|

Erdoğan Afrika'ya kapı açtı

Başbakan Erdoğan, "Etiyopya, Türkiye'nin doğu, orta ve güney Afrika'ya açılan kapısı olacak. Biz de Etiyopya'nın Avrupa ve Asya'ya açılan kapısı olacağız" dedi.

Yeni Şafak
01:00 - 3/03/2005 Perşembe
Güncelleme: 15:26 - 11/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Başbakan Tayyip Erdoğan, "2005 Afrika Yılı" projesi kapsamında dün gittiği Etiyopya'da coşkuyla karşılandı. Önce Başbakan Meles Zenawi ile biraraya gelen Erdoğan, daha sonra yapılan heyetler arası görüşmelerde, aralarında "çifte vergilendirmenin önlenmesi"nin de bulunduğu bir dizi anlaşmaya imza attı.

Etiyopya elçiliği açılacak

Daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, Türkiye ile Etiyopya arasında önemli bir siyasi adım atılacağını kaydederek, kapalı olan Ankara'daki Etiyopya Büyükelçiliği'nin en kısa zamanda açılacağını bildirdi. Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı'nın (TİKA) da Etiyopya'da ofis açacağını belirten Erdoğan, bu çerçevede 20 su kuyusunun açılması için 200 milyon dolarlık yardım yapılacağını söyledi. "Türk-Etiyopya İş Konseyi" kurmak ve yatırım alanlarını belirleyerek hemen adımlar atmayı hedeflediklerini belirten Erdoğan, Etiyopya'nın ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak istediklerini söyledi.

Tekstil, sanayi, endüstri, savunma sanayii ve enerji alanlarında Etiyopya ile işbirliği yapmak istediklerini ifade eden Erdoğan, Etiyopya'ya hidroelektrik santraller yapılması için Türk uzmanlarının ve müteahhitlerinin katkıda bulunabileceğini bildirdi. Tarımın geliştirilmesi konusunda da Etiyopya'ya yardım edeceklerini belirten Erdoğan, ayrıca Etiyopya ile birlikte üçüncü ülkelerde ortak yatırımlara gireceklerini de kaydetti.

Etiyopya Başbakanı Zenawi de, Türkiye'nin tecrübesini paylaşarak, hem ikili hem de Sudan'la birlikte üçlü çalışma yapılabileceğini kaydetti. Zenawi, öncelikle "doğal kaynaklarla ilgili somut adımlar atılacağını" bildirdi.

Zenawi, savunma sanayii konusundaki iş birliğinin "güvenin göstergesi" olduğunu kaydederken, ancak bunun "silahlanma" anlamına gelmeyeceğini vurguladı.

İlk hedef 500 milyon dolar

Daha sonra Hilton Oteli'nde Türk ve Etiyopyalı işadamları ile bir araya gelen Erdoğan, şu anda yaklaşık 100 milyon dolar olan ikili ticaret potansiyelinin yakın bir zamanda yarım milyar dolara çıkarılmasının öngörüldüğünü dile getirdi. Türkiye'nin, düşük enflasyon ve istikrarlı büyümeyi yakaladığını, 300 milyar doları aşan GSMH ile dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri haline geldiğini anlatan Erdoğan, dış ticaretin de 160 milyar dolara ulaştığını; dünyanın en çok ihracat yapan 30 ülkesinden biri olduğunu bildirdi. Erdoğan, Türkiye'nin Etiyopya'nın ihracatı için Avrupa ve Asya'ya açılan en uygun kapısı olduğunu söyledi. Erdoğan, aynı şekilde Etiyopya'nın da doğu, orta ve güney Afrika'ya açılımında önemli bir işlev göreceğini söyledi.

Bize balık tutmayı öğretin

Etiyopya Başbakanı Zenawi, görüşmenin yapıldığı salonda da kendisi ile Başbakan Erdoğan'ın fotoğrafını astırdı. Zenawi'nin, Erdoğan'a, "TİKA'nın, Etiyopya'da ofis açmasından çok memnunuz. Bize balık göndermeyin, balık tutmayı öğretin" dediği bildirildi. Cumhurbaşkanı ile görüşen Erdoğan, Etiyopya asıllı millî atlet Elvan Abeylegesse'yi de evinde ziyaret etti. Abeylegesse, ailesini Başbakan Erdoğan'a tanıştırdı.

Emine Erdoğan: İki bebek alsak Başbakan bayılır
Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Etiyopya Başbakanı'nın eşi Azeb Mesfin ile birlikte, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da 160 kimsesiz çocuğun barındığı Abebech Gobena yurdunu gezdi. Çocuklar tarafından çiçeklerle karşılanan Emine Erdoğan, çocukları tek tek öptü ve kucakladı. Çocuklarla, çember olup döne döne şarkılar söyleyerek, "Tizelelo" adlı yerel oyunu oynayan Emine Erdoğan, "Burayı içim burkularak gezdim. Sokakların durumu çok kötü, ancak siyah çocuklar çok güzel oluyorlar. 2 bebeği alıp götürsek Başbakan bayılır" dedi. Emine Erdoğan'ın, kimsesizler yurduna bağış yaptığı öğrenildi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
19 yıl önce