|

Tarihi operasyon

İstanbul Emniyeti, Cumhuriyet tarihinin en büyük tarihi eser operasyonunu gerçekleştirdi. 12 ildeki aramalarda Grek, Roma, Bizans ve İslami döneme ait 14 bin parça eser ele geçirildi. 27 şüphelinin gözaltına alındığı operasyonda kaçakçılığı yapan örgütün liderinin, ünlü antikacı Fuat Aydıner olduğu öğrenildi.

Hamdi Koçoğlu
04:00 - 20/10/2018 Cumartesi
Güncelleme: 13:28 - 21/08/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Operasyonla 14 bin nadide eser kurtarıldı
Operasyonla 14 bin nadide eser kurtarıldı

İstanbul Kaçakçılık Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 6 aylık teknik ve fiziki takibin ardından, İstanbul Emniyet Müdürü Dr. Mustafa Çalışkan koordinesinde, Cumhuriyet tarihinin nitelikli tarihi eser açısından en zengin eserlerin ele geçirildiği operasyonu gerçekleştirdi. Tarihi baskınlarda, Grek, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait, pişmiş toprak, bronz kandiller, bronz heykeller, hayvan figürleri ve anıt taşları olmak üzere 14 bin parça tarihi eser ele geçirildi.

ONLARCA MÜZELİK ESER

27 şüphelinin gözaltına alındığı operasyonda, tarihi eserlerin yanı sıra, 6 adet define arama detektörü, 2 ruhsatsız tabanca, 276 bin TL, 450 bin Euro, 33 bin Dolar ile çeşitli miktarlarda uyuşturucu madde ele geçirildi. İstanbul merkezli olarak, Afyonkarahisar, Antalya, Muğla, Kırklareli, Gaziantep, Bartın, Nevşehir, Bursa, Aksaray ve Konya’da 41 adrese baskın yapıldı. Cumhuriyet tarihinin, eser değeri olarak en büyük operasyonu olurken, ele geçirilen eserlerin onlarca müze müdürlüğünün envanterinden sayısal olarak daha fazla olduğu belirtildi.

DİKKAT ÇEKEN İSİMLER VAR

Tarihi eser kaçakçılığı yapan örgütün liderinin, ünlü antikacı Fuat Aydıner olduğu öğrenildi. Örgüt üyeleri arasında, sosyetenin sanat danışmanı N.Ş., antikacılar, emekli albay, emekli emniyet müdürü, finans uzmanı, jeofizik uzmanı, heykeltraş, tercüman, müzayede salonu sahibi, turizmci ve müteahhit bulunuyor. Şüpheliler hakkında suç işlemek amacıyla örgüt kurmaktan ve örgüt faaliyeti çerçevesinde 2863 sayılı kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanuna muhalefet ve tarihi eser kaçakçılığı suçlarından işlem yapıldı.


Adliyeye sevk edilen 27 şüpheliden Aydıner dahil 8 kişi tutuklanırken, 4 şahsa ev hapsi, 9 şüpheliye ise yurt dışına çıkış yasağı konuldu. 6 şahıs ise savcılık tarafından serbest bırakıldı. Firari olan 3 şüpheli ise aranıyor.


15 milyon yıllık balık fosilleri

Ele geçirilen 14 bin parça eser arasında, M.Ö. 2600 ile M.Ö. 2100 yılları arasında Grek dönemi, Roma, Bizans ve İslami döneme ait eşsiz sikkeler, 15 milyon yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen balık fosilleri, neolitik dönem buluntuları, 50 troya kılıcı, taş balta uçları, bronz ok uçları, insan figürleri, tanrı heykelcikleri, dünya koleksiyonlarında bile olmayan Anadolu kökenli kraliyet kılıçları, tanrıça heykelleri, İslami dönemlere ait fermanlar, beratlar ve Kur’an-ı Kerimler, kraliyet eşyaları, soylu altın yüzükler, Sparta ve Atina’nın mitolojik figür pegasus betimli korinht miğferi, Antik Yunan savaş sanatının olan kral kılıçlarından oluşan savaş köşesi, mezar taşları, heykel başları, yazıtlar, ölü kütüğü yer alıyor. Koruma altına alınan bu tarihi eserler, İstanbul Arkeoloji, Topkapı Sarayı, İslam Eserleri, Ayasofya ve Askeri Müze Müdürlüklerine incelenmek üzere teslim edilecek.

#Operasyon
#Nadide eser
#Tarihi eser
6 yıl önce