|

Gezi’nin beyni alındı!

Gezi Parkı eylemlerini organize ettiği belirlenen iş adamı Osman Kavala’nın ekibindeki Anadolu Kültür A.Ş.’nin yöneticileri ile Prof. Betül Tanbay Tüten ve Ali Hakan Altınay’ın da aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 3’ü akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Mustafa Sait Özkan
04:00 - 17/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 14:36 - 17/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Osman Kavala’nın ekibine yönelik İstanbul merkezli 4 ilde 20 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.
Osman Kavala’nın ekibine yönelik İstanbul merkezli 4 ilde 20 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Gezi olaylarının yöneticisi ve organizatörü olduğu iddiasıyla tutuklanan iş adamı Osman Kavala ile ilgili yürütülen soruşturmada önemli bir gelişme yaşandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla Osman Kavala’nın sağ kolu Açık Toplum Vakfı Yönetim ve Danışma Kurulu Başkanı Ali Hakan Altınay’ın da aralarında bulunduğu 20 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

AMAÇLARI KAOSU HAKİM KILMAK

İstanbul, Adana, Antalya ve Muğla olmak üzere 4 ilde eş zamanlı olarak başlatılan operasyonda harekete geçen İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri haklarında gözaltı kararı verilen 20 şüpheliden 12’sini gözaltına aldı. Gözaltına alınan 3 kişi akşam saatlerinde adli kontrolle serbest bırakıldı. Şüphelilerden 6’sının yurt dışında olduğu öğrenilirken 2’sinin ise aranmasına devam edildiği öğrenildi. Yeni Şafak’ın ulaştığı soruşturma dosyasındaki bilgilere göre Gezi olaylarını Türkiye geneline yaymak ve ülkede kaos çıkarmayı amaçladı.

DEPO’DA GEZİ TOPLANTISI

Yurt genelinde kaos ve kargaşa ortamı meydana getirmek istenirken, halk devlete karşı silahlı bir isyana tahrik edilmek istendi. Açık Toplum Vakfı ve Kavala’nın sahibi olduğu Anadolu Kültür A.Ş isimli firma kullanılarak olayların finanse edilerek organize edildiği tespit edildi. Şüphelilerin İstanbul Topkapı’da Açık Toplum Vakfı’na bağlı Anadolu Kültür A.Ş’ye ait, “Depo” adlı sözde sanat menkezinde toplantılar düzenledikleri belirlendi.


KAVALA’NIN SAĞ KOLU

Gözaltı listesinin 1. sırasında Ali Hakan Altınay bulunuyor. Altınay’ın Açık Toplum Vakfı Yönetim ve Danışma Kurulu Başkanlığını yapıyor. Altınay’ın Gezi Parkı olaylarını organize ettiği, yabancı ülkeler ile olan bağlantıyı sağladığı, Gezi olayları sırasında Avrupa ve dünyada kara propaganda faaliyetlerinde bulunduğu belirlendi. Altınay’ın ayrıca FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in Türkiye’ye gönderdiği akademisyenlerle görüşme gerçekleştirdiği de tespit edilirken, Almanya’dan bir vakıf üzerinden Gezi parkı olayları sürecinde para aldığı belirlendi.

PROFESYONEL EYLEMCİ YETİŞTİRDİLER

Gezi olaylarının yaygınlaştırılması ve devamlılığının sağlanması amacıyla ‘sivil itaatsizlik’, ‘Şiddetsiz eylem’ ile ilgili yurt dışından bazı eğitmenler getirdikleri ortaya çıkarıldı. Yurt dışından eğitmen getiren isimlerin başında gözaltına alınan Ayşegül Güzel’in olduğu öğrenildi. ‘Büyük grup kolaylaştırıcılığı ve konsensüs eğitim’ adı altında eğitim verildiği, ‘profesyonel eylemci yetiştirmek’ amacıyla eğitim faaliyetinde bulundukları tespit edildi. Soruşturma dosyasına göre Kavala’nın bir kısım medya mensupları ile irtibata geçerek yeni bir medya yapılanması içerisine girdi. Bu medya organlarına kaynak sağlanması için Almanya, İngiltere ve bir kısım Avrupa ülkeleri ile temasa geçildiği belirlendi.


İşte gözaltına alınan isimler

Operasyon kapsamında gözaltına alınan isimlerden bazıları şu şekilde: Ali Hakan Altınay, Açık Toplum Vakfı Yönetim ve Danışma Kurulu Başkanı, Yale Üniversitesi’nde araştırmacı, Brookings Enstitüsü Kıdemli araştırmacı. Anadolu Kültür A.Ş Depo program koordinatörü Asena Günal. Anadolu Kültür A.Ş Genel Koordinatörü, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi Kurucu üye, TESEV yöneticisi Meltem Aslan Çelikkan. Yiğit Ali Ekmekçi, Anadolu Kültür A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Vekili. Çiğdem Mater Utku, Anadolu Kültür A.Ş Danışmanı, Bianet yazarı. Boğaziçi Ün. Matematik Öğretmeni Betül Tanbay Tüten. Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi, Sivil Toplum Geliştirme Derneği İletişim Koordinatörü Hande Özhabeş ve Bora Sarı. Bu isimlerden Günal, Tarhanlı ve Sarı, akşam saatlerinde yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.


Alabora da listede

20 kişilik gözaltı listesinde Memet Ali Alabora’nın da olduğu ortaya çıktı. Gezi Parkı olaylarının birebir olarak provasının yapıldığı oyunda Alabora’nın eşi Pınar Öğün’de rol almıştı. Gözaltı listesinde dikkat çeken isimlerden bir tanesi de ‘Mi Minör’ oyununun yöneticilerinden Yusuf Cıvır’da bulunuyor.


Soros’la irtibatlı

Sivil itaatsizlik kapsamında şüphelilerin Avrupa’da çok sayıda toplantının gerçekleştirdiği, George Soros ve Alman Vakfı’yla irtibat konularının görüşüldüğü, onuyla ilgili Guardian Vakfı’ndan bazı şahıslarla da irtibatlı oldukları tespit edildi. Kavala’nın Avrupa’da birçok kurum ve şahıslarla görüşme yaparak, Gezi eylemlerinde gündeme gelen biber gazının Türkiye’ye ithalinin durdurulması ve yasaklanması için bir takım çalışmalar yaptığı tespit edildi.

#Gezi Olayları
#Osman Kavala
#Gözaltı
5 yıl önce
default-profile-img