|

İstihbaratı Türksat 6A sağlayacak

Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın uzaya fırlatılmasının ardından askeri sahada istihbarat ağı güçlenecek. Haberleşme uydusundan çok, istihbaratın bir parçası haline gelecek Türksat 6A, diğer ülkelerden bir adım önde olmamızı sağlayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/11/2017 Cumartesi
Güncelleme: 07:21 - 4/11/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Üç adet fırlatıcıya uygun üretilen ve Aralık 2020’de teslimi planlanan Türksat 6A, 42 derece doğu yörüngesinde yer alacak. 4 bin 250 kilogram ağırlığında olacak uydu, Avrupa, Türkiye ve Hindistan’ı kapsayacak alanda hizmet verecek.
Üç adet fırlatıcıya uygun üretilen ve Aralık 2020’de teslimi planlanan Türksat 6A, 42 derece doğu yörüngesinde yer alacak. 4 bin 250 kilogram ağırlığında olacak uydu, Avrupa, Türkiye ve Hindistan’ı kapsayacak alanda hizmet verecek.

Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen İstanbul Güvenlik Konferansı'nın son gününde Türksat 6A uydusunun gelişimi ele alındı. Türksat 6A’nın,Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu Göktürk’ten 10 kat daha büyük ve ağır olacağını söyleyen TÜBİTAK Türksat 6A Proje Yöneticisi Dr. Levent Ertürk, “Proje kapsamında TÜBİTAK, TUSAŞ ve ASELSAN ile ortak iş bölümü gerçekleştirmekteyiz. Türksat 6A haberleşme uydusundan çok, askeri istihbarat ağının önemli bir parçası olacak. Yazılımının tamamen Türk mühendisleri tarafından hazırlanan sistemi sayesinde istihbarat ağında önemli bir devrim yaşanacak. Türksat 6A ile birlikte askeri istihbarat ağımız genişleyecek, bu da diğer ülkelerden bir adım öne geçmemizi sağlayacak” dedi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TAI) Uzay Sistemleri Program Direktörü Taha Tetik de Türksat 6A’nın uzaya fırlatılmasının ardından sistem parçalarının uğrayabileceği tüm dış baskılara karşı test aşamalarının sürdüğünü kaydetti.


TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK AR-GE PROJESİ

TÜBİTAK KAMAG Koordinatörü Atıl Büyükburç, “Türksat 6A için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 369 milyon TL, TÜBİTAK 147 milyon TL ve Türksat 30 milyon TL’lik bütçe ayırdı. Türkiye’nin en büyük AR-GE projesi olan Türksat 6A’da, 35 TÜBİTAK personeli çalışmaktadır” diye konuştu. Türksat A.Ş. Uydu Programları Direktörü Selman Demirel de Türksat 6A’nın diğer uydu sistemleri ile senkronize olacağını söyledi.

2020’de uzaya fırlatıyoruz

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yerli olarak yapılacak olan Türksat 6A uydusunu 2020’de uzaya fırlatacaklarını söyledi. Bakan Arslan, yerli ve milli üretime destek olduklarını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Türksat 6A’yı, TUSAŞ ve TAİ artık TÜBİTAK’ı da devreye sokarak, Türkiye’de geliştiriyoruz. Test merkezinde üretim yapıyoruz. 2020’de fırlatmış olacağız” dedi. 

#Türksat A6
#Uzay
#Uydu
6 yıl önce