|

Deri sektörü yükselişte

Türk deri sektörü, ilk 9 ayda 1.1 milyar dolarlık ihracat yaptı. Rusya pazarının geri döndüğünü söyleyen İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak, “134 milyon dolarlık mal sattık” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:11 - 12/10/2017 Perşembe
Yeni Şafak
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak

Türk deri sektörünün ilk 9 aylık performansını değerlendiren İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, Rusya ile ticaretimizin düzelmesinin ardından 134 milyon dolara yükseldiğini açıkladı.

KİLOGRAM BAŞINA İHRACAT FİYATI ARTIŞTA

Deri ihracatında 1.1 milyar dolarlık rakamı yakaladıklarını söyleyen İDMİB Başkanı, “Geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 9’luk bir artış yakaladık. Sektörümüz yaşadığı sıkıntıları arkada bırakarak yoluna devam ediyor. Pazarlarımızı çeşitlendirerek yolumuza devam ediyoruz. Sevindirici bir durum da kilogram başına ihracatımız materyal fiyatlarının düşmesine rağmen artış gösteriyor. Bu da her geçen gün daha katma değerli ürün ihraç ettiğimiz anlamına geliyor. Bu sene Türkiye’nin genel ihracatından aldığımız pay yüzde 1 civarında” ifadelerini kullandı.

KAPASİTE KULLANIMI YÜZDE 50-60 CİVARINDA

Türk deri sektörünün potansiyelinin altında çalıştığını belirten Şenocak, “Sektörümüzün kapasite kullanım oranları 2017 yılı itibari ile yüzde 50-60 civarında. Bu da firmalarımızın yarı kapasite ile çalıştığını gösteriyor. Devletimizin kurulu kapasite kullanımlarına yönelik getireceği bir teşvik sistemi hem istihdamımızı hem de ihracatımızı artıracaktı. Rusya'ya yılın ilk 9 ayında gerçekleştirdiğimiz 134 milyon dolarlık ihracat ile geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 93’lük bir artış yakalamış durumdayız” diye konuştu. 

  • Louis Vuitton Türkiye’den şikayetçi
  • Türkiye markalaşma yolunda hızlı adımlar atsa da hala ‘çakma mal’ diye tabir edilen taklit ürünlerin üretiminin önü alınamadı. Bu konuda dünyadaki tek hapis cezası olan ülke Türkiye olsa da yasaların uygulanmasında birtakım sıkıntılar olduğunu ifade eden İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak, Paris’te düzenlenen Premiere Vision Fuarı’nda Louis Vuitton CEO’su ve Türkiye’nin Ticari Ataşesi arasında geçen diyaloğu şöyle aktardı: “Louis Vuitton’un CEO’su fuar sırasında bizim ticari ataşemizi görünce ‘Sizin ülkenizde bizim çakma mallarımızı yapıyorlar. Bu ürünlerle bizim ürünlerimizi yan yana koyduğumuzda biz bile ayırmakta zorlanıyoruz’ demiş. Bu konuyla mücadelede daha hassas olunmasını istemiş.”
#Deri
#Ekonomi
#İhracat
6 yıl önce