|

Bu pazarda para geçmez

Tophane'de bulunan Beyazıd-ı Cedid Camii Derneği, her Cumartesi günü ihtiyaç sahibi aileler için ücretsiz sebze meyve dağıtımı yapıyor. 'Bu pazarda para geçmez' sloganlarının yankılandığı cami sokağında yediden yetmişe herkes taşın altına elini koyuyor. İhtiyaç sahibi aileler için bu hareketi başlattıklarını belirten dernek başkanı Refik Yavuz, "Çevre ilçelerden de hayır pazarımıza gelenler oluyor. Kimseyi geri çevirmiyoruz" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/11/2017 Pazartesi
Güncelleme: 05:30 - 12/11/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Semt pazarlarından iyi sebze meyveyi alabilmek için erken saatte gider, el değmemiş ürünleri satın alırız.
​Semt pazarlarından iyi sebze meyveyi alabilmek için erken saatte gider, el değmemiş ürünleri satın alırız.

Semt pazarlarından iyi sebze meyveyi alabilmek için erken saatte gider, el değmemiş ürünleri satın alırız. Geç saate kalmışsak ezilmiş ya da kimsenin almayı tercih etmediği ürünleri satın almadan manavın ya da marketin yolunu tutarız. Bizim beğenmediğimiz bu ürünleri oysa esnaf daha uyguna veriyor diye pazara özellikle geç saatte giden insanlar var. Hatta bunlara bile parası yetmeyip pazar sonrası dökülen meyve sebzeleri toplamaya gelenlere çoğu kez şahit olmuşuzdur. Tophane'deki Beyazıd-ı Cedid Camii Derneği ise bu soruna kendilerince farklı bir çözüm bulmuş. Dernek bünyesinde faaliyet gösteren cami cemaati ve semt sakinleri yaklaşık bir yıldır kurdukları hayır pazarı oluşumuyla ihtiyaç sahiplerine sebze ve meyvenin en tazesini ücretsiz olarak dağıtıyor. Mahallelinin yoğun ilgisiyle karşılanan bu pazarı biz de merak ettiğimiz için soluğu Beyazıd-ı Cedid Camii önünde aldık. Sebze ve meyveleri semt sakinleriyle birlikte poşetlerken dernek başkanı Refik Yavuz'dan da başlattıkları gönüllülük hareketini dinledik.

GENCİ YAŞLISI BİRLİKTE ÇALIŞIYOR

Cumartesi günleri Beyazıd-ı Cedid Camii sokağından geçtiğinizde yaşlısından gencine kadar Tophane sakinlerin hep bir elden hummalı bir çalışma içerisinde olduğunu görebilirsiniz. Dernek başkanı Yavuz, aynı zamanda halde esnaf olduğu için arabanın arkasına yüklediği havuç, biber, armut, patlıcan gibi çeşitli sebze meyveyi saat üçe doğru camii sokağına getiriyor. Gençler tarafından bağajdan indirilen sebze meyveler kaldırıma diziliyor. Yaşlılar ellerindeki poşetlere her sebze ve meyveden belli sayıda ekleyerek çocuklara teslim ediyor. Foto muhabiri arkadaşımız Talha Menteş de amcalarla birlikte havuçları poşetlemeye yardım ederken sırayla biber ve patlıcanlar poşete yerleştiriliyor. Çocuklara teslim edilen bu poşetler belli bir nizam içerisinde sonra cami duvarına diziliyor.

Hazırlıklar esnasında mahallenin ufaklıkları 'Bu pazarda para geçmez' diye sloganlar atarak ortamı iyice renklendiriyor. Yaşlı amcalarda 'İnsanlığı iyilik kurtaracak' diye onlara eşlik ediyor. Poşetlerin içerisine bir de Tophane esnaflarından gelen farklı yardım malzemeleri ekleniyor. Meyve ve sebzelerin dışında bu hafta yumurta dağıtımı gerçekleştiriliyor. Ben de yumurtaları poşetlemeye yardım ederken dernek başkanı Yavuz yanımıza gelip, "Bu yumurtaları Tophane'de yumurta satan bir esnafımız her hafta gönderiyor. Zaman zaman makarna da koyuyoruz poşetlerin içerisine" diye bilgi veriyor.


KİMSE ELİ BOŞ DÖNMÜYOR

Hazırlıklar bitip, sokak temizlendikten sonra ailelerin gelmesini bekliyoruz. Semt esnafının ikram ettiği çaylarla birlikte ihtiyaç sahipleri de gelmeye başlıyor. Gelenler arasında yaşlılar da var gençler de. Neredeyse her milletten ve dinden insan kalabalığı karşımızda duruyor. Dağıtım yaparken ihtiyaç sahipleri arasında hiç bir ayrım yapılmadığını öğreniyoruz. Saat 17.00'de dağıtım başlıyor ve poşetini alan sessizce gözden kayboluyor. Bu güzel hareketle yola çıktıklarından beri hiç kimseyi eli boş göndermediklerini belirten Yavuz, " Bu işi yürütürken bir prensip üstlendim. Halden bedava bir şey almıyoruz. Ödediğimiz parayı da semt içinde kendi aramızda toparlıyoruz" ifadelerini kullanıyor.

CAMİ ÖNLERİ CAZİBELİ OLMALI

Başlattıkları iyilik hareketini bilerek cami sokaklarında gerçekleştirdiklerini belirten Yavuz, "Bir farkındalık oluşturmak istedik. Camilerimizin önlerinin cazibeli olmasını murat ediyoruz. Ecdadımızın yaşatmış olduğu bir kültür vardı. Camilerin olduğu yerler merkez hüviyetindeydi. Şimdi ise bunun yerini alışveriş merkezleri aldı. Bunda bir problem yok. Biz buna takılmıyoruz. Fakat ecdadımızdan yadigar olarak aldığımız camilerimizin önünde bugün yaptığımız gibi çalışmalar yürütülmesini istiyoruz. Bu noktada rol model olabiliriz. Araştırmalarıma göre 85 bin civarında cami var. Her bir camide bir tane fakir doyurulsa 85 bin kişi doymuş olur. Cami önlerinde sosyal projelerin gerçekleşmesi cami cemaatinin camisine sahip çıkması anlamına gelir. Hem de insani ve vicdani bir proje hayata geçmiş olur. Biz öyle bir kültürden geliyoruz neticede. Efendimiz bize şöyle bir nasihatta bulunuyor: "Kendisi tok iken komşusu aç yatan bizden değildir" diye anlatıyor.


Cemaat camisine sahip çıkmalı

Beyazıd-ı Cedid Camii Derneği aslında cami önündeki ahlaksız davranışlara, alkol tüketimine ve boş şişelerin cami bahçesine atılmasına bir dur demek için kurulmuş. Cami cemaati olarak camilerine sahip çıkmaları gerektiğini söyleyen dernek başkanı Refik Yavuz, "Resmi bir kurum olarak camilerimizi korurken 'Dernek olarak semtimizde nasıl faydalı olabiliriz?' diye de düşünmeye başladık. Ben halde esnaf olduğum için aklıma 'hayır pazarı' fikri geldi. Daha doğrusu semtimizde yaşadıklarını bildiğimiz 20-30 civarındaki ihtiyaç sahibi aileye meyve sebze dağıtalım dedik. Camii cemaati ve semt sakinlerinin destekleriyle bir baktık ki bu hareket büyüdü. 40, 50, 100 derken 185 aileye ulaştık. Bu ailelerin hepsi Tophane'den değil. Böyle bir hareket başlattığımızı duyan çevre ilçelerdeki halkt da gelmeye başladı" şeklinde konuşuyor.


#Beyazıd-ı Cedid Camii Derneği
#Tophane
#Semt Pazarı
6 yıl önce