|

CHP HDP’ye barajı geçirtti

24 Haziran seçim sonuçlarına CHP ile HDP’nin gizli ittifakı damga vurdu. Güneydoğu’da 5 ilde HDP’nin oy oranı düşerken Selahattin Demirtaş yüzde 8 oy alabildi. Cumhur İttifakı’nın Meclis’teki çoğunluğu almaması için CHP’den HDP’ya aktarılan ‘emanet oy’ projesi uygulandı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 8 oy oranına ulaşan HDP, Meclis’teki oy oranında ise gizli ittifakın sonucu olarak yüzde 11’e ulaşarak Meclis’e girmiş oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 04:23 - 25/06/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ‘CHP’li her aileden HDP’ye 1 oy’ kampanyasıyla terörle arasına mesafe koymayan bu partinin seçim barajını geçmesine yardım etti.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ‘CHP’li her aileden HDP’ye 1 oy’ kampanyasıyla terörle arasına mesafe koymayan bu partinin seçim barajını geçmesine yardım etti.

CHP’li her aileden 1 oy kampanyasıyla HDP’nin yüzde 3’lük açığını kapattı ve seçim barajını aştırdı. 67 milletvekili ile yeniden TBMM’de temsil edilen HDP ancak en fazla oy aldığı Doğu ve Güneydoğu’da büyük kayıp yaşadı. Kesin olmayan seçim sonuçlarına göre CHP ve HDP arasında tabanda yaşanan gayri resmi ittifak gözler önüne serildi. Cumhurbaşkanlığında Selahattin Demirtaş yüzde 8 oy alırken, HDP yüzde 11’le seçim barajını geçti.

EMANET OYLAR HDP’YE

HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş yüzde 8 oy alırken, HDP’nin milletvekili seçimlerinde yüzde 11’e ulaşmasındaki sır perdesi de ortadan kalktı. Millet İttifakı’nın Meclis’te aldığı yüzde 34 oy oranı ile yüzde 39 olan bireysel oy oranı arasındaki 4-5 oranındaki farkın HDP’ye aktarıldığı ortaya çıktı. CHP’nin son dönemdeki seçimlerde ilk sırada çıktığı İzmir, Aydın, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da, bu seçimde oyu düşerken HDP’nin oyunun arttığı gözlendi. HDP en çok milletvekilini Meclis’e mega kent İstanbul’dan soktu.

CHP OYLARI ÇAKILDI

Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce olan Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili seçimlerinde İnce’nin aldığı oy oranının altında kaldı. AK Parti’nin Meclis’te çoğunluğu sağlayamaması için HDP’nin Meclis’e girmesi planını devreye sokan CHP, seçim propagandasını da gizliden gizliye bu şekilde yürüttü. Başkanlık seçiminde yüzde 30 bandında oy alan CHP, milletvekili alanında ise yüzde 23 bandında kaldı.

Güneydoğu’da tökezledi

24 Haziran seçimlerinde HDP’nin Güneydoğu’daki 5 büyük ildeki oy oranları da 1 Kasım 2015 seçimlerine oranla düştü. HDP en büyük kan kaybını Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yaşadı. HDP, bu seçimde 1 Kasım seçimlerine göre yüzde 3 ile yüzde 15’lere varan oranlarda illerde oy kaybetti. Bu ise devletin gücünü göstermesi ile birlikte siyaset kulislerinde terör örgütü vasıtasıyla seçmen üzerinde kurulan HDP baskısının kırılması olarak değerlendirildi.

CUMHUR İTTİFAKI OYLARINDA ARTIŞ

Sonuçlar seçmenin ‘hendek terörüne’ bir tepkisi olarak yorumlandı. MHP ile ittifakın AK Parti’de Kürt oylarının kaybına neden olacağı iddialarının aksine, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da, Cumhur İttifakı’na gelen oylar arttı. AK Parti, “HDP’nin kalesi” olarak anılan Hakkari ve Şırnak’tan birer milletvekili çıkardı.

#CHP
#HDP
#Baraj
6 yıl önce