|

Anayasayı uzlaşıyla yapmak istiyoruz

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, yeni Anayasanın siyaset için bir sınav olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: Anayasa tek başına AK Parti’nin yapacağı bir şey değildir. Sayımız yetseydi dahi tek başına yapmamamız gereken bir husustur, çünkü anayasa toplumsal sözleşmedir. Mümkün olduğu kadar geniş bir uzlaşıyla yeni bir anayasa yapım sürecinin önünü açmak istiyoruz.

Ersin Çelik
00:00 - 6/02/2021 Cumartesi
Güncelleme: 19:40 - 5/02/2021 Cuma
Yeni Şafak
Numan Kurtulmuş
Numan Kurtulmuş

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, internet medyası temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda, gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Yeni Şafak Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik’in de katıldığı programda Kurtulmuş, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolarla başlayan sürece değinerek, üniversitelerin çekişmeyle, sürtüşmeyle, politik kavgalarla, öğrencilerin bir şekilde kamplaştırılarak, kutuplaştırılarak üniversitenin üniversite olma özelliğinin zayıflatılmasını asla istemediklerini belirtti. “Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolar vasıtasıyla bunun uluslararası alana taşınarak Türkiye’ye karşı ve hükümete karşı baskı haline dönüştürülmesine de asla rıza göstermez, asla müsaade etmeyiz” diyen Kurtulmuş, “Türkiye’ye hiç kimsenin elini sallayarak şunu şöyle yapın demeye hakkı yoktur, haddi de yoktur” dedi.

SÖYLEYECEK ÇOK SÖZÜMÜZ VAR

Bunun bazı partiler tarafından politik bir arenaya dönüştürülmesinin de kabul edilemeyeceğini vurgulayan Kurtulmuş, şunları söyledi: “Boğaziçi protestolarının bir şekilde uluslararası baskı aracı haline dönüştürülmesine de asla müsaade edilmez. İster Avrupa Birliği’nden olsun, ister Amerika Birleşik Devletleri’nden olsun, ister BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinden olsun, hangi uluslararası çevreden ve hangi ülkeden gelirse gelsin Türkiye’ye parmak sallayarak insan hakları konusunda Türkiye’yi hizaya sokmaya çalışanlara söylenecek çok sözümüz vardır.”


İÇ İŞLERİMİZE MÜDAHALEDİR

“Bunların hepsinin Türkiye’nin iç işlerine müdahale olduğunun farkındayız. Hiç kimsenin hiçbir konuda Türkiye’nin iç işlerine müdahale etmesine müsaade etmeyiz. Biz kendi meselemizi kendimiz hallederiz. Kimsenin bize ders vermeye, kimsenin bize haddimizi bildirmeye, kimsenin bize parmak sallamaya hakkı da yoktur, haddi de yoktur.”

IRKÇI CİNAYETLERİ HATIRLATTI

“Hele hele Amerika’daki siyahi bir vatandaşın boğazına basarak nefessiz kalarak ölümüne sebep olanların, daha üç beş gün önce 9 yaşındaki Amerika’daki zenci bir kız çocuğunun ellerini arkadan ters kelepçeyle bağlayarak yerlerle sürükleyenlerin, ya da Avrupa’da yapılan protestolarda akıl almaz, aşırı, orantısız güç kavramının dahi yetersiz kaldığı şekilde müdahale edenlerin kalkıp Türkiye’ye bir şey söylemeye hakları yoktur.”

  • PARTİLERLE GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ
  • Yeni anayasa meselesinin bir fantezi olmadığını, laf olsun diye ortaya atılmadığını belirten Kurtulmuş, bunu on yıllar boyunca siyasette tartıştıklarını kaydetti. Tam manasıyla sivil, tamamıyla millet iradesini yansıtan, Türkiye’nin ihtiyaçlarına, taleplerine cevap verecek gerçekten demokrat, ileri, katılımcı, kapsayıcı bir anayasa yapılmasının vaktinin geldiğini dile getiren Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Bunu Türkiye’nin mutlaka yapması gerekiyor. Sivil ve yeni bir anayasa iradesi. Anayasa tek başına AK Parti’nin yapacağı bir şey değildir. Sayımız yetseydi dahi tek başına yapmamamız gereken bir husustur, çünkü anayasa toplumsal sözleşmedir. Bir partinin anayasası olmaz. Mümkün olduğu kadar geniş bir uzlaşıyla, geniş bir konsensusla yeni bir anayasa yapım sürecinin önünü açmak istiyoruz. Bu konuda Milliyetçi Hareket Partisi’nden verilen destek gibi diğer partilerin de bu sürece destek olması. Şu anda henüz içerik konuşulmuyor ama bir sürece destek olunmasını bekliyoruz. Bu sürece destek olunması Türkiye’nin on yıllar boyunca süren büyük beklentisi sivil ve çağdaş bir anayasanın demokrat, kapsayıcı, kuşatıcı bir anayasanın yapılmasının da önünü açacaktır. Bu anayasa meselesi Türkiye siyaseti için de bir sınavdır aynı zamanda.” Kurtulmuş, reformda olduğu gibi yeni anayasa konusunda da AK Parti’nin ciddi, samimi ve diğer siyasi partilerle görüşmeye hazır olduğunu vurguladı.

#Numan Kurtulmuş
#Anayasa
#Uzlaşı
3 yıl önce