|

İşgalci firmaları boykot edin

BM raportörü Falk, İsrail'in yerleşim politikasına lojistik ve teknolojik destek sunan Volvo, Caterpillar, Hewlett Packard ve Motorola'nın Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal ettiklerini belirterek dünyayı bu şirketleri boykota çağırdı. Hamas boykota destek verirken ABD Falk'un raporunu kınadı Kanada ise raportörü istifaya çağırdı.

Dış Haberler
00:00 - 28/10/2012 Pazar
Güncelleme: 22:34 - 27/10/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
İşgalci firmaları boykot edin
İşgalci firmaları boykot edin

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi özel raportörü Richard Falk, İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki yerleşim politikasına lojistik ve teknolojik katkı sunan 13 uluslararası şirketin boykot edilmesi çağrısında bulundu. Falk, BM Genel Kurulu'na 26 ekim cuma günü sunduğu raporda, Yahudi yerleşim merkezlerinin Filistinlilerden zorla toprak gasp edilmesi suretiyle inşa edildiğini, bunun insan hakları ihlali ve tahriki olduğunu dile getirdi.

İHLAL LAHEY'E TAŞINABİLİR

Yerleşim politikasına katkı sunan şirketlerin sivillerin korunmasını öngören savaş hukukunu ihlal ettiklerinin altını çizen raportör, bu şirketlerin siyasal ve toplumsal düzeyde boykot edilmesi sahiplerinin uluslararası yasalara göre sorumlu tutulmaları gerektiğini söyledi.

BM Genel Kurulu'nda raporunun tartışılması sırasında konuşan Falk,'Firmalar uluslararası insani yasaları çiğnememeli. Aksi halde cezai ve sivil yaptırımlara maruz kalabilmeliler. Hatta sahipleri kişisel olarak hesap vermeli' diye konuştu. Caterpillar, Veolia Environment, G4Sm, The Dexia Group, Ahava, The Volvo Group, Riwal Holding Group, Elbit Systems, Hewlett Packard, Mehadrin, Motorola, Assa Abloy ile Cemex gibi 13 firmanın yerleşimlerin inşaatında İsrail ile iş yaparak insan hakları ihlalinde bulunduklarını vurgulayan BM raportörü Falk, Suudi El Arabia televizyonu ile İsrail Haaretz gazetesinin verdiği haberlerde, 'İsrail yerleşim politikasıyla olabildiğince fazla yerin kontrolünü ele geçirmek istiyor. En azından Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü istiyor' dedi.

İsrail'in yerleşim politikasına katkı sunan firmaların 1949 tarihli Cenevre Savaş Hukuku Sözleşmesi'nin savaşta sivillerin korunmasına dair Dördüncü Madde'sini ihlal ettiklerini belirten Falk, gerekirse bu ihlalin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne bile taşınabileceği uyarısında bulundu.

1946'da başlayan işgal devam ediyor

Bu harita 1946'da başlayan İsrail işgalinin günümüze kadar sistematik olarak devam ettiğini gösteriyor. BM raportörü Richard Falk'un raporunda İsrail'in, yerleşim politikalarıyla Batı Şeria'nın yüzde 40'ını kontrol ettiği belirtiliyor. 1967'den bu yana Batı Şeria'da inşa edilen yerleşim birimlerine 600 bin İsrail vatandaşı yerleştirildi. Doğu Kudüs'te inşa edilen evlere ise 1967'den bu yana 200 bin İsrail vatandaşı Yahudi'nin transfer edildiği belirtiliyor.

Hamas destek verdi

Hamas yetkililerinden İzzet er-Reşak, Richard Falk'un Filistin'deki insan hakları ihlalleriyle ilgili tespitlerini ve burada Filistinlilerin topraklarının zorla gasp edilmesi suretiyle inşa edilen Yahudi yerleşim merkezleriyle ilişkisi olan tüm şirketlerin boykot edilmesi çağrısını takdir ettiklerini dile getirdi. Er-Reşak, özel raporda dile getirilen bu çağrıya destek verilmesini istedi.

ABD'den jet kınama

ABD'nin BM temsilcisi Suzan Rice, BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Richard Falk'un İsrail'in yerleşim politikasını ve bu politikaya destek veren şirketleri eleştiren raporunu kınarken Kanada Dışişleri bakanlığı sözcüsü Rick Roth ise, Falk'un 'İsrail karşıtı' sözlerinden dolayı istifa etmesini istedi.


12 yıl önce