|

Antibiyotik nasıl bulundu?

Yeni Şafak
04:00 - 9/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:40 - 8/04/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Penisilin, antibiyotik grubu ilaçların ilk örneğidir. 1928'de bulunduğunda birçok hasta için yeni bir umut olmuştu. Çünkü doktorlar ve kimyacılar mikrobik hastalıkların önünü alabilmek için hastalara zarar vermeksizin mikropları öldürebilecek bir madde arıyorlardı. Gerçi kireçkaymağı, iyot, arsenik ve kinin gibi bazı maddelerin mikropları öldürdüğü biliniyordu, ama bu maddeler yanlış kullanıldığında ya da yüksek dozda verildiğinde hastaları da zehirleyebiliyordu.



“Küf” ortaya çıkardı


Fleming bir deney üzerinde çalışırken laboratuvarın karşısındaki bardan uçup gelen bir küf mikroskoptaki lamın üzerine konmuştu. Sonuç hayret vericiydi. Çünkü Fleming, "Penicilim notatum" isimli yeşil küfün bulunduğu bölümdeki bakterilerin öldüğünü fark etmişti.


nobel ödülü verildi



1939 yılında, Oxford'dan Howard Florey ve Ernst Chain bu maddeyi ayrıştırmayı başardılar ve buna "penicilin" adını verdiler. Bu madde, öldürücü bakteriyel hastalıklarla savaşabilen ilk antibiyotik olarak tarihe geçti. Fleming ve diğer iki bilim adamı, 1945 yılında Nobel Ödül'ü aldılar.


#Penisilin
#antibiyotik
#antibiyotik grubu
9 yıl önce
default-profile-img