|

Arap basını Türkiye'de nefes aldı

Ortadoğu'nun baskıcı rejimlerinden kaçan çok sayıda Arap muhalif İstanbul'a geldi. Seslerini dünyaya duyurmak içian televizyon kanalları açan muhalifler, Avrupa'dan daha özgür bir ortam da habercilik yaptıklarını söylüyorlar.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/10/2017 Pazar
Güncelleme: 04:21 - 29/10/2017 Pazar
Yeni Şafak
Suriyeli, Mısırlı, Yemenli, Iraklı birçok Arap topluluğu seslerini ülkelerine ve Arap dünyasına İstanbul’dan duyuruyor.
Suriyeli, Mısırlı, Yemenli, Iraklı birçok Arap topluluğu seslerini ülkelerine ve Arap dünyasına İstanbul’dan duyuruyor.

Tunus’ta başlayıp, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde demokratik reform talebiyle gösteri ve çatışmalara neden olan ‘Arap Baharı’ hareketinin üzerinden yaklaşık yedi yıl geçti. Bu hareketin yarattığı sonuçları değerlendirmek çok ayrı bir konu. Ancak birçok Arap ülkesinde dengeleri tamamen değiştirmesi ise yadsınamaz bir gerçek. ‘‘Arap Baharı’’ sonrasında devrimlerin yaşandığı ülkelerin bir çoğunda iktidar güçleri muhaliflerin sesini tamamen kestiler. Artan baskı ve zulüm sonrasında, Türkiye muhaliflerin yöneldiği ülkelerden biri haline geldi. Bu doğrultuda Suriyeli, Mısırlı, Iraklı, Libyalı, Yemenli muhalifler seslerini hem Arap dünyasına hem ülkelerindeki halklara duyurmak istediler. Elbette “Arap Baharı” sosyal medya üzerinden yayılan bir hareketti. Ancak sosyal medya, genel itibariyle ham görüntü ve ham haber sunduğu için büyük medya kanallarına karşı bir güç gösteremezdi. Diğer tarafta ana akım Arap medyası bu gelişmelerin tamamen gerisinde kaldı. Büyük çoğunluğu yayın yaptıkları ülkenin politikasını yansıttı.

BU POTANSİYEL DEĞERLENDİRİLMELİ

Türkiye’ye gelen muhalif gazeteciler de burada kurulan ve özgürce fikirlerini yansıtabilecekleri televizyon kanallarına yöneldi. Türkiye demokratik bir ülke olduğu için kimsenin seslerini kesmediğini dile getiren muhalifler ülkelerine barış gelse de Türkiye’den yayın yapmaya devam edeceklerini dile getiriyor. Arap iletişim uzmanları ise bu medya akımı bir sektöre dönüşürse en büyük faydayı Türkiye’nin göreceğini dile getiriyor. Çünkü, Arap dünyasında medya sektörüne yatırımı genel olarak Körfez ülkeleri yapıyor. Ancak bu durum, medyada muhalif ve özgür yayınlar yapılmasına engel teşkil ediyor. İşte tam da bu nedenle Türkiye, medyaya yatırım yapmak isteyen Arap iş adamları ve muhalifler için yüksek potansiyel taşıyor. Gerekli sermayeye ulaşan yatırımcılar Avrupa yerine müslüman bir ülke olan Türkiye’ye yönelmek istiyor. Biz de bu bilgiler ışığında İstanbul’da yayın yapan Arap televiyon kanalları ile görüştük. En çok televizyon kanalı Mısırlı muhaliflere ait. Şu anda İstanbul’da üç Mısır televizyon kanalı var. Bizden onlardan El Şark televizyonun sahibi Eymen Nur ile görüştük. Eymen Nur Mısır’ın liberal muhalif lideri ve El-Ghad partisi başkanı. Mübarek döneminden beri muhalif kimliği ile tanınıyor. Mısır’ın eski Cumhurbaşkanı adayı Eymen Nur, kendi kanalının diğer Mısır kanallarından farklı olduğunu söylüyor. Suriyeli muhaliflerin kanalı Orient Tv ise ülkelerindeki sıcak gelişmeleri aktarıyor. Kanalın, Türkiye Temsilcisi Muhanned Seyid Ali, Suriyeliler’in sesini buradan tüm dünyaya duyurduklarını dile getiriyor. Yemen kanalı Belkis televizyonun haber müdürü Hana Salah ise Yemen’in gerçek anlamda habercilik yapan tek kanalı olduklarını dile getiriyor. Irak televizyon kanalı Felluce’nin haber müdürü Arap, Kürt, Sünni, Şii, Türkmen çalışanları olduğunu ve tüm mezhepsel çatışmaların karşısında olduklarını ifade ediyor.


Suriye’nin en önemli haber kaynağı
Muhanned Seyid Ali ( Suriye kanalı olan Orient Televizyonun Türkiye Temsilcisi):

Orient kanalı 2008 yılında yayın hayatına başladı. Suriye’nin ilk özel televizyon kanallarından biri oldu. Kanalın merkezi Dubai’de kurulmuştu. Şam ve Halep’te iki büyük ofisi vardı. Devrim hareketinin başladığı 2011 yılına kadar haberin yanında dizi ve eğlence progmaları da yayınlanıyordu. Ancak bu tarihten sonra kanal Orient Haber olarak adını değiştirdi ve Suriye’nin dört bir yanında başlayan eylemlerin sesi oldu. Şimdiye kadar ekibimizden 7 şehit verdik. Beş arkadaşımız da DEAŞ tarafından kaçırıldı. Orient haber kanalının Suriye’nin sıcak bölgelerinde toplam 52 muhabiri aktif olarak görev alıyor. Türkiye’deki merkezimizi de 2013 yılında açtık. Burada büyük bir ofis açmamazın pek çok nedeni var. Bildiğiniz gibi Türkiye kapılarını Suriyeli’lere açtı. Burada giderek artan bir nüfusumuz var. Biz de Türkiye’de yaşayan Suriyeli’lerin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda yayın hayatına başladık. 2014 yılında ise Gaziantep ve Reyhaniye’de ofisler açtık. Şu anda bazı programlar ve haberler oradaki ofislerde çekiliyor. Orient televizyonu, Suriyeliler için önemli olan tüm konulara yoğunlaşıp bu alanlarda uzmanlaşmış bir kanal ve Suriyeli’lerin en önemli haber kaynaklarından biri. Suriye’nin gerçeklerini ve acılarını dünyaya aktarmak için çalışıyoruz. Orient kanalı 24 saat yayın yapıyor ve bunun 18 saati haberler ve haber programlarından oluşuyor. Orient Tv devrimden önce de vardı ve bu kanala devrim kanalı demek doğru olmaz. Bir kurum olarak Orient, kendisini bir devrim sembolü olarak görmüyor. Ancak Suriye halkının devrime olan tutkusu, Esad yönetimine isyana direnen ve demokratik bir devlete doğru yol kat eden Suriyeliler’in sesi olma sorumluluğunu da üstlendik. Esad rejiminin düşmesi veya istikrarlı güvenli bölgelerin oluşması halinde, ülkemizdeki ofislerimizi elbette tekrar açacağız. Ancak Türkiye’den yaptığımız yayınlar devam edecek.


Biz sorunlardan beslenmiyoruz
Eymen Nur ( Mısır Kanalı Şark Televizyonun Sahibi) :

Ülkede olaylar çıktıktan sonra ilk olarak Lübnan’a gittim. Orada iki yıl kaldım ancak bana yönelik tehditler artmaya başlayınca ayrılmak zorunda kaldım. Gidebileceğim iki yer vardı. Ya Avrupa ya da Türkiye. Buraya gelince Türkiye’nin basına daha açık bir ülke olduğunu gördüm. Burada kalmaya karar verdim. Sadece Mısır’ı dahil ettiğimiz bir yayın anlayışımız da yok. “Şark” ismi çok kadim bir medeniyetin mirascısı olan halkı temsil ediyor. 2014 yılında kurulan Şark televizyonun vizyonu çok geniş. Sanıldığı gibi buradan yayın yapmıyoruz. Avrupa’daki merkezimizden yayınımız gerçekleşiyor. İstanbul’da bir Türk şirketle anlaştık. Onların stüdyolarını kullanıyoruz. Çoğu program buradaki stüdyolarda çekiliyor. Yaklaşık 300 çalışanımız var. Genç ve dinamik bir ekiple güzel işlere imza atıyoruz. Yalnız haber değil dizi ve çeşitli programlar da yayınlıyoruz. Biz Mısır’daki askeri darbeden sonra yayın hayatına başladık. Evet darbeye karşıyız ama buna tepki olarak ortaya çıkmadık. Sisi’nin baskıcı, şiddete dayalı rejimine karşı mücadele ediyoruz. Ama tüm Orta Doğu’daki baskıcı rejimlere karşı çıkıyoruz ve bu minvalde yayınlar yapıyoruz. Mesela 15 Temmuz günü Türkiye’de yaşanan askeri darbede meydanlara inip oradan canlı yayın yapan ilk Arap kanallarından biriyiz. Kanalımız, İpsos isimli medya araştırma şirketinin en etkili 100 Arap kanalı listesinde 46 .sırada yer aldı.Mısır ve Arap dünyasında 3 milyon izleyicimiz var. Biz sorunlardan beslenen bir kanal değiliz.Bizim Mısır’da yaşayan insanları kışkırtmak, oraları karıştırmak amaçlı bir yayınımız yok. İnşallah ülkemizde sorunlar çözülecek ve döneceğiz. Ama buradaki yayın hayatımız sürecek.


Yemen halkının sesiyiz

Hana Saleh( Yemen Kanalı Belkıs Televizyonun HaberMüdürü) :Belkıs Medya şirketinin kurucusu Nobel Barış ödüllü insan hakları aktivisti Tevekkül Karman ve Belkıs TV, İstanbul merkezli olarak yayın hayatına 2015 yılında başladı.Biz diğer Arap kanallarından farklı olarak bir Türk şirketi olarak yayın hayatımıza başladık. Birçok muhabirimiz Yemen’den geldi. Yalnızca Yemenli çalışanımız yok.30 Türk, 50’nin üzerinde Suriyeli çalışanımız var. Belkıs televizyonun yayınları tamamen Yemen sorunlarına odaklanıyor ve bu konuda uzman olan bir kadromuz var. 24 saatlik yayınımızda sadece habere ve haber programlarına yer veriyoruz. Yemen’in sıcak bölgelerinden son gelişmeleri aktaran 18 muhabirimiz var. Aden şehrinde bir ofisimiz bulunuyor. Ancak Sana’daki merkez ofisimiz Husiler tarafından işgal edildi. Yemen’in başkentinden yayın yapmamız engellendi. Bizim Yemen devrim hareketini destekleyen bir yayın politikamız var. Şu anda, devrim yanlısı olan Yemen halkının takip ettiği tek haber kanalıyız. Herhangi bir siyasi görüşe yakınlığımız yok. Belkıs TV, adalet, hürriyet ve eşitik esasları üzerine kurulu bir hayat için beklentilerini ve taleplerini duyurmak isteyen Yemenli’lerin sesi oldu. Türkiye güvenli ve bağımsız bir ülke olduğu için yayın hayatımızı istediğimiz gibi sürdürebiliyoruz.Ülkemize barış gelirse kapanan bürolarımızı tekrar açacağız. Ancak İstanbul’daki merkezimizden yayınımız sürecek.


Arap, Kürt ve Türk hepimiz bir aradayız
Ahmed Said( Irak Kanalı Felluce Televiyonun Haber Müdürü):

Bu kanal, yayın hayatına üç yıl önce Ürdün Amman’da başladı. Daha sonra İstanbul’a taşındı ve yaklaşık iki yıldır yayın hayatımızı buradan sürdürüyoruz. Kanal ismini Irak’taki Felluce kentinden alıyor. Bu kent Irak işgalinde en önemli simgelerden biri olmuştu. Önceliğimiz elbette Irak sorunları. Ülkemiz tamamen parçalanmış durumda ve oradan yayın yapan bütün televizyon kanalları bağlı oldukları siyasi görüşe yer veriyor. Hiçbiri Irak halkının sorunları ile ilgilenmiyor. Biz de buradan yaptığımız yayınlar ile sadece Irak halkının taleplerine yer verdik.Türkiye’de olunca hiçbir siyasi gruba yakın olmamız gerekmedi ve özgürce her kesimin uğradığı adaletsizlikleri ele alabildik. Zaten kanalımızın kadrosu da bu görüş doğrultusunda şekillendi. Iraklı Arap, Türkmen, Sünni, Şii, Kürt çalışanımız var. Biz hiçbir mezhebe dayanmıyoruz. Mezhep çatışmalarından beslenmiyoruz. Biz Irak’ın bütünlüğü için mezhep ayrılıklarına karşıyız. Ayrıca Türk, Libyalı, Cezayirli, Tunuslu çalışanlarımız da mevcut. İşini yapan bütün gazetecilere kapımız açık. Bu kanal bir gelecek vaad ediyor. Şimdiye kadar yaptığımız yayınlarda ciddi bir izleyici kitlesine ulaştık. Irak halkının toplumsal endişelerinin sesi olmak ve yenilikçi formüller bulmak istiyoruz.

#Türkiye
#Arap Medyası
#Medya
#Tunus
#Suriye
#Mısır
6 yıl önce