|

İkisinden biri

Koalisyon görüşmelerinin ilk turu pazartesi başlıyor. Hükümeti elden gelen en kısa sürede kuracaklarını söyleyen Başbakan Davutoğlu, ilk ziyaretini CHP’ye yapacak. Salı günü MHP ile çarşamba ise HDP ile biraraya gelecek Başbakan, AK Parti’deki istişarelerin CHP ya da MHP’yi işaret ettiğini kaydetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/07/2015 Cumartesi
Güncelleme: 01:18 - 11/07/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan hükümet kurma görevini alan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun koalisyon için ilk tur görüşme trafiği belli oldu. Bosna Hersek dönüşü ilk ziyaretini CHP'ye yapacak Davutoğlu, CHP Lideri Kılıçdaroğlu ve kurmaylarıyla saat 14:00'te biraraya gelecek. CHP ile koalisyon için zemin yoklaması yaptıktan sonra salı günü MHP'ye gidecek Başbakan, burada genel başkan Devlet Bahçeli ile aynı saatte, 14:00'te buluşacak. Davutoğlu'nun son ziyareti ise HDP'ye olacak. Başbakan'ın çarşamba günü saat 11:00'de HDP'ye gidecek olmasının formaliteden öte bir anlam taşımadığı belirtiliyor.



'FEVRİ TUTUM' UYARISI


Bosna Hersek yolculuğu öncesi Atatürk Havalimanı'nda açıklama yapan Davutoğlu, bütün partilerle biraraya geleceklerini ifade ederek, HDP ile koalisyonun mümkün olmadığı mesajı verdi. “İstişare neticesinde MHP veya CHP koalisyonu oluşacağı kanaati ortaya çıktı. Bütün partilerle görüşeceğiz. Yoğunluğu bu iki partiye vereceğiz. Önemli olan, karşılıklı iradenin netleşmesi ve sağlam bir zeminde hareket etmemiz. Bu konuda soğukkanlı ve sağduyulu bir yaklaşım benimsenmesi, duygusal tepkilerden, fevri tutumlardan kaçınılması halinde çok sağlam yapılı bir koalisyon oluşabileceğine inancımı hala muhafaza ediyorum” diyen Başbakan, CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun 'kamudaki son atamaları yeni hükümetin yapması gerektiği' yönündeki sözlerine cevap verdi.



SAHİPSİZ BIRAKMAYIZ


Davutoğlu, “Meşru hükümet etmenin belli kuralları vardır. Ülkenin sorumluluğu sizin üzerinizdedir. Hükümet oluşum sürecinde, daha önceki hükümet görevini sürdürürken işler durmaz, bürokrasi durmaz. Gerekli olmayan hiçbir atama yapılmamıştır. Eğer yanlış atama olduğu iddia ediliyorsa, inşallah hükümet ortaklığı kurulduktan sonra ele alınır, konuşulur. Ama biz hükümet ederken Türkiye'yi bir an bile sahipsiz bırakmayız” dedi. Hükümeti elden geldiğince kısa sürede kuracaklarını anlatan Davutoğlu, şunları söyledi:



KENDİ PARTİSİNE BAKSIN


“İşlerin yavaşlamasına izin vermeyiz. Bütün bürokrasiye net bir mesaj da gönderdim. İşi aksatan tek bir bürokrat olursa gereği yapılır. Geçmişte yaşadık, hükümet kurma geciktiği zaman ekonomik siyasi bürokrasisi durur. Ama ülkenin işleri beklemez. Defansif olmadan söylüyorum. Hükümet ettiğimiz her an, hükümet etmenin gereği neyse onu yaparız. (Kılıçdaroğlu'nun “Davutoğlu'nun Erdoğan'dan bağımsız hareket edeceği konusunda endişem var” açıklaması) Benimle ilgili endişelenmesine gerek yok. Önce kendi partisiyle ilgili kaygılarını gidersin. Biz başka partilerin içişlerine müdahil olmadık. Onun da bizim Sayın Cumhurbaşkanımızla ilişkilerimiz, başka husus konusunda kaygı beyan etmesini doğru görmüyorum. Cumhurbaşkanlığı makamını hükümet kurma müzakerelerinin maddesi haline getirmemek lazım.”



Kışkırtmaya gelmeyin


Doğu Türkistan'dan gelen haberler sonrası turistlere ve Tayland Başkonsolosluğu'na yapılan saldırılarla ilgili değerlendirmede bulunan Davutoğlu, “Ne tür ihtilaf yaşanırsa yaşansın, kesinlikle bu ihtilaf dış temsilciliklere yansıtılmaz, turistler bizim en aziz misafirlerimizdir. Türkiye ile Çin, Türkiye ile Tayland arasında diyalog mekanizmalarımız da açıktır. Yoğun temaslarda bulunuyoruz. Bu tür provokasyonlar hem siyasi ahlakımıza hem temel ilkelere aykırıdır. Toplumumuzun duyarlı olmasını ve provokasyonlara gelmemesini rica ediyorum. Haksızlıklara karşı sesimizi yükseltebiliriz. Ancak provokatif haberlere karşı dikkatli olmamız lazım. Dış temsilciklerin korunması bizim namusumuzdur, şerefimizdir. Bütün dış temsilciliklere de turistlere de seslenmek istiyorum. Türkiye'de her türlü can ve mal güvenliği vardır. Olumsuz olacak olaylar karşısında müsamahakâr davranılmaz” diye konuştu.



Şehitlere dua


Srebrenitsa soykırımının 20'nci yılında şehitleri anmak için kalabalık bir heyetle Bosna-Hersek'e giden Başbakan Davutoğlu, önce Kovaçi Şehitliği'ni, ardından Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı 'Bilge Kral' Aliya İzzetbegoviç'in kabrini ziyaret etti. Buraya çelenk bırakıp şehitlere dua okuyan Davutoğlu, cuma namazını ise Saraybosna'daki Hünkar Camii'nde kıldı. Davutoğlu'na Bosna ziyaretinde AK Parti'li vekiller Yasin Aktay, Hakan Çavuşoğlu, Ertan Aydın, Haydar Ali Yıldız, Mehmet Ali Pulcu, Hüseyin Bürge, Kemal Tekden, Hamdi Irmak, Celil Göçer ile CHP, MHP ve HDP'den çok sayıda milletvekili eşlik etti.



Arda'yı aradı


Başbakan Davutoğlu, Barcelona'ya transfer olan milli futbolcu Arda Turan'ı arayarak tebrik etti. Sosyal medya hesabında “Dünyada her alanda vatandaşlarımızın başarıları ile gurur duyuyoruz. Arda Turan'a da bundan sonraki kariyerinde başarılar diliyorum” mesajını paylaşan Davutoğlu'nun, Bosna Hersek'e giderken uçakta Arda Turan'a telefon ettiği öğrenildi.





#Bosna Hersek
#Erdoğan
#Doğu Türkistan
#Tayland
9 yıl önce