|

İsrailli ırkçı bakan Itamar Ben Gvir yıkım emri verdi

İsrailli ırkçı bakan Itamar Ben Gvir, Filistinlilere ait evlerin Ramazan ayında da yıkımına devam edilmesi emrini verdi. Daha önce çeşitli provokatif eylemlere imza atan Ben-Gvir, yıkım kararını, güvenlik güçlerinin "Gerginlik artar" uyarısına rağmen aldı. BenGvir'in Ramazan ayında işgal altındaki Filistin topraklarında şiddeti körüklemesinden endişe duyuluyor.

Dış Haberler
12:31 - 7/03/2023 Salı
Yeni Şafak
Ramazanda şiddeti körükleyecek.
Ramazanda şiddeti körükleyecek.

İsrail'de hukuksuz icraatları ve kutuplaşmayı körükleyen politikaları ile eleştirilerin odağında olan aşırı sağ koalisyondan Ramazan ayında gerginliği had safhaya çıkaracak bir hamle geldi. Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir tansiyonu yükseltecek bir karara imza atarak işgal altındaki Doğu Kudüs'te, Filistinlilere ait yapıların yıkımına Ramazan ayında da devam edilmesi talimatını verdi. Times of israil'de çıkan habere göre Ben-Gvir, güvenlik otoritelerinin "gerilimin tırmanacağı" uyarısına da aldırış etmedi. Söz konusu karar sivil itaatsizlik eylemlerinin baş gösterdiği ülke genelinde üst düzey kademelerde de bölünmeye yol açtı.

BÖLÜNME BAS GÖSTERDİ

Ocak ayında Mescid-i Aksa'ya polis eşliğinde baskın düzenleyen Ben-Gvir, işgalci gücün son birkaç yıldır sürdürdüğü "Ramazan ayında yıkımların durdurulması" yönündeki kararını bozdu. BenGvir, "ruhsatsız" olduğu gerekçesiyle Filistinlilere ait yapıların yıkımına Ramazan ayında da devam edilmesi talimatı verdi.

Itamar Ben-Gvir

GÜVENLİK GÜÇLERİNİN UYARISINI DİNLEMEDİ

Ramazan ayı öncesinde toplantı yapan İsrail güvenlik birimleri, Ben-Gvir'e, aldığı kararın çatışmaları körükleyebileceği uyarısında bulundu. Güvenlik birimlerinin halihazırda tam kapasite çalıştığı ve çıkacak olaylar karşısında yetersiz kalabileceği kaydedildi. Ancak aşırı sağcı ve provokatif hareketleri ile tanınan Ben-Gvir, kararından vazgeçmeyeceğini belirterek tavsiyelere kulağını kapadı.

İSRAİL TECHİRE ZORLUYOR

İşgal alından bulunan Doğu Kudüs'te ikamet eden Filistinliler, İsrail güçleri tarafından yasa dışı göçe zorlanıyor. Filistinlileri konutlarında imar izni olmadığını iddia eden İsrail güçleri, aldıkları hukuksuz yıkım kararı ile Filistinlileri Kudüs ve çevresinden çıkarmak istiyor. 2021 yılında Kudüs'teki Şeyh Cerrah Mahallesi'nde ikamet eden Filistinliler benzer bir tehcir politikasına maruz kalmış, taraflar arasında gerilim çatışmalara dönüşmüştü. 4 ay içerisinde çatışmalar sonucu 274 Filistinli İsrail güçleri tarafından öldürülmüş, İsrail cephesinde ise 13 kişi can vermişti.





#İsrail
#Doğu Kudüs
#Ben-Gvir
1 yıl önce