|

Havacılıkta büyük test

ABD Federal Havacılık Kurumu (FAA), hava trafik kontrol ve yönetiminde kullanılan ses haberleşme sistemleri, ses kayıt sistemleri ve telsiz sistemlerinin birbiriyle uyumluluk testine gireceği bir etkinlik düzenliyor.

Fazlı Şahan
04:00 - 22/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 01:28 - 22/04/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Noyan Dede
Noyan Dede

29 Nisan’da Atlantic City’de başlayacak ve 10 Mayıs’a kadar sürecek ‘İnternet Protokolü Üzerinden Sesli İletişim - Birlikte Çalışabilirlik’ testlerinde dünyada söz sahibi üreticiler, ses haberleşme, ses kayıt ve telsiz gibi ürünlerini birbirleriyle uyumluluk testine sokacak. Dünyanın önde gelen firmalarının davet edildiği etkinlikte Türkiye’yi Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile Hava Kuvvetleri Komutanlığının kullandığı sistemlerin üreticisi olan Onur Mühendislik A.Ş. temsil edecek. Firmanın Genel Müdürü Noyan Dede, etkinlikte ABD Savunma Bakanlığı ile EUROCONTROL’ün de izleyici olarak bulunacağını belirterek, “Bu etkinlik aynı zamanda yerli ve milli ürünlerimizin ihracatı için de önemli bir adım olacak” dedi. İnternet protokolü tabanlı sesli iletişim sistemlerine yönelik standart çalışmaların henüz yeni olduğuna dikkat çeken Dede, şunları söyledi:

HEDEFİMİZ İHRACAT

“Hava trafik kontrol ve yönetiminde kullanılan ses haberleşme, ses kayıt ve telsiz sistemleri olmak üzere üç ayrı ürün grubu var. Havalimanları için bu sistemlere yönelik tedarik gerçekleştirilirken, bu üç ürün grubu farklı firmalardan alınabiliyor. Bu yüzden de farklı bileşenlerin sorunsuz çalışabilmesi için birlikte çalışabilirlik ve standardizasyon ön plana çıkıyor. Biz telsiz sistemleri üretiminde yokuz ama bu etkinliğe ses haberleşmesi ve ses kayıt sistemlerimizle katılıyoruz. Birkaç sene öncesine kadar bu alanda bir standart yoktu. Bu alandaki standartlar bu amaç için kurulan ve bizim de aktif olarak katılım sağladığımız bir çalışma grubu tarafından yeni yazıldı. Bu sistemin dünyadaki üretici sayısı 4-5 tane. Türkiye’de ise sivil havacılığa yönelik sesli haberleşme sistemleri alanında bizden başka çalışan yok. Öncelikli olarak Türkiye’deki ihalelerdeki yabancı bağımlılığını kırdık ve bu ihtiyaçların yerli ve milli çözümlerle karşılanmasını sağladık. Yeni görevimiz ise bu sistemleri yurtdışına da pazarlayarak ülke ekonomisine destek olmak. ABD’deki katılacağımız etkinlik de bizim için önemli bir adım olacak.”

#FAA
#ABD
#DHMİ
#Noyan Dede
5 yıl önce