|

İstanbul'daki tarihi zirve sonrası Ukrayna'dan ilk açıklama: Türkiye de garantör olsun

Rusya-Ukrayna Heyet Başkanlarının heyetlerarası görüşmesi sona erdi. Ukrayna heyeti görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin garantör ülkeler arasında yer alması gerektiğini belirten heyet , "Güvenlik garantileri konusunda anlaşmak mümkün olmadı. Kırım ve benzeri bölgeler ayrıca değerlendirilmeli. Hiçbir referandum baskı ile yapılmamalıdır. Eğer biz anlaşabilirsek, çok taraflı bir konferans düzenleyeceğiz. O zaman garantör ülkeleri çağıracağız. 2-3 hafta içinde garantörler de görüşmeye katılsın istiyoruz" ifadelerini kullandı.

14:28 - 29/03/2022 Salı
Güncelleme: 16:36 - 29/03/2022 Salı
AA
Rusya ve Ukrayna heyeti Dolmabahçe'de bir araya geldi.
Rusya ve Ukrayna heyeti Dolmabahçe'de bir araya geldi.

Rusya ve Ukrayna'dan müzakere heyetleri, İstanbul'da bir araya geldi. Dolmabahçe, tarihi zirveye ev sahipliği yaparken, dünyanın gözü Türkiye'ye çevrildi. İki heyet arasında yaklaşık 4,5 saat süren görüşmenin ardından ilk açıklama Ukrayna'dan geldi.

#CANLI Ukrayna heyeti görüşmelerin ardından açıklama yapıyor.


Ukrayna heyetinden yapılan ilk açıklamada, "Güvenlik garantisi üzerinde henüz anlaşma sağlayamadık." ifadeleri kullanıldı.

"TÜRKİYE'Yİ ANA GÜVENLİK GARANTÖRLERİNDEN BİRİ OLARAK GÖRMEK İSTİYORUZ"

Yeni sistemde, İsrail, Polonya, Kanada ve Türkiye’nin Ukrayna’nın güvenlik garantörleri arasında olacağı belirtilirken, "Ukrayna, Türkiye’yi ana güvenlik garantörlerinden biri olarak görmektedir." denildi.



KIRIM DETAYI

Ukraynalı müzakereci, Rusya ile anlaşma konusunda Ukrayna’da bir referanduma ihtiyaç duyulacağını belirterek, "Kırım ve benzer durumdaki bölgeler ayrıca değerlendirmelidir." dedi.

'TAM BARIŞ ORTAMI' VURGUSU

Yine Ukrayna tarafından yapılan açıklamada, Rusya ile nihai bir anlaşmanın yürürlüğe girmesi için Ukrayna’da ‘tam barış ortamı’ olması gerektiği vurgulandı.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve geleceğinin sağlanmasının altı çizilirken, "Türkiye dahil birçok ülkeyi garantör olarak istiyoruz. Rusya ile güvenlik garantileri konusunda anlaşmak mümkün olmadı. Tabii ki işin hukuki boyutunu başka bir arkadaşımız paylaşacak. Savaşı sona erdirmek için Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve geleceğini sağlamak için önemlidir. Bunlar Ukrayna'nın güvenliğini garanti edecek. Bunun NATO'nun 5. maddesine benzer olmasını istiyoruz." dedi.

"NATO SÖZLEŞMESİNİN 5. MADDESİNDEKİ GARANTİLER SAĞLANMALI"

Ukraynalı müzakere heyetinin görüşmeye ilişkin ifadeleri şu şekilde: "Ne olursa olsun istişareler 3 gün içinde yapılabilir, sonrasında imzayı atan kişiler bizim için güvenliğimizi sağlayabilir. Garantör olarak kimi istiyoruz; BMGK üyeleri, ABD, Fransa, Almanya, Türkiye, İsrail. Sadece resmi bir onay bekliyoruz. Bu sistem kapsamında Ukrayna'nın gelecekteki güvenliği garanti altına alınsın istiyoruz. Bizim temel talebimiz bunların çok net yasal açıdan güvenlik bağlayıcı garantileri olması gerekir. Saldırı olursa 3 gün içinde istişarelerin gerçekleştirilmesi gerekir, garantör ülkelerin bize destek sunması gerekir böyle bir senaryoda.

  • Temel talebimiz bu şekildedir. Ukrayna bu anlaşmayı kabul edecek bir duruma gelecektir o zaman tarafsızlık statüsü kabul edilecektir. NATO Sözleşmesi'nin 5. maddesindeki garantiler sağlanırsa, böyle bir senaryoda bizim de herhangi bir askeri ya da siyasi topluluğa katılmamız söz konusu olmayacaktır.

"REFERANDUM, OHAL BİTTİĞİNDE GERÇEKLEŞEBİLİR"

Güvenlik garantisi üzerinde henüz anlaşma sağlayamadık. Kırım gibi konular anlaşmada ayrı bir kapsamda ele alınmalıdır, görüşmeler kapsamında bu bölgelerin geleceğine karar verilmelidir. Kırım konusunda askeri güç kullanılmayacağı konusunda güvence verilmesi gerekir. Diğer konular biraz çözüme ulaştırılmış oldu. OHAL altında uygulamaya konulması gerekecek, sosyal medyada özellikle dezenformasyon yayıldığına dikkat çekmek istiyorum.

Bahsettiğim referandum, OHAL bittiğinde gerçekleşebilir. Ukrayna topraklarında hiçbir askeri baskının olmaması gerekir, bu konuda tutumuz sabittir. Önümüzdeki 2 hafta içinde Rusya ile istişarelerimiz devam edecek, önümüzdeki iki hafta içinde garantör ülkeleri de çok taraflı görüşmeye devam etmeye davet ediyoruz. Bu zamana kadar aramızdaki en büyük farklılıkları da ortadan kaldırabileceğimizi umut ediyoruz. Çok taraflı, uluslararası, bir anlaşma o zaman atılabilir.

RUS HEYETİ: BAZI MADDELERDE ANLAŞMA SAĞLANDI

Görüşmenin ardından Rus heyetinden yapılan ilk açıklamada, barış için olumlu ifadeler kullanıldı.

Açıklamada, "Bazı maddelerde uzlaşmaya varıldı. Bazı detaylar konuşulacak. Bu toplantının ardından en hızlı şekilde barışa gelmek daha mümkün olacaktır. 2 hafta içinde görüşmeleri devam ettireceğiz." denildi.

"DİYALOG İÇİN KİEV VE ÇERNİHİV'DE OPERASYONLAR AZALTILACAK"

Heyetin açıklamalarının ardından bir açıklama da Rus Savunma Bakanlığı'ndan geldi.

Müzakere heyetinde bulunan İstanbul görüşmelerine katılan Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Fomin, Kiev ve Çernigiv yönlerinde askeri eylemlerini azaltmaya karar verdiklerini açıkladı.


#istanbul
#dolmabahçe
2 yıl önce