AK Partili Kayatürk’ten vize değerlendirmesi: Memnuniyet verici ancak gecikmiş bir adım
12:28, 25/07/2025, Cuma
Yeni Şafak

Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı ve AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk'ten 'Schengen Vizesi' değerlendirmesi.
Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı ve AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, AB’nin vize kolaylığı kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kararı, “memnuniyet verici ancak gecikmiş bir adım” olarak nitelendiren Kayatürk, “Bu karar, memnuniyet verici bir gelişmedir; ancak çok daha önce atılması gereken bir adımdır” dedi.
Türkiye’de ikamet eden ve daha önce Schengen vizesini usulüne uygun şekilde kullanmış Türk vatandaşlarına, 6 ay ile 5 yıl arasında değişen sürelerle çok girişli vize kolaylığı sağlandı. Söz konusu karar, uzun süredir vatandaşlarımızın yaşadığı vize mağduriyetlerinin hafifletilmesi ve vize süreçlerinin daha öngörülebilir hale gelmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Yeni uygulamayla birlikte, geçmişte Schengen vizesini kurallara uygun şekilde kullanmış başvuru sahipleri artık daha uzun süreli ve çok girişli vize alabilecek.

Kararı olumlu karşıladık
Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Kayatürk, kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Avrupa Komisyonu’nun bu kararını olumlu karşılıyoruz. Bugüne kadar Cumhurbaşkanımız, Dışişleri Bakanımız ve Komisyonumuzun üyeleri olarak yurtdışındaki AB toplantılarında bu mağduriyetin giderilmesi gerektiğini sürekli dile getirdik. Bu karar, memnuniyet verici bir gelişmedir; ancak çok daha önce atılması gereken bir adımdır. İsteğimiz, kademeli geçiş sürecinin ardından tam anlamıyla vize serbestisinin sağlanmasıdır. Özellikle iş insanlarımız ve öğrencilerimiz başta olmak üzere Avrupa’ya seyahat etmek isteyen vatandaşlarımız için ciddi bir kolaylık sağlayacaktır. Bu kararın ivedilikle ve etkin bir şekilde uygulanması büyük önem taşımaktadır.”

Nihai hedef tam üyelik
Avrupa Birliği yetkilileriyle gerçekleştirdikleri toplantılarda, Türkiye’nin tam üyelik hedefinin yanı sıra en fazla üzerinde durduğumuz konuların başında Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi ve vize serbestisinin hayata geçirilmesi olduğunu vurgulayan Kayatürk şunları söyledi: “Vize serbestisinin sağlanması, yalnızca vatandaşlarımızın serbest dolaşımı açısından değil, AB ile ilişkilerimizin normalleşmesi açısından da önemli bir adımdır. Bu sürecin devamında Gümrük Birliği’nin de mutlaka güncellenmesi gerekmektedir. Her iki alan da Türkiye-AB ilişkilerinin sağlıklı ve bütüncül bir zeminde ilerlemesi açısından büyük önem taşımaktadır. Nihai hedefimiz ise Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğidir.”

Ekonomi
Schengen müjdesi: AB vizesi artık kolay ve hızlı

Gündem
Schengen vizesinde yeni dönem: AB’den Türk vatandaşlarına vize kolaylığı müjdesi

Gündem
Dışişleri'nden Schengen vizesi açıklaması: İlk defa hızlı ve kolay bir şekilde alınabilecek
Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.