Terör mağdurları için süre şartı kalktı

Oğuzhan Ürüşan
04:00, 11/12/2025, Perşembe
Yeni Şafak
Terör mağdurları için süre şartı kalktı
Arşiv.

Anayasa Mahkemesi (AYM), terör eylemleri veya terörle mücadele sırasında hayatını kaybedenlerin yakınlarının devletten tazminat almasını zorlaştıran süre kuralını Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Mağdurlar istedikleri zaman başvuruda bulunabilecek.

Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkındaki Kanun, terör saldırıları ve terörle mücadele faaliyetleri nedeniyle maddi zarara uğrayanlara devletin tazminat ödemesini düzenliyor.

* Terörle Mücadele Kanunu’na göre terör eyleminde zarar görenler ile ölenlerin mirasçıları, olayı öğrendikten sonra 2 ay, en geç olaydan 1 yıl sonra valiliğe başvurmak zorundaydı.

* Aynı olay için İdari Yargılama Usulü Kanunu ise 1 yıl içinde idareye, 5 yıl içinde ise mahkemeye gidilebileceğini söylüyordu.

Bu iki ayrı kanunla farklı olarak belirlenen süre, yakınını kaybedenler için belirsizliğe neden oluyordu.

ADLİ VE İDARİ SÜREÇ KISALTILACAK

Mardin 1’inci İdare Mahkemesi’nin başvurusu ile alınan kararda, terör nedeniyle ölüm gerçekleştiğinde olayın hukuki niteliğinin çoğu zaman baştan belli olmadığı vurgulandı. Devletin kusuru olup olmadığının, olayın sosyal risk kapsamında mı, yoksa idarenin kusuruna dayalı olarak mı değerlendirileceğinin genellikle soruşturma ve yargılama sürecinde ortaya çıktığı vurgulandı.

AYM, böyle bir durumda mirasçıların baştan doğru yolu seçmesinin ve kanundaki kısa süreye göre hareket etmesinin beklenemeyeceğini belirtti. Bu nedenle bu kuralın mahkemeye erişim hakkını öngörülemez hale getirdiğini belirterek mirasçılar yönünden süre şartını iptal etti. AYM, oluşacak boşluk nedeniyle iptal hükmünün 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi.


Hakim-savcı yardımcılarına mülakata devam
Gündem
Hakim-savcı yardımcılarına mülakata devam
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yürütülen cadı avlarını unutamayız
Gündem
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yürütülen cadı avlarını unutamayız
Ekrem İmamoğlu 'Sahte diploma' davasında 3'üncü kez hakim karşısına çıkıyor
Gündem
Ekrem İmamoğlu 'Sahte diploma' davasında 3'üncü kez hakim karşısına çıkıyor

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026