|

Turizmde bahar havası: 10 ayda 21 milyon turist

Geçen yıl koronavirüs nedeniyle bekleneni veremeyen turizm sektörü, bu yılki rakamlarla rahat nefes alıyor. İlk 10 ayda turist sayısı geçen yıla göre yüzde 88 artarak, 21,1 milyonu buldu.

Ekonomi Servisi
00:00 - 23/11/2021 Salı
Güncelleme: 23:22 - 22/11/2021 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Avrupa ve Rusya’da aşılamanın etkisiyle sınırlamaların kalkması Türk turizmine yaradı. Ertelenen tatil planları ekim ve hatta kasım aylarına sarkarken, iyi giden havalar sayesinde turizm sezonu uzadı. birçok kuzey ülkesinin yaz aylarındaki sıcaklık seviyelerine yaklaşan özellikle güney illerimizde yabancı turist bolluğu yaşanırken, bu olumlu gelişme rakamlara da yansımış durumda.

ERTELENEN TATİL PATLAMASI OLDU

2021 yılı Ekim ayında yabancı ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 99,25 oranında bir artış göstererek 3 milyon 471 bin 540 oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Emniyet Genel Müdürlüğü’den elde ettiği geçici verilere göre, 2021 yılı Ekim ayında ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 99,25 oranında bir artış göstererek 3 milyon 471 bin 540 oldu.


Birçok sektör temsilcisi bu durumu pandemi sebebiyle ertelenen tatil talebine de bağlıyor. Ekim ayında ülkemize gelen 3 milyon 471 bin 540 yabancı ziyaretçinin yüzde 0,29’u günübirlikçi oldu. 2021 yılı Ocak-Ekim döneminde ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 87,98 artış göstererek 21 milyon 55 bin 764 olarak gerçekeleşti. Söz konusu dönemde yabancı ziyaretçilerin yüzde 0,36’sı günübirlikçi oldu.

ANTALYA’DA HEDEF 9 MİLYON TURİST

Türkiye Otelciler Federasyon (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Burhan Sili, salgın nedeniyle sezonun geç başladığını ancak hareketliliğin devam ettiğini söyledi. Yaklaşık 600’ün üzerinde tesis ve 200 bine yakın yatak kapasitesine sahip ilçede kasım doluluklarının yüzde 50 seviyesinde olduğunu ifade eden Sili, Yurt içinde ve yurt dışında ciddi talep gördük. Geçen seneye oranla keyifli bir sezon geçirdik.” Antalya’nın geçen yıl 3,5 milyon civarında turist ağırladığını anımsatan Sili, kent olarak bu yılı ise 9 milyonun üzerinde bir rakamla kapatmaya hazırlandıklarını bildirdi.

Rus turistlerin gelişi sürüyor

  • Geçen yıl çok sayıda tesisin salgın nedeniyle kapalı olduğunu hatırlatan Sili, bu nedenle bu yıl personel konusunda sıkıntı yaşadıklarını kaydetti. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ülkay Atmaca da Antalya’da havaların 23-24 derecede seyrettiğini dile getirerek, “Ruslar gelmeye devam ediyor, kısmen Avrupalılar halen geliyor. Spor ve kongre turizmi de hareketlendi” dedi. Atmaca, kasım ayının 2020’ye göre iyi gittiğini, yaz döneminin de geçen yıla oranla çok daha iyi olduğunu ifade ederek, turizmde 2019 rakamlarına doğru emin adımlarla ilerlendiğini kaydetti.

#koronavirüs
#Turizm
#Rusya
#İstanbul
#Antalya
#Türkiye Otelciler Federasyon
#Ülkay Atmaca
2 yıl önce