|

Çocukları uyanık yetiştirmek gerek

Yeşilay tarafından düzenlenen ‘8. Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek’ yetenek yarışmasında dereceye giren 18 öğrenci ödüllerine kavuştu. Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, bağımlılık konusunda çocukları uynaık yetiştirmek gerektiğini söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/05/2018 Pazar
Güncelleme: 04:49 - 6/05/2018 Pazar
Yeni Şafak
Çizim: Ayşegül Abuşka
Çizim: Ayşegül Abuşka

İnsan ve bağımlılık insanoğlunun tarihsel süreci içinde hep var. Bağımlı olmaya da galiba biraz yatkınız. Bu tütün veya alkol gibi madde olabilir. Bağımlılık eylemsel de olabilir. Örneğin şu anda dünyanın en temel problemlerinden biri teknoloji bağımlılığı.


Türkiye’de O needenle biz beş bağımlılık tütütn alkol madde teknoloji vbve kumar. beş farklı bağımlılıkla mücadele eden Yeşilay, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ve Turkcell sponsorluğu ile tüm ilkokul, ortaokul ve liselerde bağımlılık temalı “Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek” yetenek yarışması düzenliyor. Bu yıl sekizincisi düzenlenen yarışmanın ödül töreni geçtiğimiz gün yapıldı. Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk ile bir araya gelip hem yarışmayı konuştuk.


TEMEL AMAÇ FARKINDALIK

Yeşilay olarak çocukları işin içine katma ve onları bu programın içine dahil ederek aslında koruyucu ve önleyici temelli yaklaşıma onların gönüllü olarak katılmasını sağlamak adına bu yarışmayı düzenlediklerini söyleyen Öztürk, “Temel amacımız farkındalık oluşturmak. Bundan kastımız da ilkokul, ortaokul ve lise dönemindeki çocuklarımız ve gençlerimizin zihninde Yeşilay fikrini oluşturmak. Bağımlılığın olumsuz etkilerini onların zihninde oluşturmak ve onları da işin içine dahil etmek. Bağımlılık konusunda çocuğun erken dönemden itibaren uyanık ve bağımlı olmama tarafında olmasını Yeşilaycı bireyler olarak yetiştirmek gerekiyor” diyor.


EN RİSKLİ GRUP

Yarışmaya 33 bin 870 eser katıldığını kaydeden Öztürk, bağımlılıkla mücadelede gençler ve çocuklarla çalışmanın önemini ise şu sözlerle anlatıyor: “Bağımlılıkla mücadelede en riskli grup alsında bağımlıllarda gençler ghernagi bir bapımlşılığa başlamaka gençlik gurubunda daha yaygın. Aslında çcoukluktan itibaren bir bilinç gelişirse çocuk hespisnden uzak kalıp hayır demeyi biliyor bilincin çcıoukluk döneminde gençlik döneminde oluşturulması şart.


Özellikle teknoloji bağımlılığı daha ana son dönemin en büyük probnlemi okul öncesi süreçlerde başlaaması nedeniyle biz bu tür durumlarda farkındalık oluşturmak amacıyla başlattığımız bu çalışmaları eğitmenler eşliğinde ana okullarında da veriyoruz.”


Alışveriş bağımlılığıyla mücadele edeceğiz

“Okullardaki yeşilay kolları hep var ama aktif değiller. Onları aktif hale getirmek için uğraşıyoruz. Bağımlılıkla mücadede yeşilay kollarının ciddi bir önemi var. Bu çalışmalarla yeşilay kolunu da daha aktif hale getirmeye başladık” diyen Mücahit Öztürk, sözlerine şöyle devam ediyor: “Dünyanın karşı karşıya kaldığı en yaygın bağımlılık teknoloji, mesela oyun bağımlılığı. Bu bağımlık para kazanmak ve kumarla oyunun birleştirilmesiyle daha da tehlikeli bir hal alıyor.” Bugün bu bağımlılıktan bahsediyoruz ama gelecekte bizi hangi bağımlılıklar bekliyor diye sorduğumuzda Öztürk, “Gelecekte de teknoloji bağımlılığın çeşitleri olacak. Ancak yiyecekle ve alışverişle ilgili bağımlılıklar da çıkacak gibi duruyor. Tüketim toplumu ciddi bir risk oluşturuyor” yanıtını veriyor.

#Bağımlılık
#‘8. Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek
6 yıl önce