|

Bizi kendimize getirecek

Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden Cavit Ersen’in “Osman Gazi Oğlu Orhan Gazi” isimli tarihi romanı okurla buluştu. 2003 yılında aramızdan ayrılan Ersen’in kitabında bir aşiretten cihan devleti çıkaran Delet-i Ali Osman’ın kurucusu Osman Gazi’nin oğlu Orhan Gazi’nin ibretlik, destansı hayatı anlatılıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/08/2016 mercredi
Güncelleme: 23:48 - 9/08/2016 mardi
Yeni Şafak

Mihrabat Yayınları 2003 yılında aramızdan ayrılan Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden Cavit Ersen'in Osman Gazi Oğlu Orhan Gazi isimli tarihi romanı okurlarına sundu. 1980 öncesi Türkiye'sinde en çok okunan ve sevilen yazarlardan Cavit Ersen'in kitabı onu yeniden hatırlamamıza ve geçmişle gelecek arasında köprü kurmamıza vesile oluyor. Çok şükür ki devlet ve millet olarak tarihimizle barıştık. Ecdadımızı, mazimizi okumaya, anlamaya ve sevmeye başladık. Ersen'in kitabında da bir aşiretten cihan devleti çıkaran Delet-i Ali Osman'ın kurucusu Osman Gazi'nin oğlu Orhan Gazi'nin ibretamiz, destansı hayatı anlatılıyor. Kitapta gücü çok az olmasına karşın Moğollarla ve Bizanslılarla cansiperane çarpışan şanlı cengaverlerin, akıncı beylerinin, cesur alplerin unutulmayacak mücadelelerine şahit olacaksınız. Milletimize karşı darbe girişimleri ve ihanetlerin olduğu bir dönemde bizi kendimize getirecek böyle kahramanlık hikayelerine daha fazla ihtiyacımız var.



1921 Adana doğumlu Cavit Ersen, aynı zamanda Adana Şehir Tiyatrosu'nun da kurucusu. Zengin anlatım kabiliyeti tiyatroya da sirayet etmiş. Onun yazdığı Çeteler ve Taşkınlar Lokali piyesleri zamanında büyük yankı uyandırmıştı. Ersen'in diğer sevilen tarihi romanları ise şöle: Boğata, Selahaddin-i Eyyübi, Osman Gazi, Murat Hüdavendigar, Fatih Sultan Mehmet. Orhan Gazi'ye tekrar gelecek olursak Avrupa'ya ilk kez asker çıkaran, Bursa'yı fethederek burayı başkent yapan, civar illerle birlikte Osmanlı'yı büyüten ikinci padişah Orhan Gazi ve Osmanlı'nın kuruluş dönemi bugüne kadar okuduğumuz tarih kitaplarından çok farklı bir şekilde karşımıza çıkıyor.



KENDİNİ ALLAH YOLUNA ADADI


Kitabın yayın yömetmeni Mehmet Nuri Yardım, Ersen'i şu cümlelerle anlatıyor: “82 yıllık bereketli ömrünü Allah yoluna, vatan ve millet uğruna harcamış bir abide şahsiyet, değerli bir mütefekkir ve müstesna bir romancıydı Ersen. 1970'li yılların efsanevi yazarı, gönül insanı, dava ve mefkure adamıydı. Bir dönemin kalem savaşçısı, edebiyatımızın cengaveriydi. Kızıl Zindanlar, Kara Zindanla ve Zindanlar romanları Anadolu'da çok okunuyor, kütüphanelerde bulunuyordu. Cavit Ersen fikir namusuyla ayakta duran, çoluk çocuğunun nafakasını kaleminden çıkaran, ama kendisinden önce vatanını, milletini ve dinini düşünen, onlar için çırpınan ve koşan seçkin bir münevverimizdi.”



• • •


Orhan Gazi


Cavit Ersen


Mihrabat Yayınları


2016


253 sayfa




#Türk edebiyatı
#Cavit Ersen
#Orhan Gazi
il y a 8 ans