|

ABD'ye sağlam dosya gidecek

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) lideri için sona gelindi. Hakkında üst üste yakalama kararları çıkan Gülen'in dosyası gün geçtikçe kabarıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/12/2015 Cumartesi
Güncelleme: 04:45 - 19/12/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Adalet Bakanlığı'na, yürütülen farklı soruşturmalarla ilgili şu ana kadar 3 iade, 3 de kırmızı bülten kararı ulaştı. İlk olarak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Tahşiyeciler kumpasıyla ilgili davada "1 numaralı" sanık olarak yer alan Gülen hakkında iade amacıyla yakalama ile Kırmızı Bülten çıkarılmasına karar verdi.



3 İADE, 3 KIRMIZI BÜLTEN KARARI


İkinci olarak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın çevresinin de aralarında bulunduğu bin 348 kişinin usulsüz bir şekilde dinlendiği "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüzlük yapan 69 kişi açılan davada "1 numaralı" sanık olan Gülen'in iadesi amacıyla yakalama kararı çıkarıldı. Yine Bursa 2. Ağır Ceza, Gülen hakkında iadesi amacıyla yakalama kararı ile Kırmızı Bülten çıkarılmasına karar verdi. Son olarak İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Askeri Casusluk kumpasıyla ilgili soruşturmada, kırmızı bülten talep etti.



TİTİZ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR


Mahkemeler ile İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Gülen hakkındaki 3 iade ve 3 kırmızı bülten kararı Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk Genel Müdürlüğü'ne gönderildi. Bakanlığın ABD'nin formel gerekçelerle Gülen'in iadesinin reddetmesinin önüne geçmek için iade kararlarını tek çatı altında toplayacağı öğrenildi. ABD'nin suçluların iadesi konusundaki katı tutumunu dikkate alan Bakanlık, iade talepnamesinin sağlam dayanakları olması için titiz bir çalışma yürütüyor.



Örgütün ana davasının bir numarası


Interpol, kendi tüzüğünden hareketle Ergenekon, Balyoz gibi "örgüt" soruşturmaları ile FETÖ'nün savcıları Zekeriya Öz ve Celal Kara için 'ret' kararları vermişti. Bakanlık, Gülen hakkında hazırlanan Kırmızı Bülten talebinin de geri çevrilmemesi için Interpol'un tüzüğü doğrultusunda çalışma yürütüyor. Kırmızı bülten, Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol/Europol Daire Başkanlığı'na iletilecek. Buradan da Kırmızı Bülten çıkarılması talebiyle Interpol'e başvurulacak. Interpol Genel Sekreterliği'nin talebi kabul etmesi durumunda Gülen hakkında kırmızı bülten çıkarılacak. Interpol'e üye 190 üye ülkeye dağıtılan Kırmızı Bülten üzerinde Gülen'e ait kimlik bilgileri, işlediği suç türü, mevcut ise fotoğraf ve parmak izi, verebilecek azami ceza ve zamanaşımı gibi bilgiler yer alacak. Bültenin geçerlilik süresi 5 yıl. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, geçtiğimiz hafta örgütün beyin takımı 73 ki hakkında gözaltı kararı çıkarmıştı. Bu isimlerden biri, ana davanın bir numarası, Pensilvanya'da yaşayan örgüt lideri Fetullah Gülen.




#Fetullahçı Terör Örgütü
#fetö
#paralel yapı
#Adalet Bakanlığı
8 yıl önce