|

Kaç kurtul kızım

Ermenilerin, 613 Azeri sivili öldürdüğü Hocalı katliamının tanıkları İstanbul’da bir araya geldi. Hocalı’da ailesinden 11 kişiyi kaybeden 29 yaşındaki Hemayl Xelilova, “Katliam gecesi 6 yaşındaydım. Karlı havada ormana kaçtık. 20 günlük kardeşimle sağ kurtulduk. Bugün içimde intikam duygusu yok ama ben şehit kızıyım ve başım dik geziyorum” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/04/2015 Monday
Güncelleme: 19:54 - 26/04/2015 Sunday
Yeni Şafak

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 83'ü çocuk, 106'sı kadın ve 70'den fazlası yaşlı olmak üzere toplam 613 Azerinin toplu şekilde katledilmesinin üzerinden 23 yıl geçti. O gün katliamdan sağ kurtulanlar İstanbul Ticaret Odası'nın düzenlediği etkinlikle İstanbul'da biraya geldi. Hocalı'da anne ve babalarının katledilmesine tanıklık etmek zorunda bırakılan gençler, yaşadıklarını anlattı.



BANA SÖYLEDİĞİ SON SÖZÜ OLDU


Katliam günü 6 yaşında olan Hemayl Xelilova ailesinden 11 kişiyi kaybetti. Ailesiyle birlikte ormana kaçan Xelilova yaşadıklarını şöyle aktardı: “Gecenin bir vakti silah sesleri duyduk. Ermeniler Hocalı'ya giriyor dediler. O karlı hava da üzerimize giysi bile almadan ormana kaçmaya başladık. Karanlıktan bir birimizi göremiyorduk. Birbirimizden ayrıldık. Ben babamla kaldım. Biri 4 diğeri ise 20 günlük kardeşim annemle birlikte kaldı. Ermeni askerler geldiğinde babam 'Kaç kurtul' dedi. Ormana doğru kaçtım. Babamın askerler tarafından vurularak öldürüldüğünü gözlerimler gördüm.



KARDEŞİM 20 YIL SONRA ÖĞRENDİ


Katliamdan sonra amcamın yanına kaçtım onun yanında büyüdüm. Katliamdan kurtulan 20 günlük kardeşim yetim kalmıştı ve evlatlık verildi. Kardeşim olaydan 20 yıl sonra kardeş olduğumuzu öğrendi. Bugün 29 yaşındayım ve biri erkek 3 çocuğum var. İçimde intikam duygusu yok ama 4 yaşındaki oğlum olayı öğrendikten sonra Ermenilere karşı öfkeli. Onlar benim annemi dedemi aldı diyor. Benim annem ve babamla birlikte ailemden 11 şehit verdim. Ben bir şehit kızıyım ve başım dik bir şekilde yürüyorum.”



Soykırım var diyen Hocalı'ya baksın


Hocalı'da ailesinin tamamını kaybeden Mehdi Eliyev ise, Türklere soykırım yaptı diyenlerin Hocalı'ya bakması gerektiğini söyledi. Eliyev, “Ermenilerin ne kadar hilekar olduğunu bütün dünya biliyor. Türklerin Ermenilere soykırım yaptığı iddiasını öne sürenler Hocalı katliamına baksın. Biz Ermenilerin yaptığı zulmü birebir gördük. Hocalı


olayı Ermenilerin dünyaya nasıl millet olduğunu ortaya koyuyor” diye konuştu.


#Hocalı katliamı
#Ermenistan
#Azerbaycan
9 years ago