|

Patateste ‘yerli’ strateji

Stokçuların son hedefi patateste tohumluk ekim alanından yerli tür çeşidine farklı çalışmalar sürüyor. 10 ilde yaklaşık 200 bin hektar alan tohumluk patates üretimi için belirlendi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/07/2018 Salı
Güncelleme: 01:11 - 3/07/2018 Salı
Yeni Şafak
8 yerli patates çeşidi tescil edildi. 6 yeni yerli patates çeşidi de tescil aşamasında.
8 yerli patates çeşidi tescil edildi. 6 yeni yerli patates çeşidi de tescil aşamasında.

“Patates Genetik Tabanı” oluşturulurken ilk defa 8 yerli patates çeşidi geliştirilerek tescil edildi. 6 yeni yerli patates çeşidi de tescil aşamasında.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, önümüzdeki hafta fiyatların normale döneceğini söyledi. Bakanlığın geçen yıla ilişkin faaliyet raporunda yer alan verilere göre, patates anaç tohumluğu gerçekleştirilen kamu ve özel sektör alt yapı yatırımları ile Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu patates tohumluğu üretilebilecek duruma geldi.

TOHUMLUK ALANLAR

Raporda, bu kapsamda tohumluk üretim alanları olarak Sivas, Kayseri, Konya, Tokat, Kahramanmaraş, Kütahya, Niğde, Eskişehir, Erzincan ve Erzurum illerinde yaklaşık 199 bin 400 hektar alanın kullanılabileceğinin tespit edildiği vurgulandı. Yerli çeşitlerin geliştirilmesi amacıyla Türkiye açısından bir rekor olan toplam 650 bin melez patates tohumu elde edilerek “Patates Genetik Tabanı” oluşturularak patates ıslah çalışmalarının sürekliliğini sağlayacak altyapı kurulduğu belirtildi.

#Patates
#Yerli üretim
6 yıl önce