|

Bu asansör başka

Deneme ve şiirlerinin yanı sıra çocuk edebiyatı alanında da çalışmaları bulunan Ayşe Sevim, yeni kitabı Tuhaflıklar Asansörü’nde minik kitapseverleri geçmiş ve gelecek arasında macera dolu bir serüvene davet ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/03/2016 Cuma
Güncelleme: 20:18 - 3/03/2016 Perşembe
Yeni Şafak
SEYHAN ÖZTÜRK


Hikâye Anahtarcısı isimli serinin ilk kitabı “Tuhaflıklar Asansörü” hakkında konuşmak istiyorum sizinle. Yıllar evvel yazar Ayşe Sevim, “Güneşe Yolculuk” isimli lezzetli bir çocuk romanı yazmıştı. Bu çalışması Türkiye Yazarlar Birliği ödülünü aldı 2004 yılında. Ardından da çocuklar için Türk Destanları Serisini hazırladı. O kitaplar da farklı ilgi çeken kurgulara sahiplerdi. Sonra puf diye ortadan kayboldu. Ayşe Sevim'i arayanlar onu daha çok büyüklerin kulvarında görebildi. Zaman zaman çocuk hikâyeleri yazsa da genelde şiirlerle ve edebi denemelerle alakalı sokaklarda gördük onu. Şair/yazar fikir değiştirmiş ki yeniden çocuk edebiyatına doğru dümen kıvırdı. Görkemli bir çalışmayla da karşımıza dikildi.



ŞABAN'IN MACERASI


Roman okuldan eve dönerken başına bir not düşen Şaban'ın macerasını anlatıyor. Şaban'ın başına düşen kâğıtta, “Bu kâğıdı bulan kişi lütfen bana yardım et, yukarıda tutsak kaldım” yazılı... Kahramanımız başını kaldırdığında, kocaman bir otelin önünde olduğunu görüyor. Eh şimdi ne yapacak? Tabii ki içeriye dalıyor Şaban. Delikanlı yukarıda tutsak olan kişiyi kurtarmak amacıyla otele girdiğinde ise ihtiyar bir resepsiyon görevlisiyle karşılaşıyor. Romandan anladığımız kadarıyla basbayağı nine bu kadın. Ninecik diye hafife almamak lazım ama ihtiyarı… Her şey onun başının altından çıkıyor. Kahramanımızı acayip bir serüvenin içine sokuyor. Uzay mekiği gibi hızlı hareket eden bir otel asansörüyle bu delikanlıyı geçmişe geleceğe farklı medeniyetlere doğru fırlatıyor.


Denizin yedi kat altında yaşayıp orada hoş kokularla beslenen zarif cunları mı anlatsak? Dev bir şişede duran kâğıtları mı okusak? Gelecekti “büyük kirlenmeyi” gören perişan insanlarla mı yaşasak bilemedik. Başka şeyler de var tabii de romanın hepsini buraya yazacak değiliz. Yalnız şunu söyleyelim, romanda Hz. Selman-ı Farisi'nin de hayatı anlatılıyor. Üstelik bu anlatım öyle doğal bir şekilde, zorlamadan yapılıyor ki... “Hadi çocuklara şu sahabenin hayatını da anlatalım, hadi ona şu şu güzellikleri de öğrenelim” demeden yazılan kitaplardan biri daha karşımızda. Dil deseniz, o da güzel. Ayşe Sevim zaten şair. Roman, “Hikâye Anahtarcısı”nın bir seri olacağını müjdesiyle bitiriyor.



Kitabın resimlerini Sümeyye Eroğlu çalışmış. Sümeyye Eroğlu'nun çizimlerini zaten ben diğer çalışmalarından da biliyorum. Canlı, hareketli, insanı durağanlıktan kurtaran bir eli var. Bu kitapta onun çizdiği resimler konuyla da mükemmel bir uyum sağlamış. Ressam metne yüz vermiş bayağı… Romanda en merak edilen yerlere dokunup oraları kaleme almış. Metni tekrar tekrar okumuş ve ne çizeceğini yeniden yeniden tasarlamış gibi…


Sonuç olarak şunu söyleyebilirim ki kitap çok lezzetli, ilginç bir hayal gücünün eseri, resimler ise çok canlı uyumlu. Ben şimdiden serinin ikinci kitabını merakla bekliyorum. Hatta üçüncüsünü dördüncüsünü ve beşincisini…


Hikâye Anahtarcısı / Tuhaflıklar Asansörü isimli kitap macera seven çocukları sevindireceği kesin. Arka kapakta yazdığı gibi:


“Kapağı açmadan önce büyük bir bardak su iç ve derin bir nefes al. Okumaya başlayınca her şeyi unutabilirsin”


Ya böyle kitaplar da var işte…





• • •


Hikâye Anahtarcısı / Tuhaflıklar Asansörü


Ayşe Sevim


Resimleyen: Sümeyye Eroğlu


Profil Çocuk Yayınları


Mart 2016


128 sayfa




#Deneme
#şiirler
#Hikâye Anahtarcısı
#Tuhaflıklar Asansörü
#Ayşe Sevim
#Sümeyye Eroğlu
8 yıl önce