|

Arınmanın en iyi yolu detoks

Günümüzde halsizlik, uyku hali, baş, eklem ve kaslarda ağrılar ve çabuk hastalanma gibi durumlarla kendini gösteren toksin yükünden arınmanın en iyi yolu olarak detoksu görüyoruz. Kış aylarında kışlık, yaz aylarında yazlık sebze meyve tüketmek mevsimlerin doğasına uyum sağlamak oldukça önemli.

Ülkü Menşure Solak
04:00 - 10/02/2019 Pazar
Güncelleme: 16:01 - 9/02/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Kış aylarında kışlık, yaz aylarında yazlık sebze meyve tüketin.
Kış aylarında kışlık, yaz aylarında yazlık sebze meyve tüketin.

Vücudumuz içinde bulunduğu tüm koşullardan etkilenir. Kış şartlarının oluşturduğu kötü hava koşulları, yaygın mikroorganizmalar, katkılı gıdalar ve stres, vücudu arıtmakla görevli organlarımızı, en başta da karaciğeri yorar. Karaciğerin yorulması kan dengesinin bozulmasına neden olduğu için, bütün vücut ve ruh bundan etkilenir. Peki vücudumuzu bu zararlı maddelerden yani toksinlerden arıtmanın bir yolu var mı? Günümüzde halsizlik, uyku hali, baş, eklem ve kaslarda ağrılar ve çabuk hastalanma gibi durumlarla kendini gösteren bu toksin yükünden arınmanın en iyi yolu olarak detoksu görüyoruz.

HAZIR GIDA YOK

Özellikle kış aylarında, doğadan faydalanma olanaklarının kısıtlanmasıyla ortaya çıkan bütün bu dezavantajları Rabbimiz bize kış sebzeleri ve sirke, yoğurt gibi mayalı, probiyotik içeriği fazla gıdalarla ortadan kaldırma imkanı vermiş. Bu yüzden kış aylarında kışlık, yaz aylarında yazlık sebze meyve tüketmek mevsimlerin doğasına uyum sağlamak oldukça önemlidir. Kış detoksu için günlük beslenme düzeninden muhakkak çıkması gerekenler hazır gıdalar, asitli ve şekerli içeceklerdir. Bununla beraber saf beyaz ekmek yerine tam tahılları tercih etmek, Rasulullah’ın (s.a.v) buyurduğu gibi her öğünü yeşilliklerle süslemek, salatalara sirke ilave etmek ya da ev yapımı turşu, yoğurt, kefiri günlük olarak düzenli tüketmek bize sağlıklı bir yaşama kavuşmak için yardımcı olacaktır.

EN AZ İKİ LİTRE SU

Detokslarımızı kış meyve ve sebzeleriyle birlikte baharatlar eşliğinde yapalım. Ama en çok önem vermemiz gereken şey, düzenli, en az iki litre, kaliteli kaynak suyu içmek. Şüphesiz su, insan vücudunu oluşturan ve temizleyen en önemli maddelerden biri. İyi bir kaynaktan alınmış taze su sağlığın ilk şartıdır.

Bugün detoksu birkaç gün sürecek bir açlık diyeti yerine, yaşam biçimi olarak değerlendirelim ve yazıda bahsettiğim şeylere dikkat ettikten sonra günlerimize serpiştirmek için birkaç tarif paylaşalım. Sağlıklı, mutlu pazarlar dilerim.


DETOKS SUYU

MALZEMELER

- 1 havuç

- 2-3 yaprak lahana

- 1 patates

- Bir avuç karnabahar

- Bir fincan zeytinyağı

YAPILIŞI

Bütün malzemeleri blenderdan geçirip suyunu çıkartalım. İçine zeytinyağı ilave edip içelim.


CEVIZLI KEREVIZ SALATASI

MALZEMELER

- 2 kereviz

- 1 limon

- Bir avuç ceviz içi

- 1 havuç

- Bir kase yoğurt

- 2 diş sarımsak

- 1 çay bardağı zeytinyağı

- Bir çay kaşığı tuz

- Bir çay kaşığı zerdeçal

YAPILIŞI

Kerevizleri yıkayıp soyduktan sonra rendeleyelim. Havucu rendeleyelim. Sarımsakları soyup doğrayalım. Az yağ konulmuş tavada havuç ve kerevizi hafifçe pişirelim. Limon suyunu sıkalım. Yoğurdu tuz ve zerdeçal ile kalkan yağı ilave ederek çırpalım. Kereviz ve havucu tabağa alıp üzerine yoğurt sosunu dökelim. Cevizleri serpip servise alalım.

Afiyet olsun.


SIRKELI KIŞ CACIĞI

MALZEMELER

- Bir kase yoğurt

- Bir fincan sirke

- 2 adet salatalık turşusu

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı

- Bir fiske karabiber

YAPILIŞI

 Salatalık turşusunu küçük küplere halinde doğrayalım. Yoğurt ve sirkeyle karıştıralım. Üzerine zeytinyağı ve karabiber ilave edip servise alalım.

Afiyet olsun.



#Cacık
#Kereviz salatası
#Detoks suyu
5 yıl önce