|

Bitlerin tarihi insanlık kadar eski

İnsanlarda yaşayan bitlerin bugüne kalan en eski örnekleri 4 bin yıllık mumyalarda bulunmuş. Bitler, bilinenin aksine, temiz ve sağlıklı saçı, kirli saça tercih ediyorlar.

Yeni Şafak
00:00 - 28/09/2001 Cuma
Güncelleme: 20:54 - 14/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

İnsanların korkulu rüyası olan bitlerin tarihinin, insanlık tarihi kadar eski olduğu ve 4 bin yıllık mumyaların üzerinde bitlerin bulunduğu biliniyor. İnternetteki "www.tipdünyası.com" adlı sitede bit ve bitlenmenin dünyanın her tarafında yaygın olduğu ve bitlerin çok eski çağlardan beri varolduğu belirtiliyor. Sitede, bitlenmenin, yaygın olarak düşünüldüğü gibi pislikle bir ilgisi olmadığı vurgulanarak, bitin, temiz ve sağlıklı saçı, kirli saça tercih ettiği belirtiliyor. Yetişkin ya da çocuk, herkesin bitlenebileceğinin belirtildiği sitede, şu uyarılarda bulunuluyor: "En yaygın belirti, başın ve ensenin şiddetle kaşınmasıdır. Saç biti, son derece bulaşıcıdır. Tarak, fırça, eşarp, yastık, şapka ve tüylü oyuncaklar gibi paylaşılan kişisel eşyalar ile yayılırlar. Tekrarlanan salgın riskini azaltmak için bu eşyaları paylaşmaktan kaçınılmalıdır."



Sirkeler daha kolay görünür


Sitede, sirkeleri görmenin, bitin kendisini görmekten daha kolay olduğuna işaret edilerek, "Bitler, genellikle enseye yakın, kulakların ve başın arkasında saç tellerine tutunmuş halde bulunurlar. Sirkeler, kir ya da kepek gibi yıkanarak temizlenemezler. Önce etkili bir ilaç ile öldürülmeli, sonra özel bir tarakla temizlenmelidir" deniliyor.


#Bit
23 yıl önce