|

İş dünyasından 20 talep

TOBB organizasyonuyla 81 ilden Ankara’ya gelen iş dünyası temsilcileri, taleplerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a birinci ağızdan iletti. 20 maddede özetlediğimiz iş adamlarının öncelik verdiği konuların başında faizlerin yüksek oluşu ve krediye ulaşmada yaşanan zorluklar geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, iş dünyasından istihdam taahhüdü isteyerek, “Artı istihdam sizden, destek bizden” mesajı verdi.

Mesude Demirhan
04:00 - 25/01/2019 Cuma
Güncelleme: 23:59 - 24/01/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye Ekonomi Şurası toplantısına Cumhurbaşkanı Erdoğan’a; Yardımcısı Fuat Oktay ile 6 bakan eşlik etti.
Türkiye Ekonomi Şurası toplantısına Cumhurbaşkanı Erdoğan’a; Yardımcısı Fuat Oktay ile 6 bakan eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yedi bakanla birlikte katıldığı Türkiye Ekonomi Şurası toplantısında, iş dünyası 20 ayrı talepte bulundu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) organizasyonuyla 81 ilden Ankara’ya gelen iş adamlarının dile getirdiği talepler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a birinci ağızdan iletildi. Türkiye Ekonomi Şurası’nın kapalı bölümünde TOBB Konsey Başkanları ve Türkiye’nin 7 bölgesi adına konuşan temsilciler, yaptıkları sunumlarla sıkıntılarını dile getirdi.

TEŞVİK VE DESTEKLER SÜRMELİ

  • İş dünyasının dile getirdiği sorunlar listesinin bir numarasında faizlerin yüksek oluşu ve krediye ulaşmada yaşanan zorluklar var. Özel sektörün kamudan alması gereken KDV alacakları, ilave 100 milyar liralık Hazine destekli kredi kefalet limiti sağlanması ve bankaların teminat mektuplarından yüksek komisyon alması dikkat çeken diğer talepler oldu. İş dünyasına sağlanan teşvik ve desteklerin devamı için de iş dünyasının değişik istekleri bulunuyor.

YERLİ MALI ÖZENDİRİLSİN

Tarım ve hayvancılık sektöründe girdi maliyetlerindeki yüksek artıştan dert yanan iş adamlarının; tarım ve ticarette kullanılan elektrikten alınan yüzde 2’lik TRT payının kaldırılması yönündeki talebi de dikkat çekti. Kamu kurumlarının özel sektörle haksız rekabete girmemesini isteyen iş dünyası temsilcileri; kamu yapım ihaleleri, Devlet Malzeme Ofisi ve İller Bankası uygulamaları başta olmak üzere tüm kesimlerde yerli malı kullanımının özendirilmesi gerektiğine de dikkat çekildi.

Erdoğan istihdam taahhüdü istedi

Türkiye Ekonomi Şurası toplantısına Cumhurbaşkanı Erdoğan’a; Yardımcısı Fuat Oktay ile yedi bakan eşlik etti. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan; iş adamlarının toplantıda dile getirdiği sorunları ve talepleri not etti. Toplantının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da iş adamlarından il bazında istihdam taahhüdü istedi ve “Artı istihdam sizden, destek bizden” mesajı verdi.


İş dünyasından 20 talep

Yeni Şafak’ın ulaştığı bilgilere göre; 3,5 saat süren Türkiye Ekonomi Şurası’nda iş dünyasının talepleri şu 20 maddede özetlendi:

  1. Banka faizleri çok yüksek, krediye ulaşmada sorun yaşanıyor.
  2. Özel sektörün kamudan alacaklarının belirli bir takvim içinde nakden ödeme planına bağlanması, nakden ödenemeyen kısım için devlet tahvili, alacak temliki, kredi garantisi sağlanması
  3. Birikmiş KDV alacakları için alacak tutarı kadar orta vadeli devlet tahvili ile ödeme yapılması
  4. Geçici vergi uygulamasının kaldırılması
  5. Kamuya taahhüdü devam eden şirketler için fiyat farkı kararnamesinin çıkarılması
  6. İlave 100 milyar liralık Hazine destekli kredi kefalet limiti sağlanması
  7. Eximbank’ın yeni iş modelleri geliştirebilen, sermayesi güçlü, firmalarımızı kur risklerine karşı koruyacak enstrümanları etkin bir şekilde kullanabilen yeniden yapılanmaya tabi tutulması
  8. Teminat mektubu komisyon ve masraflarının %1 ile sınırlandırılması
  9. 2019’un ilk 6 aylık dönemi için SGK prim ödemelerinin bir yıl ertelenmesi
  10. Yerli makine ve teçhizat yatırımlarında hem krediyle, hem de leasingle alımlarda %50 faiz desteği sağlanması
  11. Sanayinin ve ticaretin kullandığı doğalgaz ve elektrikte uygulanan %18 tutarındaki KDV’nin %1’e indirilmesi
  12. Yatırım teşvik sisteminin ilçe bazlı revize edilmesi
  13. Ticari uyuşmazlıklarda Oda-Borsa üyesi tacir ve sanayicilerin arabulucu olabilmesinin sağlanması
  14. Yatırım teşviklerinin revize edilmesi. İlçe bazında teşvik istendi.
  15. Tarım ve hayvancılık sektöründe girdi maliyetlerinde artış çok yüksek...
  16. Marinaların kira bedellerinin emlak vergisi değeri yerine marinanın sahip olduğu bağlama kapasitesi baz alınarak belirlenmesi
  17. Tarım ve ticarette kullanılan elektrikten alınan yüzde 2 TRT payının kaldırılması
  18. Kamu yapım ihaleleri, DMO ve İller Bankası uygulamaları başta olmak üzere tüm kesimlerde yerli malı kullanımının özendirilmesi
  19. Kamu kurumlarının özel sektör ile haksız rekabete girmesi
  20. Tarımsal sanayi ve hayvan çiftliklerinin kullandığı elektriğin sanayi tarifesine alınması
#TOBB
#Recep Tayyip Erdoğan
#Teşvik
#Destek
5 yıl önce