili'nin eski askeri lideri Augusto Pinochet'nin subay torunu cenaze töreninde yaptığı konuşma nedeniyle ordudan ihraç ediliyor. Yüzbaşı Augusto Pinochet Molina, törende izinsiz olarak yaptığı konuşmasında dedesinin Şili'yi Marksizm'den kurtardığını söylemiş ve Pinochet'yi bir dünya lideri olarak tanımlamıştı. Torun Pinochet ayrıca dedesi hakkında insan hakları ihlalleri nedeniyle dava açan yargıçları da eleştirmişti.Torun Pinochet'in bu sözleri, Şili'de büyük tepki yarattı. Törene katılan Savunma Bakanı Vivianne Blanlott, konuşmanın içeriğini devlete hakaret olarak yorumlarken, kendisi de darbe sırasında işkence gören Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet, Yüzbaşı Pinochet'in sözlerine sert tepki gösterdi.

ORDU: TEK SEÇENEK İHRAÇ

Şili Cumhurbaşkanı, resmi bir tören sırasında bir subayın ordu hiyerarşisine aykırı bir şekilde izinsiz konuşma yapması ve siyasi görüş belirtmesinin kabul edilemez olduğunu ve ordunun gereğini yapacağını söyledi. Bachelet'in açıklaması ardından Genelkurmay Başkanı Oscar İzurieta, torun Pİnochet'nin askeri kuralları ciddi şekilde çiğnediği ve ordunun resmi tezlerinin dışına çıktığını belirterek “İhraçtan başka seçeneğimiz kalmadı” dedi.

'ZATEN AYRILACAKTI'

Pinochet ailesi ise, Yüzbaşı Agusto Pinochet Molina'nın subay olarak değil, Pinochet'nin torunu olarak konuştuğunu, mutsuz olduğu için zaten ordudan ayrılmak üzere olduğunu açıkladı. Pinochet'nin 17 yıllık iktidarı sırasında üç bini aşkın kişi öldürülmüş ya da 'kaybolmuştu'. Tutukanan binlerce muhalif ise işkence görmüştü.


17 yıl önce