|

Azın bereketinde buluşalım

Sosyal medyada Mutfak Deneyleri adıyla yemek tarifleri paylaşan ve son yıllarda iftar sofralarını sadeleştirmek için harekete geçen aşçı Kevser Aydoğdu sade sofranın sırlarını anlattı. Aydoğdu, ramazanda herkesi azın bereketinde buluşmaya çağırdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/05/2018 Pazar
Güncelleme: 07:40 - 12/05/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Kevser Aydoğdu
Kevser Aydoğdu

Ramazanın gelmesi sofralara bereketi de beraberinde getiriyor. Ama bu bereket israf ve fazla tüketim anlamına gelmiyor. Sosyal medyada Mutfak Deneyleri adıyla yemek tarifleri paylaşan ve son yıllarda iftar sofralarını sadeleştirmek için harekete geçen aşçı Kevser Aydoğdu ile bir araya gelip sade sofranın sırlarını konuştuk. Sadeleşmenin son yıllarda popüler olmaya başladığına işaret eden Aydoğdu, “Oysa sadeleşmek denilen şey bize hep öğütlenen asli değerlerimizden kanaatkarlığı da içine alan bir küçük detay. Kanaatkar olmayı başarabilmek, sadeleşmeyi, israf etmemeyi de beraberinde getirir zaten değil mi? Bu konu çerçevesinde, ramazanda mutfaklarımızda devrim yapmaya çağırdım sosyal medya hesaplarımdan #azınbereketi yle şenlendirelim sofralarımızı, eksilterek çoğalalım ve paylaşmanın lezzetine varalım” diyor.

LEZZETİN ŞÜKRÜ

Peki kadim Türk gelenekleri özellikle davet sofralarında doldurup taşırmasıyla nam salmışken nasıl olacak bu? Aydoğdu, şöyle devam ediyor: “Öyle bir yemek seçelim ki her şey içinde olsun, sofranın orta yerine koyduğumuzda göz de doysun, gönülde. Kimse sağa, sola bakmasın ardından ne geliyor diye. Çok çeşit yapıp her birinin tadına yeterince varamamak yerine tek çeşitle hem bedenimize yük olmayalım hem lezzetin şükrüne varalım. Bunu kolay olacağını iddia etmiyorum ama bir yerden başlamak gerektiğine inanıyorum, gerisi eminim çorap söküğü gibi gelecek.”

İşte Kevser Aydoğdu›dan evde yapabileceğiniz ve #azınbereketi etiketiyle sosyal medya hesabınızda paylaşabileceğiniz iki lezzetli tarif:


Ekşili köfte çorbası
MALZEMELER:

* 300 gr yağsız kıyma

* 3 yemek kaşığı pirinç -45 gr

* 3 yemek kaşığı un – 60 gr

* Tuz - karabiber * 1 tatlı kaşığı nişasta

* Terbiye için

* 2 yumurta sarısı

* 1 limon suyu

* 2kaşık tereyağı-30 gr kuru nane

YAPILIŞI:

* Pirinci yıkayın, süzün ve rondodan çekin. Hafif kırılması için.

* Kıyma, kırık pirinç, tuz, karabiber, nişasta ile yoğurun

* Büyükçe bir tepsiye un koyun ve köfte harcından misket büyüklüğünde köfteler yapın ve tepsideki unun içinde yuvarlayın.

* Bir tencerede 2 lt su kaynatın, unlanmış köfteleri içine atın ve 15 dk kaynatın.

* Yumurta sarılarını limon ile çırpın ve terbiye olarak yavaşça çorbaya ilave edin birlikte 2 dk kaynatın ( bu aşamada kıvam yeterli bulunmazsa terbiyeye bir miktar nişasta ialve edilebilir )

* Servis sırasında üzerine kızdırılmış tereyağı, nane ilavesi yapın


Damat paçası
MALZEMELER:

* Pişmiş ağırlığı 500 gr gelecek kemikli kuzu eti ( Tavuk ta olabilir ) * 2 baş yemeklik soğan * 6 adet yufka * 2 Yumurta n Küçük bir yoğurt * 3-4 Yemek kaşığı un * 1 Çorba kaşığı tereyağ * 2-3 diş sarımsak * Karabiber, Tuz, Sirke ( İsteğe bağlı ) * 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ * Kırmızı toz biber, Pul biber

YAPILIŞI:

* Kemikli kuzu etlerini derince bir tencerede, içerisine biraz sıvıyağ, birkaç parçaya iri bölünmüş yemeklik soğanlar ve biraz karabiber ilavesiyle kaynamaya bırakalım.Arada oluşan köpüğünü uzaklaştırıp, etler haşlanıncaya kadar pişirelim.

* Etleri didikleyip, elde ettiğiniz suyu da tel süzgeçle süzüp başka bir kaba alalım

* Bir tepsiye yufkaların 3 tanesini iri parçalar halinde kopartıp üst üste dizin

* Yufkaları fırına sürüp yüksek ısıda çıtırdayıncaya kadar fırınalayalım.

* Yufkaların üzerine bir-iki bardak ( yufkaları ıslatacak kadar ) et suyu dökelim.Yeniden fırına sürüp 5 dk kadar daha yüksek ısıda fırınlayalım.

* Didiklenmiş etleri hafif karabiber ilavesi ve tuzunu ayarlayarak harmanlayalım.

* Etleri fırındaki fırınlanmış yufkaların üzerine yaydırın.Geri kalan 3 yufkayı da iri parçalar halinde üst üste etlerin üzerine örtelim.Börek gibi dizilmiş etli yufkaları servis edebileceğiniz büyüklükte parçalar halinde keskin bir bıçakla keselim.

* Yüksek ısıda üzeri kızarıncaya kadar fırınlayalım. İyice fırınlanan yufkaların üzerine 1-2 bardak daha et suyu döküp içini çekinceye kadar fırında bekletelim.

* Öte yandan bir tencerede 1 çorba kaşığı tereyağ, 2 yumurta, bir kase yoğurt, un, dövülmüş sarımsak, tuz ve karabiberi, 2 bardak et suyu ile iyice çırpıp ateşe alalım.Boza kıvamında bir sos elde edinceye, göz göz kaynayıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirelim.Sosun kıvamını ayarlamak için un veya et suyundan hangisi gerekiyorsa ekleyip dengeleyebilirsiniz.Ateşten aldırken sirkeyi ( arzuya göre ) ekleyip karıştırın.

* Fırından aldığınız etli yufkaları daha önce kestiğiniz dilimler halinde servis tabağına alalım. Üzerine hazırladığınız sosu gezdirelim.

* Bir tavada sıvı yağı kızdırıp, kokulu kırmızı toz biber ve arzuya göre pul biberi yakın.Servis tabağınızdaki soslu, etli böreğin üzerine yaktığınız yağı gezdirelir.

#Yemek Tarifi
#Ekşili köfte çorbası
#Damat paçası
6 yıl önce