|

Yabancıya konutta fiyat oyunu deşifre oldu: Yeni uygulama geliyor

Koronavirüs salgınına rağmen 2020 yılını 40 bin adedin üzerinde bir rakam ile kapatarak rekor kıran yabancıya konut satışına yönelik dikkat çeken bir adım daha atılıyor. Yabancıların karşılaşması olası yüksek fiyatlandırma için getirilen değerlendirme raporu zorunluluğunda ortaya çıkan yüksek fiyat oyununa karşı gayrimenkul değerlendirmelerini artık tapu daireleri tarafından yönlendirilen uzmanlar yapacak.

Kenan Biter
08:07 - 3/03/2021 Çarşamba
Güncelleme: 09:04 - 3/03/2021 Çarşamba
Yeni Şafak
Yabancıya konut satışında gayrimenkul değerleme uzmanlarını tapu daireleri yönlendirecek.
Yabancıya konut satışında gayrimenkul değerleme uzmanlarını tapu daireleri yönlendirecek.

2018 yılında Türk vatandaşlığına geçişi için gerekli olan 1 milyon dolarlık gayrimenkul alım şartının 250 bin dolara indirilmesinin ardından yabancıların gayrimenkul yatırımları da hız kazandı.

Koronavirüs salgınına rağmen geçtiğimiz yıl yabancıya yapılan gayrimenkul satışı 40 bin adeti aşarak rekor kırarken bu satışların parasal karşılığı ise 8 milyar dolar civarında oldu.

Öte yandan bugüne kadar 184 farklı ülke vatandaşı Türkiye'den gayrimenkul aldı, 105 farklı ülkeden 9 bin 469 kişi ise 43 farklı ilden taşınmaz edinerek Türk vatandaşlığına geçti.


Yabancıların karşılaşması olası yüksek fiyatlandırma ve inşaat sektöründeki vergi kaybının önlenmesi amacıyla yabancı ülke vatandaşlarına yapılan gayrimenkul satış işlemlerine 2019 yılında getirilen taşınmaz değerleme raporu şartının anlaşmalı kimi değerleme uzmanları tarafından suiistimal edildiği tespit edildi.

DEĞERLEME UZMANLARINI TAPU DAİRELERİ BELİRLEYECEK

Türkiye'den konut alacak yabancılar için gayrimenkul değerlerinin olduğundan fazla gösterildiğinin ortaya çıkmasının ardından değerleme uzmanı seçimini artık tapu daireleri yapacak.

Bu ay sonuna kadar hayata geçirilecek düzenleme kapsamında yabancıların Türkiye'den satın alacakları gayrimenkullere ilişkin yapılacak değer tespitine yönelik raporu hazırlayacak gayrimenkul değerleme uzmanını tapu daireleri yönlendirecek.

  • 2018 yılında yapılan düzenleme ile yabancıların Türk vatandaşlığına geçişi için gerekli olan 1 milyon dolarlık gayrimenkul alım şartı 250 bin dolara indirilmişti.

3 YILDA 126 BİN ADET KONUT SATILDI

Yapılan düzenleme sonrası yabancıya gayrimenkul satışı rekor seviyelere ulaştı. 2017 yılını 22 bin adet seviyelerinde kapatan yabancıya gayrimenkul satışı düzenleme sonrası 2018 yılını 39 bin, 2019 yılını ise 45 bin, 2020 yılını ise (koronavirüs salgınına rağmen) 40 bin adedin üzerinde kapatarak rekor üzerine rekor kırdı.

İLK TERCİH İSTANBUL

Geçtiğimiz yılın verilerine göre yabancıların konut satın alırken il tercihi İstanbul oldu. Geçen yıl yabancılar, İstanbul'dan 19 bin 175 konut satın alırken, bu sayı yabancılara satılan konutların yüzde 47'sine denk geldi.


İRANLILAR BAŞI ÇEKİYOR

Türkiye'de en fazla konut alanlar, 7 bin 189 adetle İranlılar oldu. İranlıları, 6 bin 674 konutla Iraklılar, 3 bin 78 konutla Ruslar, 1.929 konutla Afganlar ve 1.171 konutla Kazaklar izledi.

#​Koronavirüs
#Yabancıya konut satışı
#Konut satışı
#Yabancıya konut
#Gayrimenkul
#İranlılar
3 yıl önce